Her yıl adı skandallarla anılan ÖSYM, üniversite yerleştirme sonuçlarıyla ilgili yanlışlık yaptığını duyurdu. 1110 adayın yerleştirme sonuçlarının değiştiği belirtilirken, öğrenciler ve veliler büyük tepki gösterdi

1110 adayın yeri değişti 1499 kişi açıkta kaldı

Şifre skandalı, hatalı test, kaybolan cevap anahtarları, eksik kitapçıklar, aynı sorulan sorular ve soruların çalınması skandallarına imza atan ÖSYM, bu defa da yerleştirme sonuçlarında hata yaptı.

ÖSYM, üniversiteye yerleştirme sonuçlarıyla ilgili yanlışlık yaptığını, 1110 adayın ilan edilen yerleştirilmesinin değiştiğini duyurdu. Yapılan yazılı açıklamayla Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların bilgilerinin yanlış kullanıldığı, bu nedenle puan hatası yapıldığı söylendi.

1628 kişi yeniden yerleştirildi
Açıklamada, 1100 adayın ilan edilen yerleştikleri üniversitelerin değiştiği, açıkta kalan 1628 kişinin yeni puanlamayla bir programa yerleştiği, daha önce bir programa yerleştiği duyurulan 1499 kişininse yeni durumda açıkta kaldığı söylendi.

ÖSYM: Özür dileriz
ÖSYM, skandal hatayla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“08.08.2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede 1110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşememiştir. Konu ile ilgili adaylar ve kurumlar bilgilendirilmiş, yeni sonuçlar 12.08.2017 tarihi saat 11:00 itibariyle güncellenmiştir. Bu durumdan etkilenen adaylardan özür diler bilgilerine saygıyla sunarız.”

‘ÖSYM yine çarşafa dolandı’
Birçok aday söz konusu skandala sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Hatanın kabul edilemez olduğunu belirten adaylar, ÖSYM’ye yaşanan mağduriyetin nasıl giderileceği sorusunu yöneltti.

Eğitim çalışmalarıyla bilinen gazeteci Abbas Güçlü de Twitter’dan skandal hataya dair bir paylaşımda bulundu. Güçlü, paylaşımında “#ÖSYM yine çarşafa dolandı” ifadelerini kullandı.

Eğitim Reformu Girişimi’nden Batuhan Aydagül de konuya ilişkin şu paylaşımda bulundu: “#ÖSYM skandalı eğitimle uğraşan kamu kurumlarındaki vasıfsızlığın gözüken kısmı. Doğrudan sorumlusu da bu iktidar.”

***

‘Halk çocuklarına gözyaşı reva değil’

ÖSYM’nin skandal hatası öğrenci ve velilerin büyük tepkisini çekti. Gençlik Muhalefeti de konuya dair bir açıklama yayımlayarak, “Yoksul halk çocuklarına gözyaşı reva değil!” dedi.

“Ülkemizde ismi birçok kez değişen ama sömürü ilişkisi hiç değişmeyen üniversite sınavlarında bugüne kadar ÖSYM eliyle birçok skandal yaşandı” diyen Gençlik Muhalefeti, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Mağdur edilen tüm sıra arkadaşlarımızın yanındayız! Biz, soru hırsızlığını, yandaşa şifre dağıtanları ya da çocuğunun dershane parasını ödeyemediği için intihar eden anneleri görenleriz. Biz, tarikat evlerine mecbur bırakılan arkadaşlarımızın Aladağ çığlıklarını ya da MEB’in ortağı Ensar karanlığını görenleriz. Biz, emeğimize el koyanları görenleriz! Yıllarca harcadığımız çabaları bir çırpıda yok edenleri görenleriz! Ama olsun... Tüm pisliklere, kirli iktidar ilişkilerine, rant bölüşümlerine, tarikat-cemaat ortaklıklarına rağmen mücadeleye devam... Nitelikli, laik, bilimsel ve kamusal bir eğitimi bu topraklarda silinmez kılacağız... Mücadeleye devam...”