''Küresel ısınma kıskacında Türkiye'' raporu, kuraklaşmaya başlayan Türkiye'nin içinde bulunduğu ürkütücü durumu gözler önüne serdi: Kuraklık önlenemezse Türkiye 100 yıl içinde Kuzey Afrika'ya dönecek...

Yaşam giderek kötüleşiyor

Rapora göre, ''son yıllarda karbondioksitteki artışın hızını inceleyen bilim insanları, Çin ve Hindistan'ın bu artışa büyük katkısı olduğunu öne sürüyorlar. ''Dünya karbondioksit üretimi'' sıraya konuldu ğunda ABD başta geliyor. ABD, karbondioksit üretiminin yüzde 25'ini sağlıyor. İngiltere yüzde 3 üretiyor. Ortalama bir Amerikalı yılda 6 ton, bir İngiliz 3 ton, bir Çinli 0.7 ton, bir Hintli 0.25 ton karbondioksit üretiyor. Atmosfere yılda 220 milyon ton karbondioksit bırakan Türkiye ise 20. sırada. 2010 yılında bu rakam 400 milyon tonlara ulaşacak. Son 70 yılda, kaydedilen sıcaklık verileri, Türkiye'nin yıllık ortalama sıcaklıklarının artma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki ısınma oranları, her 10 yılda 0.070.34 derece arasında artıyor.

Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) hazırladığı ''Küresel Isınma kıskacında Türkiye'' başlıklı rapora göre, küresel ısınma nedeniyle kuraklaşmaya başlayan Türkiye, küresel ısınma önlenemediği takdirde '100 yıl içinde Kuzey Afrika'ya' dönecek. Raporda, Türkiye'nin iklim değişikliğinin olumsuz etkileri açısından 'risk grubundaki ülkeler' arasında yer aldığı da vurgulandı. Rapora göre Türkiye'de yağışşlar azalınca neler olacak?

» Başta GAP bölgesi olmak üzere, tüm nehirlerin taşıdığı su miktarı düşecek.

»Baraj göllerinin su seviyesi azalacak, hidroelektrik enerji üretimi aksayacak.

» Yüksek basınç kuşağının kuzeye kaymasıyla ülkemizde hakim olabilecek tropikale benzer bir iklim; düzensiz, ani ve şiddetli yağışlar, seller, hortum, kasırga, heyelan ve erozyona yol açacak.

» Kasırga ve fırtınaların tetikleyeceği seller can ve mal kaybına neden olacak

» Isınmayla denizlerdeki su akıntıları ve sıcaklık rejimleri değişecek.

» Kuru kesimlerde yüksek sıcaklıklarla birlikte orman yangınları ile tarımsal hastalık ve tarım zararlılarında büyük artışlar görülecek.

» Kavurucu sıcaklar ve kuraklık, tarımsal ürünlerin hem çeşidinin hem de miktarının azalmasına neden olacak.

»Kar yağışı giderek azalacak. Hatta kış mevsimi ortadan kalkacak.

»İklim değişiklikleri, göçlere neden olacak. Türkiye'de yaşayanlar kuzeye yerleşmeye çalışacak.

»Daha sık ve uzun süreli kuraklıklar olacak.

»2030'da Türkiye'nin büyük bir kısmı, oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girecek, sıcaklıklar 2-3 derece artacak.

»Deniz seviyesi yükselecek. Denizlerin yükselmesinden kıyı kesimleri etkilenecek. Deniz seviyesinde yükselmelerle birlikte kıyı şeridi ve deltalardaki tarım alanları, plajlar ve yat limanları, kullanılamaz hale gelecek.''