11 yılın ardından Mısır’a Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret yapılıyor. Çavuşoğlu, mevkidaşı Samih Şukri ile bir araya geldi. Çavuşoğlu ve Şukri toplantının ardından ortak basın açıklaması düzenledi. Çavuşoğlu konuşmasında, "Bundan sonra bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Çavuşoğlu ayrıca seçim sonrası Erdoğan ve Sisi'nin bir araya geleceğini söyledi.

11 yıl sonra Mısır'a kritik ziyaret: "Bağlarımızı koparmamak için elimizden geleni yapacağız"
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetiyle resmi ziyarette bulunmak için Mısır'a gitti. Bakan Çavuşoğlu, 11 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'ı ziyaret eden ilk dışişleri bakanı oldu. Çavuşoğlu, temasları kapsamında mevkidaşı Şukri ile baş başa görüştü. Ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

Görüşmeler sonrası Çavuşoğlu ve Şukri ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşmayı yapan Şukri "Geçmiş yılların telafisi için ileri umutla bakıyoruz" dedi.

Şukri, "Çok fazla konuyu ele almış olduk. Şekli anlamda değil ama destekliyi bir bakış açısını ortaya koymuş olduk. Nitekim ortak bir bakış açısı var. Bizim ilişkilerimizin büyükelçilik düzeyine çıkarılması yönünde çalışmalarımız söz konusu. İletişimimizin sürmesini diliyoruz, iş birliğine açığız. Sağlam zemine sahibiz ve Türkiye ile ilişkileri güçlü bir şekilde yeniden kuracağımızdan eminiz. Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki ülkenin de çıkarınadır." şeklinde konuştu.

Bakan Çavuşoğlu ise, Mısırlı mevkidaşı Şükri'yle görüşmelerinde tarafların enerji, ticaret, ulaştırma ve diplomasi gibi alanlarda ilişkileri güçlendirme iradesi gösterdiğini söyledi.

"ALACAĞIMIZ DERSLER VAR"

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle:

"Bugüne kadar buraya gelmek nasip olmamıştı. Ama bundan sonra ziyaretlerimiz sıklaşacak. Sevgili kardeşimi de bir kez daha ülkemizde ağırlamak isteriz. Depremde gösterdiğiniz desteği ve dayanışmayı halkımız ve biz asla unutmayacağız. Mısır'dan Türkiye'ye ciddi bir yardım geldi. Buraya gelirken insani yardım taşıyan 4. uçağın da geldiğini söylediler. Bir kere daha teşekkür ediyoruz. Cumhurbaşkanlarımızın Doha'daki görüşmesinden sonra ilişkilerimizi geliştirilmesi konusunda anlaştı vebizleri görevlendirdiler. Biz bu aşamaya gelmeden önce de diğer platformlarda bir araya gelerek ilişkilerimizi nasıl normalleştireceğimizi görüştük. Şimdi somut adımlar atmaktan memnuniyet duyuyoruz. Mısır'la ilişkilerimizi geliştirirken sadece iki ülkeyi konuşmuyoruz. Bölgenin istikrarı için ikili ilişkilerimizin önemini hepimiz biliyoruz. Bölgemizin bekası için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bölgemizin huzura ve güvene ihtiyacı var. İlişkilerimizde bir kopukluk oldu. Sanırım alacağımız dersler de var. Bundan sonraki süreçte görüş ayrılıklarımız da olacaktır. Kardeşler arasında görüş ayrılıkları olabilir. ancak bağlarımızı koparmamak için üstümüze düşeni yapacağız.

"İŞBİRLİĞİMİZİ VE İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ"

Bugün yeni dönemde neler yapabiliriz bunu konuştuk. İstişarelerimizi artırmamız gerekiyor. Bugün çok fazla görüş ayrılığımız olmadığını gördük. Bugün bölgesel konuları da değerlendirdik. Suriye, Irak, İran ve Somali'deki durumu değerlendirdik. Tarihi bağlarımız var, akrabalık bağlarımız var. Bunu geliştirmenin en önemli yolu turizmi geliştirmek. Bugün çok açık samimi görüşmeler gerçekleştirdik. İşbirliğimizi ve ilişkilerimizi geliştirmek için yoğun çalışmaya devam edeceğiz. Büyükelçilerin yeniden atanması için atılacak adımları değerlendirme fırsatımız oldu. Umuyorum diplomatik ilişkilerimizi en kısa sürede en üst düzeye çıkarabiliriz.

Bugün her ikimizde hangi adımları atabileceğimizi söyledik, hangi alanlara önem verdiğimizi de vurguladık. Enerji alanında işbirliğimizi geliştirmek istiyoruz. Ticareti artırmak ve diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak istiyoruz. Burada en önemli şey her iki tarafta da olan güçlü siyasi irade. İki taraf olarak da ciddi bir kararlılığa sahibiz.

ERDOĞAN-SİSİ GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?

Doha'daki görüşmede ben de oradaydım. Sayın Cumhurbaşkanları tekrar bir araya gelmek için bizden hazırlık yapmalarımızı istemişti. O günden beri hazıklıklarımızı sürdürüyoruz. Bugün biz bir araya geldik. Tabii Sayın Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelmesi için gerekli hazırlıkları yapacağız. Şu an Türkiye'de bir seçim süreci başladı. Seçimden sonra Sayın Cumhurbaşkanlarımız bir araya gelecektir. Tarihi belirlemek kendilerine hazırlık yapmak bize düşer. 9 yıllık açığı kapatmak için hızlı ve yakın çalışmamız gerekiyor."