Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısı 4 milyon 200 binin üzerine çıkarken iyileşenlerin sayısı da 1.5 milyonu aştı

11 Mayıs - Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | İyileşenlerin sayısı 1.5 milyonu aştı

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgınında enfekte olanların sayısı 11 Mayıs itibariyle 4 milyon 200 bini aştı.

Dünya genelindeki koronavirüs vaka verilerinin derlendiği Worldometers sitesine göre 11 Mayıs itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı 284 bin 150'ye, vaka sayısı 4 milyon 200 bin 953'e ulaştı. Covid-19'dan iyileşenlerin sayısı ise 1.5 milyonu aştı.

Salgının merkezi haline gelen ABD’deki vaka sayısı ise 1 milyon 300 bini geçti. 11 Mayıs itibariyle ülkede toplam vaka sayısı 1 milyon 367 bin 638'e ulaştı, 80 bin 807 kişi ise hayatını kaybetti.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

Güncelleme- 22:42
RUSYA VAKA SAYISINDA İTALYA VE İNGİLTERE'Yİ GERİDE BIRAKTI

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 11 bin 656 kişide daha Covid-19 tespit edilmesiyle vaka sayısı 221 bin 344'e ulaştı. Moskova'daki Kommunarka Hastanesine ambulanslarla özel koruyucu kıyafetler giyen sağlık görevlileri hastalık şüphesi taşıyan vatandaşları sevk etti.


Güncelleme- 22:18
FRANSA'DA OKULLAR YENİDEN AÇILDI

Fransa'da Covid-19 salgını nedeniyle geçici süre kapatılan okullar gerekli önlemleri alarak yeniden açıldı. Okulların bahçelerinde yer alan oyun alanlarındaki oyuncaklar ve banklar tedbir amaçlı kullanılmaması için bantlandı.

11-mayis-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-iyilesenlerin-sayisi-1-5-milyonu-asti-730116-1.


Güncelleme- 20:40
FRANSA'DA CAN KAYBI 26 BİN 643'E YÜKSELDİ

Fransa'da Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 263 artarak 26 bin 643'e yükseldi.


Güncelleme- 20:29
İTALYA'DA SON 24 SAATTE 179 CAN KAYBI

İtalya'da son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 179 kişi hayatını kaybederken, toplam ölü sayısı 30 bin 739'a yükseldi. İtalya’da 2 aydan bu yana yoğun bakımdaki hasta sayısı ilk defa bin hastanın altına düştü.

İtalya'da açıklanan son verilere göre, son 24 saatte 179 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde ölü sayısının 30 bin 739'a yükseldiği bildirildi. Ülkede 744 yeni vakanın kayıtlara geçtiği, toplam vaka sayısının 219 bin 814'e ulaştığı ifade edildi. Ülkede iyileşenlerin sayısı ise 106 bin 587 olarak aktarıldı.

Öte yandan, İtalya'da 2 aydan bu yana yoğun bakımdaki hasta sayısı ilk defa bin hastanın altına düşerek, 999'a geriledi.


Güncelleme- 20:21
AZERBAYCAN'DA VAKA SAYISI 2 BİN 589'A YÜKSELDİ

Azerbaycan'da, 70 kişide daha koronavirüs tespit edilmesiyle ülke genelinde vaka sayısı 2 bin 589’a yükseldi.

Azerbaycan Bakanlar Kuruluna bağlı Koronavirüs Operasyon Karargahı tarafından yapılan açıklamada, 70 kişide daha korona virüs tespit edildiği bildirilirken, toplam vaka sayısının 2 bin 589'a yükseldiği duyuruldu. Karargah, ülkede toplam 32 kişinin korona virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini açıklarken, hastanelerde tedavi altında olan 32 kişinin ise durumun ağır olduğunu ifade etti. Operasyon Karargahı, 30 kişinin daha iyileşerek taburcu olduğunu aktarırken, iyileşenlerin toplam sayısının bin 680'ne yükseldiğini bildirdi.

Öte yandan, Azerbaycan'da 3 bine yakın kişi karantina altına tutulurken, bugüne kadar 200 bine yakın korona virüs testi yapıldı.


Güncelleme-17:16
ABD’DE SON 24 SAATTE 751 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

ABD’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 751 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı şimdiye kadar toplamda 80 bin 807 oldu.


