Almanya'nın Hanau kentinde düzenlenen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği ırkçı saldırı ülkenin pek çok yerinde protesto edildi

9 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı Almanya'da protesto edildi

Almanya'nın Hessen eyaletinde bulunan Hanau kentinde şehir merkezinde bulunan nargile bara düzenlenen ve 9 kişinin yaşamını yitirdiği silahlı saldırı Almanya'da birçok kentte protesto edildi.

Nürnberg ve Frankfurt'ta yaklaşık 1500 kişinin katılımıyla, yaşanan ırkçı saldırı protesto edildi. Hernede Büdnis Herne de bir dakikalık saygı duruşunda sonra anma rogramı başlattı.

HANAU'DA ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Almanya Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier, Hanau'daki ırkçı saldırıda 9 kişinin hunharca katledildiğini belirterek "Nefrete ve şiddete hep birlikte karşıyız. Sorumluluk almalı ve siyasette, medyada, toplumda dilimize hakim olmalıyız" dedi.

Hanau kent merkezinde, hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi.

Günlük programını iptal ederek eşi Elke Büdenberger ile Hanau kentindeki anma törenine katılan Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, şaşkın ve öfkeli olduklarını söyledi.

Steinmeier, Almanya genelinde 50'den fazla kentte binlerce kişinin, Hanau'da ölenler için anma etkinliklerine katıldığını vurguladı.

9-kisinin-yasamini-yitirdigi-saldiri-almanya-da-protesto-edildi-691077-1.

Saldırıda, 9 kişinin hunharca katledildiğini anımsatan Steinmeier, "Tüm halkımız bugün üzgün. Yaşananları anlamak çok zor, acıyı derinden hissettik ve acının gitmesi kolay değil'' ifadelerini kullandı.

Steinmeier, ırkçı terör saldırısının korkuyu yayma amacı taşıdığına dikkati çekerek, "Nefrete ve şiddete hep birlikte karşıyız. Sorumluluk almalı ve siyasette, medyada, toplumda dilimize hakim olmalıyız'' uyarısında bulundu.

Katliamın yapıldığı iki ayrı mekana gelen Steinmeier, burada ölenler anısına çiçek bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Anma programına katılanlar olayın gerçekleştiği kafenin önüne yanan mumlar, çiçekler ve notlar bıraktı.

11-kisinin-yasamini-yitirdigi-saldiri-almanya-da-protesto-edildi-690966-1.

'AVRUPA'DA AŞIRICILIĞA YER YOK'

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de Hanau kentindeki silahlı saldırı sonrası, olay yerine gelerek çiçek bıraktı.

Almanya’nın Hanau kentinde düzenlenen ırkçı saldırıda Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Thomas Greminger tepki gösterdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Frankfurt kenti yakınlarındaki Hanau’da dün gece düzenlenen ırkçı saldırıyla ilgili Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Hanau’da tamamen nefret nedeniyle 9 kişinin ölümüne yol açan korkunç saldırının ardından komşumuz Almanya’nın yanındayız" paylaşımında bulundu.

Rutte, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ırkçı saldırı sonucunda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Avrupa'da aşırıcılığa yer yok" ifadesini kullandı.

Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ırkçı saldırının dehşet verici olduğunu vurgulayarak, "Düşüncelerim, saldırı nedeniyle acı çeken insanlarla birlikte. Irkçılık ve nefretin toplumlarımızda yeri olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

NEFRET VE ŞİDDETE KARŞI BİRLİK VURGUSU

AGİT Genel Sekreteri Thomas Greminger de Twitter'daki paylaşımında, Alman polisinin "aşırı sağcı terörizm" olarak kayıt altına aldığı ırkçı saldırının üzüntü ve dehşet verici olduğunu aktardı.

Greminger, olayda ölen kişilerin yakınlarına başsağlığı dileklerinde bulunarak, "Toplumumuza nefret, şiddet ve ayrımcılık tohumları ekmek isteyenlere karşı birlikte durmalıyız" ifadesini kullandı.

almanya-da-11-kisinin-yasamini-yitirdigi-saldiri-protesto-edildi-690956-1.

NE OLMUŞTU?

Almanya'nın Hessen eyaletinde bulunan Hanau kentinde dün saat 22.00 sıralarında şehir merkezinde bulunan bir nargile bara giren silahlı saldırgan içeride bulunanlara silahla ateş açmış, saldırı sonrası 11 kişi yaşamını yitirmişti.