100-200 ton değil 11 bin ton siyanür kullanılacak!

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kanadalı Alamos Gold şirketi tarafından Kirazlı bölgesinde yürütülen altın madeninde açıklandığı gibi 100-200 ton değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacağını açıkladı. Gökhan, “O ağır metaller yağmur suları ve diğer etkenlerle gün yüzüne çıkacaktır. Mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Çanakkale Belediyesi’nin eylül ayı meclis toplantısında konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kaz Dağları’nda yürütülen madencilik faaliyeti hakkında meclis üyelerine bilgi verdi. Kaz Dağları için mücadele ettiklerini ve edeceklerini belirten ve bölgede kullanılacak siyanürün miktarını da paylaşan Başkan Ülgür Gökhan “Kirazlı’da açıklandığı gibi bir, iki, yüz, iki yüz değil, tam 11 bin ton siyanür kullanılacak. O topraklara 11 bin ton siyanür değecektir. O ağır metaller yağmur suları ve diğer etkenlerle gün yüzüne çıkacaktır. Burada birbirimizin söylediklerini çürütmeye gerek yok. Her şey ortada. Ama biz mücadele etmeye ve Kaz Dağları’nı kurtarmaya devam edeceğiz” dedi. Başkan Gökhan ayrıca altın ayrıştırmada kullanılan siyanürün ne kadar iyi muhafaza edilirse edilsin olası bir deprem ihtimalinde toprağa sızıp toprağı zehirleyeceğini paylaştı.

TUVALE YANSITACAKLAR

Ressamlar Kaz Dağları’nda yürütülen metalik madencilik faaliyetinin etkilerine dikkat çekmek için Kirazlı’da buluşacak. 15 Eylül’de Resmet projesi kapsamında ressam ve sanatseverler, maden sahasının etkilerini çizecek. Türkiye’nin değişik illerinden sanatseverler ve ressamlar Çanakkale’ye gelecek. Tuvallere sadece mevcut görüntüler değil, bu görüntülerin sanatçı ve doğaseverlerde yarattığı duygu ve kaygılar da aktarılacak. Etkinlik, ressam Ercan Dağ koordinatörlüğünde olacak. Ayrıca ressam ve sanatseverlerin eserleri Çanakkale merkezde de sergilenecek.