Google Play Store
App Store

TÜİK verilerine göre 1,3 milyon kişi bir yıl ve daha fazla süredir işsiz. 15-24 yaş arasındaki 3,1 milyon kişi ne eğitimde ne de istihdamda. 1,5 milyon kişi ise iş bulma ümidi kalmadığı için iş bile aramıyor.

100 işsizden 31’i uzun süreli işsiz

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz-ağustos-eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyreğe ait işgücü istatistiklerini yayımladı. Salgın nedeniyle getirilen işten çıkarma yasaklarının sona erdiği ve işsizlik ödeneğine başvuranların sayısında artış yaşandığı dönemde TÜİK’e göre işsiz sayısı azaldı. Yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 57 bin kişi azalarak 3 milyon 842 bin kişi oldu.

Ancak İŞKUR verileri bunun aksini kanıtlar nitelikte. Zira en yaygın arama kanalı olan İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı haziran-eylül arasında 399 bin 734 kişi arttı. 518 bin 31 kişi ise temmuz-ağustos-eylül döneminde işsizlik ödeneğine başvurdu.

TÜİK verilerine göre 3,8 milyon işsizin yüzde 31,6’sı bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor. Sayıları 1 milyon 240 bine dayanan bu işsizlerin arasında 3 yıldan fazla zamandır iş arayanlar dahi var.

ÜMİTSİZLER İKİ YILDA YÜZDE 43 ARTTI

TÜİK’in açıkladığı veriler detaylı incelendiğinde işsizliğin nasıl kronikleştiği ve sosyal krize dönüştüğü gözler önüne seriliyor. Verilere göre yılın üçüncü çeyreği itibarıyla “İş bulma ümidim olmadığı için iş aramıyorum” diyenlerin sayısının 1 milyon 523 bin kişi olduğu tahmin ediliyor. Pandemi boyunca her ay rekor üstüne rekor kırdı. 2019’un aynı ayında 668 bin olan ve “ümitsiz işsizler” olarak nitelenen bu kişilerin sayısı yaklaşık iki yılda yüzde 43,8 oranında artmış.

TÜİK’e göre bir kişi iş aramamakla beraber çalışmaya hazır olabilir. Diğer gerekçelerle “iş aramıyorum ama iş olsa çalışırım” diyenlerin sayısı 1 milyon 330 bin kişi. Verilerin biraz daha derinine inildiğinde ise ne eğitimde ne istihdamda olanların sayısı dikkat çekiyor. 15-24 yaş arasındaki 12 milyonluk nüfustan 3 milyon 155 bini ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Başka bir ifadeyle 15-24 yaş arasındaki her 100 gençten 26’sı ne okuyor ne de çalışıyor.

Bunlar içerisinde AKP iktidarıyla sayıları artan ve ucuz iş gücü olarak nitelendirilen meslek lisesi mezunlarının sayısı dikkat çekici. Meslek lisesi mezunu olup ne eğitimde ne istihdamda olan gençlerin sayısı 570 bin. Üniversite mezunu olup ne istihdamda ne de eğitimde olanların sayısı ise 590 bin. Ne eğitimde ne istihdamda olanların yüzde 36,7’si ya meslek lisesi mezunu ya da üniversite mezunu.