İnsan hakları örgütleri tarafından düzenlenen ortak basın açıklamasında, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na işkence ve diğer kötü muameleye uğradığı iddiasıyla 11 ayda toplam 840 kişinin başvurduğu bildirildi

11 ayda 840 işkence ve kötü muamele şikayeti

BİRGÜN ANKARA

Ankara Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Ankara Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şubesi Hak İnisiyatifi Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve Ses Ankara Şubesi’nin katılımıyla Mülkiyeliler Birliği’nde ortak basın açıklaması düzenlendi.

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Mithat Sancar'ın da katıldığı basın açıklamasında özellikle OHAL süreci ile başlayan “Kişiler üzerinde baskı kurma, cezalandırma, yıldırma ve itirafçılığa zorlama amaçlı, kaçırma, gözaltında işkence ve kötü muamele uygulamalarında” artışlar meydana geldiği bildirildi.

11 AYDA 840 BAŞVURU

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na 2019 yılının ilk 11 ayında işkence ve diğer kötü muameleye maruz kaldığı iddiasıyla toplam 840 kişinin başvurduğu bildirilen açıklamada, "Tüm bu işkence kötü muamele ile ilgili başvurular; cezasızlık politikası ile sonuçsuz bırakılmakta ve etkin bir soruşturma yürütülmemekte, sorumlular cezalandırılmamaktadır” denildi.

CEZASIZLIK POLİTİKASINA SON VERİLMELİ

Yapılan açıklamada “İşkence uygulamalarının derhal sonlandırılması” gerektiğinin altı çizilerek şu ifadelere yer verildi:

11-ayda-840-iskence-ve-kotu-muamele-sikayeti-665675-1.

“İşkence vakalarında cezasızlık politikasına son verilmeli ve sorumlular cezalandırılmalıdır. Türkiye imza attığı ve işkenceyi yasaklayan sözleşmelere mutlak surette uymalıdır ve işkenceyi önlemelidir. Muayeneler Türkiye'nin de taraf olduğu İstanbul Protokolüne uygun olarak yapılmalıdır.

İşkencenin önlenmesinde etkili ve önemli bir araç olan ‘Ulusal Önleme Mekanizmasının işlevlerini yerine getirmek üzere yetkilendirilmiş olan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na bu işkence iddialarına karşı görevini yerine getirmelidir. İnsanlık onurunu yok sayan işkence uygulamalarına karşı mücadele edeceğimizi buradan bir kez daha yeniliyoruz ve tüm kurumları işkenceyi önlemek adına göreve çağırıyoruz.”