İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de 2019 yılının ilk iki ayında en az 284 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şubat ayında en az 125 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada kadın işçi ölümlerine dikkat çekildi. Açıklamada ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının görünmeyenleri’ olarak kadın işçilerin durumuna yer verildi. Buna göre, geçen yıl […]

100 kadından 75’i kayıtdışı çalıştırılıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Türkiye’de 2019 yılının ilk iki ayında en az 284 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Şubat ayında en az 125 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen açıklamada kadın işçi ölümlerine dikkat çekildi.

Açıklamada ‘İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanının görünmeyenleri’ olarak kadın işçilerin durumuna yer verildi. Buna göre, geçen yıl çok sayıda kadın, tarlaya çalışmaya gitmek üzere istiflendikleri kasalarda geçirdikleri trafik kazasında, ev işçisi olduğu evin camını silerken düşerek, bir aracın altında ezilerek ya da işyerini basan bir erkek tarafından vurularak yaşamını yitirdi.

Ölümleri görülmüyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) istatistiklerinin özellikle kadın işçilere dair iş cinayeti, iş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri bakımından oldukça eksik olduğu vurgulandı. Mevsimlik tarım işçileri, gündelikçilik, bakıcılık gibi kadın istihdamının yoğun olduğu alanların verilerde yer almadığı, devletin bilinçli olarak kadın emekçilerin emeklerinin ‘görünmez’liğini derinleştirdiği ifade edildi.

İSİG, son yıllardaki kadın iş cinayetlerinde, kadın işçilerin işyerinde ya da iş yolunda bir erkeğin şiddeti sonucu ölümlerindeki artışa dikkat çekti. Ölen kadın işçilerin çoğunun sendikasız olduğu ve en az yüzde 75’i ise kayıt dışı çalıştırıldığının belirtildiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“2018 yılında yaşanan kadın iş cinayetlerinden 7’sinin nedeni kadınların işyerindeki ya da işyerine dışarıdan gelen bir erkek tarafından katledilmesi ya da cinsel ve fiziki şiddet görmesi. Bu durum işyerlerinin özellikle kadınlar bakımından güvensizliğini göstermeye yetiyor.”