İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi, İzmir’de kapılarını açtı. Kongrede, Türkiye’nin geleceğinde ekonominin rolünden nasıl bir ekonomik modelin uygulanabileceğine kadar birçok konu uzmanlarca masaya yatırılıyor.

100 yıl sonra İktisat Kongresi
Fotoğraf: BirGün

Mahir KANAAT

İzmir İktisat Kongresi 100. yıl sonra 15 Mart’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde(AASSM) kapılarını açtı. 21 Mart tarihine kadar sürecek kongrede, Türkiye’nin geleceğinde ekonominin rolünden nasıl bir ekonomik modelin uygulanabileceğine kadar birçok konu alanındaki uzman isimler tarafından tartışılacak.


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer açılış konuşmasında, “100 yıl öncesinden İzmir’e miras kalan İktisat Kongresi’ni, tam 100 yıl sonra, şehrimizin kadim kültürüne yaraşır şekilde yeniden düzenlemenin büyük heyecanını ve gururunu yaşıyorum. Bir enkazın, bir yıkımın ortasındayız. Bu yıkımın içinde sivil bir girişimle, sivil bir kongre düzenliyoruz. Buna aynı zamanda ortak aklın ve vicdanın inşası diyebiliriz. Bu enkazın altından kalkarak bilim ve aklın rehberliğinde, vicdanla ve cesaretle yine o muhteşem ülkeyi kuracağız. İnsanlığın ve doğanın içinden geçtiği bu acı durum karşısında elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. İşte bu yüzden, bu kongre, tüm sokakları yeniliğe açılan bir davettir. Bu yenilik; ortak akılla şekillenen ortak bir yaşamı, yani adaleti, dayanışmayı ve refahı çoğaltacak” diye konuştu. Melisa Sözen’in sunumuyla AASSM’de düzenlenecek ikinci günde ise gazeteci, yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, Boğaziçi Üniversitesi’nden sosyolog Prof. Dr. Çağlar Keyder, Bilkent Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ali Hakan Kara, siyasal iletişim uzmanı ve Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı Dr. Gülfem Saydan Sanver, Oxford Üniversitesi’nden tarihçi ve yazar Prof. Dr. Timothy Garton Ash, DEVA Partisi Sanayi Girişimcilik ve Dijital Dönüşüm Politikaları Başkanı Burak Dalgın, TED Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ayça Tekin Koru, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Selçuk Sarıyar, CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, New York Üniversitesi’nden Davranış Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Şirin ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve City University of New York’tan teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku oldu. Programın ardından Bir Kira Bir Yuva Destek Konseri kapsamında Melike Şahin sahne aldı.

“AKLIN VE BİLİMİN YÖNÜNE DÖNELİM”

Gazeteci-yazar ve iktisatçı Uğur Gürses, 2023’te yeni bir ekonomik modele ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Yeni bir gelecek tasarımı için yeni bir eşik atlanmak zorunda. Bu eşik de toplumsal uzlaşma, eşit yurttaşlık ve yeni bir toplumsal sözleşmenin tesisi gereğidir. Şimdi uzlaşma ve yeni bir sözleşme zamanıdır” dedi.

Prof. Dr. Çağlar Keyder ise “Somut olarak devletin güçlenmesi lazım. Sadece mali anlamda güçlenmesinden söz etmiyoruz. Devlette çalışmanın istenilen, arzulanan bir şey olması gerekiyor” diye konuştu.

İktisatçı Prof. Dr. Ali Hakan Kara, “Artık zor işler yapmak gerekiyor. Yapamazsak bir yüzyıl değil bin yıl da geçse bu problemleri konuşmaya devam ederiz. Yeter ki birbirimizle kavga etmeyi bırakıp önümüze bakalım. Aklın ve bilimin yönüne dönelim, önümüz açık” dedi. Siyasal iletişim uzmanı Dr. Gülfem Saydan Sanver de “Yeni siyaset yazılırken ön planda tutmamız gereken ana kavramlardan birinin vicdan olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. City University of New York’tan teorik fizikçi Prof. Dr. Michio Kaku ise ikinci günün kapanış konuşmasını yapmak üzere dinleyicilerin karşısına çıktı. Kaku, 50 yıl içerisinde ekonomiyi bekleyen ihtimaller üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

BUGÜNKÜ PROGRAM

Kongrede bugünkü program “Yürüyüşe Davet” başlığıyla gerçekleşecek. Programda, İktisatçı Prof. Dr. Şevket Pamuk, Sosyolog Prof. Dr. Thomas Faist, Tarihçi Prof. Dr. Asım Karaömerlioğlu, ESİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer söz alacak. Öğleden sonraki programda Akademisyen Prof. Dr. Cem Say, Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Ekonomist Muhittin Bilget, EGİAD Yönetim Kurulu Başkan Alp Avni Yelkenbiçer, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Taşansu Türker, İhtiyaç Haritası Kurucusu Dr. Ali Ercan Özgür, Tarihçi Prof. Dr. Şaduman Halıcı, Edebiyat Tarihçisi Doç. Dr. Erol Köroğlu, İktisatçı Prof. Dr. Selva Demiralp ve Siyaset Bilimci Prof. Dr. Francis Fukuyama konuşacak. Ayrıca İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi Çocuk Çalıştayı Sunumu da gerçekleşecek.