106 şirket sınırı aştı

UĞUR ŞAHİN

Ülkenin dört bir yanındaki ‘maden yağması’ sürerken, ormanlık alanlar, ‘madencilik faaliyetleri’ nedeniyle tahrip ediliyor. Son olarak 106 şirketin, maden arama ve çalıştırma sahasının sınırını aştığı öğrenildi.

Konu, Sayıştay’ın Orman Genel Müdürlüğü’ne ilişkin 2017 yılı denetim raporuna da yansıdı. Bir dizi usulsüzlük tespit eden Sayıştay, maden izin sahalarında sınır aşımları yapıldığını tespit ederek, Orman Genel Müdürlüğü’nün maden sahalarına ilişkin etkin bir denetim yürütmediği vurguladı.

106 sahada aşım

Sayıştay, 15 Aralık 2017’de ‘risk alanı’ olarak seçilen maden sahalarındaki sınır aşımlarına yönelik inceleme için Orman Genel Müdürlüğü’nün her bir Bölge Müdürlüğü’nden 560 sahanın izin koordinatları istendi. Veriler, Sayıştay’a 5 Şubat tarihinde gönderildi. Ancak istenen 560 izin sahasına karşılık, 495 sahayla ilgili bilgiler iletildi ve bunun 307’si incelenebildi. 307 izin sahası üzerinde yapılan incelemede, 19 ile ait, 106 izin sahasında maden sahasında sınır aşımı tespit edildi.

Artvin’de de sınır aşılmış!

Sayıştay, Elazığ ile Mersin’e dair veri gelmemesi üzerine kalan 17 ilden gelen verileri inceledi. 12 sahada aşım olduğu ve suç tutanağı düzenlendiği belirten Sayışta, cezai işlemlerin başlatıldığını kaydetti, 3 ilde ise sınır aşımı olmadığını ifade etti. İzin sınırının aşıldığı iller ise şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Artvin, Bolu, Bursa, Denizli, Eskişehir, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Maraş, Kastamonu, Konya, Kütahya, Muğla.

Orman Genel Müdürlüğü’nden Sayıştay’a yapılan açıklamada ise aşım görülen yerlerin eskiden faaliyette olduğu belirtildi ve terk edilmiş maden sahaları olduğu iddia edildi. Genel Müdürlük, söz konusu alanların ‘orman dışı’ olduğunu da öne sürdü.