Güncelleme-16:16
İNGİLTERE’DE SON 24 SAATTE 210 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İngiltere’de koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 210 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı şimdiye kadar toplamda 32 bin 65 oldu.


Güncelleme:15:33
AFRİKA’DA HENÜZ KORKUTAN TABLO GERÇEKLEŞMEDİ

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölge Ofisi, Pazartesi sabahı itibarıyla kıtada 63 binden fazla koronavirüs vakası tespit edildiğini açıkladı.

Şimdiye kadar Afrika ülkeleri, koronavirüse bağlı olarak 2 bin 283 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Afrika’ka yaygın bir salgının yaşanması korkusu şimdiye kadar gerçekleşmedi. Ancak virüse bağlı enfeksiyonların ve ölümlerin nispeten sınırlı olan testler nedeniyle hafife alınabileceği yönünde görüşler mevcut.


Güncelleme-15:17
İSPANYA NORMALLEŞME SÜRECİNİN İKİNCİ AŞAMASINDA

4 Mayıs'ta normalleşme sürecinin kademeli olarak başladığı İspanya'da bugün ikinci aşamaya geçildi. İspanya hükümeti halkın yüzde 51'inin bugün ikinci aşamaya geçtiğini duyurarak salgından en çok etkilenen Madrid'de yasakların devam ettiğini bildirdi.

10 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE BİRARAYA GELİNEBİLECEK

İkinci aşama kapsamında bar ve restoranlardaki açık alanlar sınırlı kapasiteyle yeniden açıldı. Ülkede bugünden itibaren vatandaşların 10 kişilik gruplar halinde bir araya gelinmesine izin verilirken İspanyollar aileleriyle ve arkadaşlarıyla da buluşabilecek. Şehir içi araç kullanımının yeniden serbest hale geldiği ülkede, pazar yerleri, oteller, müze, kütüphane ve ibadet yerleri de sınırlı bir şekilde yeniden açıldı.

KAPALI ALANLARDA MASKE ZORUNLULUĞU

Ayrıca tüm kapalı alanlarda ve toplu ulaşım araçlarında maske takma zorunluluğu getirildi. Sinema ve tiyatro salonları kapalı kalmaya devam ederken okullar da Eylül ayına kadar açılmayacak.

Başbakan Pedro Sanchez yaptığı açıklamada İspanyollardan tedbirlere uymaya devam etmelerini isteyerek, "Çünkü virüs gitmedi, hala orada" ifadelerini kullandı. (İHA)


Güncelleme-14:17
İRAN’DA SON 24 SAATTE 45 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, ülkedeki korona virüs vakalarına ilişkin yaptığı açıklamada,son 24 saatte bin 683 kişinin koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını ve salgın nedeniyle 45 kişinin de hayatını kaybettiğini ifade etti. Cihanpur, son verilerle birlikte ülkedeki toplam vaka sayısının 109 bin 286'ya, hayatını kaybedenlerin sayısının ise 6 bin 685'e yükseldiğini açıkladı.

Ülkede toplam 87 bin 422 hastanın virüsü yenerek taburcu olduğunu aktaran Cihanpur, 2 bin 803 kişinin ise durumunun kritik olduğunu ve yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti.


Güncelleme-12:50
HOLLANDA’DA NORMALLEŞME SÜRECİ BAŞLADI

Hollanda’da bugün itibarıyla normalleşme süreci başladı. Vakaların düşüşe geçmesiyle birlikte bugün, güzellik merkezi ve kuaför salonları randevuyla hizmete açıldı. Kreşler ve ilkokullarda yeniden dersler başladı. Okullarda sosyal mesafe kurallarını uygulamak için sınıflar yeniden düzenlendi.

Hollanda’da 18 yaşından büyükler fiziksel temas içermeyen açık hava sporlarını yapabilecek. Sosyal mesafe kısıtlamalarının uygulanacağı kapalı yüzme havuzları ile kütüphaneler de açılacak.

