Abdullah Doğan isimli bir kişi 'kâr payı' vaadiyle İsmailağa Cemaati'ne mensup 100'den fazla kişiden para topladı. Paralarını geri alamayan 19 kişi saadet zinciri yöntemiyle dolandırıldıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. İsmailağa Cemaati'nin önde gelen isimlerinden Metin Balkanlıoğlu'nun da parasını işlettiğini ileri süren Abdullah Doğan ile birlikte Mehmet Doğan ve Enes Şahin isimli kişiler hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlaması ile dava açıldı.

100'den fazla kişiden para toplanmış: İsmailağa Cemaati içinde 'saadet zinciri'

İsmailağa Cemaati'ne mensup 19 kişi 'saadet zinciri' yöntemiyle dolandırıldığı iddiasıyla dava açtı. İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada kimi küçük esnaf, kimi işçi olan cemaate mensup 19 kişi kendisini cemaatin ileri gelen isimlerinden biri olarak tanıtan Abdullah Doğan isimli kişi hakkında şikayetçi oldu.

Artı Gerçek'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, görüşmelere lüks araçla giden Doğan temasa geçtiği kişilere müteahhitlik yaptığını ve işlerinin de iyi olduğunu söyledi. Ayrıca 2018'de ölen cemaatin önde gelen isimlerinden Metin Balkanlıoğlu'nun da parasını işlettiğini söyleyerek güven toplamaya çalıştı. Dosyada yer alan bilgilere göre, Doğan, temasa geçtiği kişilere özetle "Küçük birikimlerinizi değerlendirebilirim. Bu süreçte siz de kâr payı elde edersiniz. Ana paranız bende işlemeye devam eder" diyerek ikna etti.

Doğan, para toplama işine birkaç kişi ile başladı. Zaman içinde, sisteme dahil olan kişi sayısı arttı. Doğan'ın kurduğu sisteme dahil olan kişiler, vaat edilen geliri elde ettikçe, bu durumu çevresindekilere de anlatarak onların da dahil olmalarını sağladı.

100'Ü AŞKIN KİŞİ KATILDI

Doğan ve beraberindeki iki kişi kısa süre içinde 100'ü aşkın kişiden para topladı. Doğan'ın imzasını taşıyan bir belgeye göre bazı kişiler 5 bin lira verirken, bazıları da 200 bin lira verdi. Doğan, para aldığı kişilere senet vererek bu kişilerin herhangi bir kuşkuya kapılmamalarını da amaçladı.

ANA PARALARI DA GİTTİ

Başlangıçta belirttiği kâr paylarını kısa bir süre ödeyen Doğan'ın daha sonra kâr payları ödenmemesi huzursuzluğa yol açtı. Kâr payı beklentisi ile para veren kişiler, Doğan'ın zengin bir müteahhit olmadığını öğrendi.

Doğan'ın, İsmailağa Cemaati'nin önde gelen bir isminin olmadığı gerçeği de kısa süre içinde dilden dile yayıldı. Doğan'ın batık bir iş insanı olduğunu öğrenen kişiler, yaptıkları bir dizi görüşmede de paralarını alamayınca hukuki yollara başvurdu.

AVUKATLARI: HUKUKİ İHTİLAF VAR

Doğan'a para veren 100'ü aşkın kişiden 19'u suç duyurusunda bulundu. Abdullah Doğan, Mehmet Doğan ve Enes Şahin hakkında "nitelikli dolandırıcılık" suçlaması ile dava açıldı.

Sanıklar ise, yaptıkları savunmalarda suçlamaları kesin bir dille reddetti. Avukatları da taraflar arasında 'hukuki ihtilaf' olduğunu ve dolandırıcılık kastının bulunmadığını ileri sürdü.