Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) 2-12 Aralık arasında 10’uncu İzmir Tiyatro Festivali’ni gerçekleştirecek. Festivalde şehrin birçok noktasında oyunlar sahnelenecek.

10’uncu İzmir Tiyatro Festivali 2 Aralık’ta başlıyor

BirGün EGE

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV), bu yıl 10’uncusunu düzenleyeceği İzmir Tiyatro Festivali’ni 2-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecek. Bu sene festivalin teması ise ‘emek’ olarak belirlendi.

Festivalin açılış galası 2 Aralık tarihinde İzmir Mimarlar Odası’nda, Ahura Ritim Topluluğu konseriyle gerçekleştirecek. Galada; emek ödülü Zihni Göktay’a, onur ödülü ise Meral Çetinkaya’ya verilecek. Öte yandan Bademli Köy Tiyatrosu’nun 95 yıllık emeğine de ödül taktim edileceği duyuruldu.

10 gün sürecek festivalde, Azerbaycan, Uruguay ve Ukrayna’dan katılımcıların yanı sıra şehir içi ve şehir dışından olmak üzere toplam 25 tiyatro oyunu sanatseverle buluşacak. Ayrıca emek temalı karikatür sergisi, yazarlık, koreografi ve maske yapım atölye çalışmalarının yer alacağı festivalde; Müfit Can Saçıntı, Orhan Alkaya ve Eren Aysan tiyatroda emek başlıklı şöylesi gerçekleştirilecek.

EMEK TEMASI

Festival komitesinden Filiz Özçelik, festivalin temasının ‘Emek’ olarak belirlenmesiyle ilgili, “Elinde çekiç, elinde kalem, elinde stetoskop, motosiklet üstünde, direksiyon başında, monitör başında, kimi on yedisinde kimi yetmişinde… Sahne tozu yutandan, tezgâhta ömür tüketene, madenciden, müzisyene, tarlada ekin ekene, saatlerce ayakta bir harf öğretmek için didinene, salgın boyunca hiç tanımadığı insanlar için servisten servise koşarken ölene. Adaletsizlik var oldukça bitmeyecek zor günlerin birinde, dünyayı yaratan emeğe saygı ile 10. kez yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Ekipte yer alan genç gönüllülerinden Ezgi Eylem Şahin ise, tiyatroyu doğası gereği özgür, özü bakımından da kolektif bir direnişin şiiri olarak tanımladıklarını, geçen yıllarda ‘İtiraz, Dayanışma, Özgürlük, Umut, Cesaret, Yaşamak ve Dirençgibi temalara bu yıl Emek eklediklerini söyledi.

TAKSAV Festival Komitesi de, iktidarın en çok sansür ve yasaklarla kendisini gösteren sanata müdahalesine, fikir üretmenin, söz söylemenin ve halka ulaşmanın aracı olan sahneleri ve tiyatroları karartmasına karşı emeğin, sanatçıların, yazarların, çizerlerin ve düşünürlerin yanında olduklarını açıkladı.