İKİNCİ AŞAMA 1 HAZİRAN

Tedbirlerin gevşetilmesinin ikinci aşamasının ise 1 Haziran’da hayata geçirilmesi planlanıyor. Toplu taşımalar Haziran ayından itibaren normal çalışma saatlerine geri dönebilecek. Ancak sosyal mesafe kuralları ve maske takma zorunluluğu uygulanmaya devam edecek. Liselerin de 1 Haziran'da açılacağı ülkede, sinema, restoran ve kafeler 1 buçuk metre kuralına uymak şartıyla en fazla 30 kişi için hizmet verebilecek.

RUTTE, SOSYAL MESAFE KONUSUNDA UYARDI

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Cuma günü yaptığı açıklamada bireylerin 1,5 metre sosyal mesafe kurallarına uyma sorumlulukları olduğunu belirtti. Açık kafe ve barlarda uygulanacak tedbirlere ilişkin Rutte, “Hollanda bir polis devleti değil. Kafe sahiplerinin polislik yapmasını istemiyoruz. Bu hepimizin birlikte yapması gereken bir şey” ifadelerini kullanmıştı.

Koronavirüs vaka sayısının 42 bin 627’e ulaştığı ülkede, virüs nedeniyle hayatın�� kaybedenlerin sayısı da 5 bin 440 olarak açıklandı. (İHA)


Güncelleme-12:22
İSPANYA’DA SON 24 SAATTE 123 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İspanya’da koronavirüs nedeniyle son 24 saatte 123 kişi yaşamını yitirdi. Ülkede salgın nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı şimdiye kadar toplamda 26 bin 744 oldu.


Güncelleme-11:03
RUSYA’DA 11 BİN 656 YENİ VAKA

Rusya’da son 24 saatte 11 bin 656 kişide koronavirüs tespit edildi. Ülkede toplam vaka sayısı 221 bin 344’e yükseldi. Koronavirüs nedeniyle ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı ise toplamda 2 bin 9 oldu.


Güncelleme-10:30
KANADA'DA CAN KAYBI 5 BİNE YAKLAŞTI

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının etkili olduğu ülkelerden Kanada’da, hayatını kaybedenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Federal Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülke genelinde hafta sonunu içine alan son 48 saatte 292 kişi daha Covid-19 nedeniyle öldü. Böylece Covid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 4 bin 970’e çıktı. Covid-19 vaka sayısı da aynı zaman diliminde 2 bin 414 artarak 68 bin 848’e yükseldi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, salgının merkez üssü olan Quebec’te, eyalet hükümetinin Montreal dışındaki kentlerde normal hayata dönme kararına tepki gösterdi. Trudeau gazetecilere yaptığı açıklamada, "Eyaletler ekonomilerini yeniden açmak için çok hızlı hareket ederse ikinci bir koronavirüs salgını dalgası Kanada'yı bu yaz hapseder. Sağlık görevlilerinin birçok ilde günlük vakaların düz bir grafik çizdiğine işaret etmesine rağmen Kanada, henüz toparlanma aşamasında değil. Hala acil durumdayız. Kanadalıların çok dikkatli olması gerekiyor." dedi.

Trudeau, Çin’den alınan 11 milyon N95 maskesinden "standart dışı" olduğu saptanan 8 milyonu için tam fiyat ödemesi yapmayacaklarını söyledi.

►Ülke genelinde 200 binin üzerinde ameliyat ertelendi

Covid-19 salgını nedeniyle doktor, hemşire ve hasta bakıcı başta olmak üzere sağlık personeli sıkıntısı yaşanan Kanada’da, 200 binin üzerinde ameliyat ve tıbbi işlem, kanser tarama testleri ve diğer klinik faaliyetleri süresiz olarak ertelendi. Hastanelerde Covid-19 vakalarına daha fazla personel ve yer tahsis edebilmek için alınan karardan, durumu acil müdahale gerektiren hastalar muaf tutuluyor.

Öte yandan Vancouver kentindeki Oppenheimer Park'ta kurdukları baraka ve çadırlarda yaşayan 261 evsiz, oteller ve geçici barınaklara taşındı. Evsizlerden boşalan parklarda, biriken çöplerin temizlenmesine ve dezenfeksiyon işlemlerine başladı. Eyalet hükümeti, bazı evsizlerin yerleştirildikleri evlerde kalıcı olarak kalabileceklerini duyurdu.


Güncelleme-10:20
HİNDİSTAN'DA REKOR ARTIŞ

Hindistan'da son 24 saatte yeni tip koronavirüs vakalarında şimdiye kadarki en fazla günlük artış görüldü.

