100 milyon dolarlık örtbas


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya, en büyük banka Deutsche Bank’ın rüşvet skandalıyla çalkalanıyor. Deutsche Bank AG, uluslararası bir rüşvet skandalına karıştığını kabul ederek soruşturmadan kaçınmak amacıyla ABD’li yetkililere 100 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiği için tepki görüyor.

Banka avukatları, önceki gün New York’ta federal mahkemede görülen duruşmaya telekonferans yoluyla katıldı.

Deutsche Bank sözcüsü Dan Hunter, bankanın uluslararası rüşvetle ilgili sorumluluğu üstlenerek federal makamlarla işbirliği yapmasının “kurumun şeffaflığının bir göstergesi” olduğunu savundu.

Mahkeme ise bankanın 100 milyon dolar ceza ödemesini kabul ederek davayı karara bağladı.

Deutsche Bank, 2015’te ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği suçlamasıyla 258 milyon, 2020’de de ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’in şüpheli para transferlerini tespit edemediği gerekçesiyle 150 milyon dolar ceza ödemişti. Almanya’nın en büyük bankası milyon dolarlık yolsuzluklarla anılırken ülkedeki işçiler güvence istiyor. Ülkenin metal ve elektronik alanında en büyük sendikası IGM’nin 6 bin 700 işyerinden 250 bini aşkın işçiyle yaptığı ankete göre, işçilerin yüzde 71’i gelecek korkusu yaşıyor. Her üç işçiden ikisi haftalık çalışma saatleri konusunda güvence talep ediyor.