100 kişiden 87’si kirli hava soluduğunu düşünüyor

Türkiye’de yaşayanların yüzde 87’si camlarını açtığında temiz hava alamamaktan şikayetçi. Greenpeace Akdeniz’in IPSOS ile birlikte hazırladığı “Türkiye’de Hava Kirliliği Algısı” adlı kamuoyu araştırması, hava kirliliğin gündelik hayatımızı nasıl etkilediğini gözler önüne serdi.

12 ilde 2 bin kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada dikkat çekici yanıtlar şöyle: Yüzde 39’u “hava kirliliği”ni Türkiye’nin en büyük çevre sorunu olarak tanımlıyor. “Çevre kirliliği” denildiğinde görüşülenlerin aklına ilk sırada (yüzde 52) hava kirliliği geldiği görülüyor. Bunu ortam kirliliği (sokakların, yolların kirliliği) takip ediyor (yüzde 19). Her 10 kişiden 9’u hava kirliliğinin sağlığımızı olumsuz etkilediğini dile getiriyor.

Her 10 kişiden 8’i hava kirliliğinin önceki yıllara göre kötüleştiğini söylüyor. Görüşülenlerin yüzde 87’si pencereyi açtığında temiz hava alamadığını, kömür kokusu soluduğunu dile getiriyor. Görüşülenlerin yüzde 85’i hava kirliliği nedeniyle tarım alanlarında verimin düştüğünü, ormanlık alanların kuruduğunu ve artan stres ile uykusuzluğa bağlı olarak aile içinde gerginliği arttığını söylüyorlar. Hava kirliliği aynı zamanda olumsuz duygulara da neden oluyor.

Görüşülen her 2 kişiden 1’i hava kirliliğinden endişelenirken, her 10 kişiden 4’ü hava kirliliği nedeniyle üzülüyor ve korkuyor. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, hava kirliliğinin en temel nedenlerinden birinin insan kaynaklı faaliyetlerden ortaya çıkan “Partikül Madde (PM) 2.5” olduğunu belirterek “Hava kalitesi izleme mekanizmalarında kapasite artırımı ve PM2.5 yasal limitinin belirlenmesi, acil müdahale tedbirleri ve koruma bölgelerinin belirlenmesi için önem teşkil etmekte” dedi.

HAVA KİRLİLİĞİNE İLİŞKİN BAZI GERÇEKLER

♦2019’da dünyanın yüzde 95’i güvenli olmayan hava soludu.

♦Hava kirliliği dünyada her yıl 4.2 milyon insanın erken ölümüne neden oluyor.

♦Çevre Mühendisleri Odası raporuna göre Türkiye’de 60 milyon kişi kirli hava soluyor.

♦Kirli hava Türkiye’de ortalama 40 bin kişinin erken ölümüne neden oldu.

♦2017’de hava kirliliği trafik kazalarından 7 kat fazla can aldı.