NDTV kanalının haberine göre, Hindistan Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkede son 24 saatte 4 bin 213 vaka görüldüğü, toplam vaka sayısının 67 bin 152'ye çıktığı bildirildi.

Bu, virüsün ülkede ilk kez tespit edildiği 30 Ocak'tan bu yana kayda geçen en yüksek günlük vaka artışı oldu.

Açıklamada, son bir günde 97 kişinin yaşamını yitirdiği, hayatını kaybedenlerin sayısının 2 bin 206'ya yükseldiği kaydedildi.

Salgından en çok etkilenen Maharaştra eyaletinde vaka sayısı 22 bin 171'e, ölenlerin sayısı 832'ye yükseldi. Bu eyaleti, 8 bin 194 vaka ile Gucerat, 7 bin 204 vaka ile Tamil Nadu izledi.

Ülke genelinde tedavi edilenlerin sayısı 20 bin 969'a ulaştı.


Güncelleme- 10:00
ÇİN'DE VAKA SAYILARI ARTIYOR

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ortaya çıktığı Çin'de son 24 saatte 17 yeni vaka görülürken, vaka sayısındaki artış son iki günde iki basamaklı rakamlara çıktı.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, yeni vakaları 7'sinin İç Moğolistan bölgesinde yurt dışından gelen kişilerde görüldüğü, 10 yurt içi vakanın ise 5'inin salgının ortaya çıktığı Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde, 3'ünün ülkenin kuzeydoğusundaki Jilin ve 1'inin de aynı bölgedeki Liaoning eyaletinde tespit edildiği belirtildi.

Vuhan'da karantinanın kaldırıldığı 7 Nisan'dan bu yana ilk kez topluluk içi enfeksiyona rastlandı. Tüm vakaların aynı apartman kompleksinde ortaya çıktığı ifade edildi.

Ülkede dün 14 yeni vaka kayda geçmiş, bu vaka sayısında 10 gün aradan sonra görülen ilk iki basamaklı artış olmuştu.

Komisyon ayrıca son 24 saatte Covid-19 kaynaklı ölen olmadığını kaydetti. Ülkede 17 Nisan'dan bu yana yeni ölüm bildirilmiyor. 17 Nisan'da salgının ilk günlerindeki karışıklık nedeniyle kayda geçirilmeyen 1290 ilave ölüm olduğu açıklanmıştı.

►Pekin'de orta son sınıflar ders başı yaptı

Öte yandan vaka sayısındaki nispi artışa rağmen ülkedeki normale dönüş çabaları da sürdü. Başkent Pekin'de yıl sonunda lise giriş sınavına girecek 82 bin orta okul son sınıf öğrencisi yeniden ders başı yaptı.

27 Nisan'da lise ve meslek okulu son sınıf öğrencileri Pekin ve Şangay'da ders başı yapmıştı.

Şanghay'daki Disneyland kapılarını açtı

Bu arada ülkenin en büyük kenti Şanghay'daki Disneyland tema parkı da sosyal mesafe tedbirleri altında kapılarını ziyaretçilere açtı. Parka kısıtlı sayıda ziyaretçinin girişine izin verilirken, ziyaretçiler kapıda sağlık kontrolünden geçirildi.

Covid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de bugüne dek 82 bin 918 vaka görüldü, 4 bin 633 kişi hayatını kaybetti. 78 bin 144 kişi iyileşirken, 141 kişinin tedavisi sürüyor.


KANADA'DA PROTESTO

Kanada’nın Vancouver kentinde koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarına karşı protesto düzenlendi.


İSPANYA'DA ARAÇ YOLU, YAYA DOLDU

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 143 artarak toplamda 26 bin 621'e çıktı. Öte yandan, olağanüstü halin uygulandığı İspanya'da hükümetin getirdiği, belirli saatlerde ve kısıtlı bir alanda (evin 1 kilometre çevresinde) spor yapma izni nedeniyle başkent Madrid'de insanlar, spor ve yürüyüş yapmak için sokaklara çıktı.

11-mayis-ulke-ulke-koronavirus-salgininda-son-durum-iyilesenlerin-sayisi-1-5-milyona-yaklasti-729837-1.