31 Mart günü 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe ve mahallede seçim yapılacak. 400 bine yakın isim bu seçimlerde farklı noktalarda aday. Ama bir isim var ki bir noktayla yetinmedi. Erdoğan, tam 1003 seçim noktasında şimdiden adaylığını ilan etmiş durumda. AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, başından beri 31 Mart yerel seçimlerini genel seçim […]

1003 noktada aday

31 Mart günü 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe ve mahallede seçim yapılacak. 400 bine yakın isim bu seçimlerde farklı noktalarda aday. Ama bir isim var ki bir noktayla yetinmedi. Erdoğan, tam 1003 seçim noktasında şimdiden adaylığını ilan etmiş durumda.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, başından beri 31 Mart yerel seçimlerini genel seçim havasına sokma stratejisi izledi.

Erdoğan, büyükşehirlerden başlayıp en küçük ilçeye kadar giderek seçim çalışmasını bizzat kendisi yürütüyor. Televizyonlarda, gazetelerde sadece kendi konuşuyor. Ve her yerde aynı şeyleri söylüyor. Ortağı Devlet Bahçeli’nin “beka” vurgusu da bu stratejinin temel harcı olmuş durumunda.

Erdoğan günü iki miting ve en az iki televizyon programı ile tamamlıyor. Buralarda yaptığı konuşmalarda Cumhur İttifakı dışında kalan her kesimi vatan millet düşmanı ilan ederken, AKP’nin 16 yıl boyunca yaptıkları “dev projeleri” de anlatmayı ihmal etmiyor.

Erdoğan’ı daha çok toplama büyük mitinglerde konuşmasına alışığız. Anlaşılan o ki durum iyice kötüye gitmiş ki son günlerde 300-500 kişilik seçmen kitlelere de konuşmaya başladı. Doğal olarak ülke sorunlarından ilçe ve mahalle sorunlarına kadar inmek zorunda kalıyor. İstanbul’da Eyüpsultan ilçesinde yaptığı konuşmada ‘16 okulda onarım çalışması’ yaptıklarını bile anlattı.

HERKESE CEVAP YETİŞTİRİYOR

Erdoğan’ın, tüm ağırlığı ile domine ettiği yerel seçimlerin doğal sonuçlarından biri de siyasal polemiklerde öne çıkması. Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’ndan, İmamoğlu’na oradan Bayoğlu Belediye Başkanı Alper Taş’a kadar her isimle polemik halinde. CHP ve HDP adaylarının açıkladığı her projeyi eleştiren, her söze cevap yetiştiren Erdoğan, partisinden kimsenin konuşmasına da izin vermiyor.

ÖZHASEKİ’NİN İZİN TALEBİ

Binali Yıldırım, Zeybekçi ve Özhaseki gibi AKP’nin bildik ve önemli isimlerin aday olmasına rağmen görünürlüklerinin son derece sınırlı olması çok açık ki Erdoğan’ın seçim stratejisinin bir parçası. Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özhaseki’nin, rakibi Mansur Yavaş’ın birlikte televizyon programına çıkma önerisini Erdoğan’ın iznine bağlaması seçim sürecinde yaşanan durumun vahametini açıkça gösteriyor.

ERDOĞAN KENDİNİ OYLATACAK

31 Mart’ta belediye başkanları ve meclis üyeleri seçilecek. Ama AKP için durum öyle değil. Bu seçimlerde Erdoğan bir kez daha seçmene kendisini oylatacak. Ekonomik ve siyasal alanda inandırıcı projesi kalmayan Cumhur İttifakı’nın tek dayanağı olarak Erdoğan’ın seçmen üzerinde devam ettiği var sayılan sempatisi kalmış durumda. Yıpranan, halk nezdinde itibarı kalmayan AKP örgütüne Erdoğan’ın da güveni kalmadığı anlaşılıyor. O yüzden kalan 25 gün boyunca Erdoğan’ı daha çok dinlemeye, görmeye mecbur bırakılacağız.