ABD’nin Güney Karolina eyaletinde yaşayan 111 yaşındaki Maria Aulenbacher, Covid-19 aşısı olan en yaşlı kişi oldu.

111 yaşındaki Aulenbacher, koronavirüs aşısı vurulan en yaşlı insan oldu

ABD'li 111 yaşındaki Maria Aulenbacher, 1918 yılındaki İspanyol gribi salgınından kurtulmasının ardından, sağlık çalışanlarının alkışları eşliğinde Covid-19 aşısının ikinci dozunu alarak aşı olan en yaşlı kişi oldu.

"HER ŞEY NORMAL, ŞARAP VE BİRA İÇERİM"

CNN’e konuşan Aulenbacher, kendini iyi hissettiğini ve hayatının normal gittiğini söyledi. 111 yaşındaki kadın hayatın sırrını da bulduğunu söyleyerek, "Her şey normal. Şarap içerim, bira içerim. Sevdiğim şeyi yerim, hayatımın sırrı da budur." açıklamasında bulundu.

Hayatının büyük bölümünde Almanya'da yaşayan kadının 100 yaşında ABD'ye geldiği öğrenildi.

AŞILARIN DÖRTTE ÜÇÜ SADECE 10 ÜLKEDE YAPILDI

ABD'de Aralık ayında başlayan aşılama çalışmalarına şimdiye kadar 56 milyondan fazla insanın katıldığı belirtilirken, bu sayı İngiltere'de 16 milyon Türkiye'de ise 6 milyona ulaştı. Aralık ayında başlayan aşı uygulamalarının dörtte üçü, küresel GSHY'nin yüzde 60'ını elinde bulunduran sadece 10 ülkede yapıldı.

Birçok ülke aşılama çalışmalarına 65 yaş üstü grubuna da ekledi. Aşılama çalışmalarının başladığı Aralık ayından beri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 165 ülkenin aşılama çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

SALGINLA ETKİLİ MÜCADELE İÇİN NÜFUSUN YÜZDE 60'I AŞILANMALI

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı çalışmalarının onaylandığı ocak ayında yaptığı bir açıklamayla, etkili bir aşılama ve salgınla mücdele için nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerektiğini belirtmiş ve yoksul ülkeler için 367 milyon aşı tedarikinde bulunulacağını belirtmişti.