100 kişi birden işten atıldı, direniş başladı

HABER MERKEZİ

Urfa’da faaliyet gösteren Uğur Tekstil firmasının sendikalaştığı için işten attığı 100 işçi dün fabrika önünde yaptıkları basın açıklamasıyla direniş başlattı. İşçiler adına açıklamayı okuyan Erdal Ayata “Bu yola çıkarken engellerle karşılaşacağımızı biliyorduk. Ancak sendikal hakkımızdan baskılarla vazgeçmeyeceği, direneceğiz” dedi. İşçiler DİSK Tesktil yönetiminin bölge temsilcisi Mehmet Türkmen’i görevden aldıktan sonra işten atıldıklarını da hatırlatarak şimdi sendikayı kendilerine desteğe çağırdı.


Erdal Ayata, çalışma Baknalığı’ndan yetki aldıktan sonra fabrikanın patron tarafından kapatıldığını ancak direnişle fabrikanın tekrar açılıp sendikanın tanınması konusunda anlaştıklarını hatırlattı. Ayata şöyle konuştu: “Fabrikamız tekrar açılıp bütün işçiler işbaşı yapınca, fabrika yönetiminin Çalışma Bakanlığı'nın yetki tespit yazısı ile resmileştirdiği yetki belgesine rağmen 'Böyle bir yetki yok' dediğini gördük. Ve daha üretime başladığımız ilk günden üretim düşüklüğü bahanesiyle yine işçiler üzerinde baskı kurulmaya başlandı ve bazı işçi arkadaşlarımız bu gerekçeyle işten atıldı. Örgütlenmeye başladığımız ilk günden bugüne kadar her zaman yanımızda olan Mehmet Türkmen’in işçilerden habersiz, işçilerin onayı olmadan bir anlaşma yapılmasına karşı çıktığı için DİSK Tekstil-İş Sendikası’nın Genel Başkanı Kazım Doğan tarafından görevden alındığını öğrendik.”

Sendikaya tepki gösteren Ayata sözlerine şöyle devam etti: “Yani sendikamızın Genel Başkanı Kazım Doğan, bu fabrikayı bizimle birlikte gece yarılarına kadar ev ev dolaşıp örgütleyen, başından beri bu mücadelemize önderlik eden, fabrikada yetki alınmasını, kapatılan fabrikanın tekrar açılıp hepimizin işe alınmasını sağlayan bölge temsilcisini sırf patronun isteğiyle görevinden alıyor. Mehmet Türkmen’in görevden alındığının açıklandığı aynı gün biz işçiler jandarma zoruyla kapı dışarı ediliyoruz. Bugün sendikamızdan hiçbir yetkilinin burada olmaması, sendikaya üye yaklaşık 100 işçiyi sahipsiz bırakması bizim de satıldığımızı onaylar nitelikte.”

İşçiler işe geri alınana ve örgütlülükleri tanını kadar mücadele edeceklerini belirtti.