ILO Konferansı dün Cenevre’de başladı. Konferansta Türkiye’nin OHAL ihraçlarıyla gündeme gelmesi bekleniyor

107. Uluslararası Çalışma Konferansı başladı: Türkiye ihraçlarla gündeme gelecek

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 107. Uluslararası Çalışma Konferansı “İnsan onuruna yakışır işlerin olduğu bir gelecek inşa edelim” sloganıyla dün başladı. İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen ve 8 Haziran’a kadar sürecek olan konferansa DİSK, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu heyetiyle katılıyor.

187 ülkeden yaklaşık 4 bin delegenin katılacağı konferansta, çalışma hayatının küresel sorunlarına çözümler aranacak. Hükümet, işçi ve işveren temsilcileri “insan onuruna yakışır istihdam ve barışın güçlendirilmesi” amacıyla çok sayıda toplantı ve etkinlik düzenleyecek. Konferansta bu yıl “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”, “İş Dünyasında Şiddet ve Taciz”, “Sosyal Adalet ve Adil Küreselleşme” gibi konular tartışılacak.

Her yıl olduğu gibi ILO sözleşmelerinin uygulamaları ve ihlalleri ülke örnekleriyle değerlendirilecek. Temel sözleşmelerin yanı sıra bu yıl “Sanayide Çalışma Süreleri”, “Haftalık Tatil”, “Kadınlar İçin Gece Çalışması”, “Ücretli İzin” konulu sözleşmeler özel olarak incelenecek.

Türkiye sözleşmeleri ihlal ediyor
ILO Uzmanlar Komitesi’nin ülkeleri onayladıkları sözleşmeler açısından inceleyen raporu yayımlandı. Türkiye, 29 Sayılı Zorla Çalıştırma, 98 Sayılı Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı, 135 Sayılı İşçi Temsilcileri, 138 Sayılı Asgari Yaş, 144 Sayılı Üçlü Danışma ve 182 Sayılı En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Eylem sözleşmelerine ilişkin değerlendirmeler nedeniyle raporda yer alıyor.

Türkiye özellikle 98 ve 135 sayılı sözleşmelerin ihlaliyle dikkat çekiyor. Türkiye’nin 135 Sayılı İşçi Temsilcileri Sözleşmesi’ni ihlal ettiği için konferansta gündeme gelmesi bekleniyor. ILO Uzmanlar Komitesi raporunda, OHAL döneminde ihraç edilen sendika temsilcilerinin durumuna dikkat çekilirken, KHK’lerle ihraç edilenlerin adil yargılama hakkından mahrum bırakıldıkları belirtiliyor. DİSK Genel-İş Sendikası’na üye belediye işçilerinin KHK veya kayyum kararlarıyla işten çıkartıldıkları da raporda yer alıyor.

Bakanlığın Memur-Sen ısrarı
Bu yıl, Çalışma Bakanlığı hiçbir istişare yapmaksızın, ILO tüzüğüne aykırı şekilde Memur-Sen’i ILO konferans delegesi olarak belirlemişti. Bu uygulamaya DİSK, KESK, TÜRK-İŞ ve KAMU-SEN tarafından yayımlanan ortak bir açıklamayla itiraz edildi. İtirazlar, Çalışma Bakanı’na da iletildi, ancak kararda herhangi bir değişiklik olmadı. DİSK, geçtiğimiz senelerde olduğu gibi konferansa Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) heyeti içerisinde katılacağını duyurdu.

***

ILO’dan yeni rapor: Şiddet ve taciz

Konferans sırasında ayrıca “İşyerinde Şiddet ve Taciz” konulu 80 ülkeyi kapsayan, yasaları ve uygulamaları inceleyen yeni bir rapor yayımlanacak. “Çalışma süreleri”, “Filistinli işçiler” ve “işyerinde kadın hakları” üzerine çeşitli etkinlikler düzenlenecek.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Küresel Sendikal Hak İhlalleri Raporu’nu 7 Haziran 2018 tarihinde Birleşmiş Milletler binasında düzenleyeceği bir toplantıyla tanıtacak.