İstanbul Gaziosmanpaşa’da İBB Şehir Tiyatrosu bünyesinde sahnelenecek Kürtçe tiyatro oyunu Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Polis, oyunun sahneleneceği tiyatroya baskın düzenledi. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da oyunun PKK propagandası içerdiği için yasaklandığını savunarak, konuyla ilgili adli sürecin başlatıldığını bildirdi.

106 yıllık Şehir Tiyatroları tarinde ilk kez sahnelenecek Kürtçe oyun yasaklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosunda ilk defa oynanması planlanan Kürtçe tiyatro oyununun gösterimine saatler kala Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından yasak geldi.

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû' (Yüzsüz) Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyordu.

‘KAMU ESENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN YASAKLANDI’

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklama ise şu şekilde:

“İ.B.B. Şehir Tiyatroları tarafından 50 özel tiyatroya Ekim 2020 ayı içerisinde sahnelerinde yer verileceği ve organizasyonda yer alacak Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro oyuncuları tarafından 13 Ekim 2020 Salı günü Saat 20:30'da İBB Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde BERU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli oyunun sahneleneceği açık kaynaklardan öğrenilmiştir;

5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi gereğince "İlçe sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Kaymakamın ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Kaymakam gereken karar ve tedbirleri alır" hükmü yer almaktadır.

Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufu müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 Sayılı İl idaresi Kanununun 32/ç maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Teatra Jiyana Nü isimli özel tiyatro tarafından BORU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçemiz sınırları içerisinde tüm açık/kapalı alanlarda yapılmasının süresiz olarak YASAKLANMASI hususunu;

Tensiplerinize arz ederim.”

OYUNCULAR TEBLİGATI İMZALAMAYI REDETTİ

Kaymakamlığın kararının ardından Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesine baskın düzenleyen polis ekipleri, son hazırlıklarını yapan tiyatro ekibinin sahneye çıkmasına engel oldu.

Polisler, hazırlanan yasakla ilgili tebligatı imzalaması için oyunculara verdi ancak oyuncular imza atmayı reddetti.

'MEYDAN OKUDUĞUMUZ BU TEKÇİ, FAŞİST ZİHNİYETTİR'

Karara tepki gösteren Halkın Demokratik Partisi (HDP) ise bir açıklama yayımlayarak, yasaklama kararını kınadı.

HDP'nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, "5 milyon Kürt'ün yaşadığı İstanbul'da, Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesi yasaklanıyor. İşte meydan okuduğumuz bu tekçi, faşist zihniyettir. 12 Eylül'de en vahşi uygulamaların bitiremediği bu dili, siz bir adım bile geri götüremezsiniz. Zimanê me rûmeta me ye!" ifadesi kullanıldı.

VALİLİKTEN DE AÇIKLAMA

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından, “Gaziosmanpaşa Kaymakamlığımız “BERU” tiyatro oyununu kürtçe dilde olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklamıştır" şeklinde bir açıklama yaptı.

Yerlikaya ayrıca, konuyla ilgili adli süreç başlatıldığını söyledi.

ŞEHİR TİYATROLARI TARİHİNDE BİR İLK OLACAKTI

Dilawer Zeraq’ın Kürtçe’ye çevirdiği, Nazmi Karaman’ın yönetip Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci’nin rol aldığı oyun, Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bilinen ilk Kürtçe oyun olacaktı.