Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı verilere göre, Türkiye’deki özel okul sayısının toplam okul sayısına oranı yüzde 20,2’ye ulaştı

10 okuldan 2’si özel

Mustafa M. Bildircin

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi görüşüldü. MEB’in yanı sıra YÖK, ÖSYM ve üniversitelerin bütçelerinin de ele alındığı toplantı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un sunumu ile başladı.

Bakan Selçuk’un Plan ve Bütçe Komisyonu konuşmasında açıkladığı verilere göre, Türkiye’deki özel okul sayısının toplam okul sayısına oranı yüzde 20,2’ye ulaştı. 2020-2021 eğitim öğretim yılında özel okullara toplam 891 milyon TL eğitim desteği verileceği belirtildi.


Eğitimde özel sektörün ağırlığı her geçen yıl artarken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel okulların derslik ve öğretmen ihtiyacının karşılanmasına katkı sağladığını söyleyerek, “Özel okullar, buradaki kaynağın eğitimde niteliğin artırılması için kullanılmasına imkan vermektedir” dedi. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla tüm eğitim kademelerinde toplam 14 bin 617 özel okul bulunduğunu dile getiren Selçuk, özel okullara kayıtlı öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranının ise yüzde 8,8 olduğunu bildirdi.

YÜZDE 81’İ PERSONELE

Bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, MEB bütçesinden mal ve hizmet alımı için ayrılan 11, 5 milyar TL’nin beşte biri kadar tutarın yalnızca Cumhurbaşkanlığı için ayrıldığına dikkati çekti. Kağıt üzerinde MEB’in merkezi bütçeden en fazla payı alan bakanlık olduğunu belirten Karabıyık, “Ancak bütçenin yüzde 81’i personel gideri ve SGK primi giderlerine gitmektedir” dedi.

Karabıyık, daha çok kaynak ayrılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Yoksul yüzde 20’lik kesimin yaptığı eğitim harcaması 579 milyon iken en zengin yüzde 20’lik kesim 18 milyar 445 milyon lira harcıyor. En zengin kesim ile en yoksul kesim arasında 32 kat fark var. Bu da eğitimdeki eşitsizliğin önemli bir göstergesi.”