‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında toplanan 115 milyar TL’nin ‘Afet İmar Fonu’na aktarılmaması kararına muhalefet tepkili. CHP’li Emecan, “Şeffaf olunmalı” dedi.

115 milyar TL şüphesi
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Gölcük merkezli 1999’daki depremin ardından toplanmaya başlanan ancak yaraları sarmak için kullanılmadığı ortaya çıkan deprem vergilerinin ardından ‘Türkiye Tek Yürek’ kampanyasında toplanan milyarlarca lira da aynı sona doğru ilerliyor. Yeni kurulacak ve Sayıştay tarafından denetlenecek ‘Afet Yeniden İmar Fonu’na, kampanya kapsamında toplanan 115 milyar TL’yi aşkın tutar aktarılmadı. Denetimden kaçırıldığını bildiren muhalefet, yardımların iktidarın seçim kampanyasında kullanılacağı kaygısını dile getirdi.


ŞEFFAFLIK ÇAĞRISI

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen kanun teklifiyle “bundan sonra” afet için toplanan tüm kaynaklar söz konusu fona aktarılacak. Ancak iktidar kurmayları, 6 Şubat depremlerinin ardından toplanan milyarlarca liranın bu hesaba aktarılmayacağını kaydetti. Bu duruma tepki gösteren Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Emine Gülizar Emecan, şeffaflık çağrısında bulundu. Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Emecan, “Yardım paralarının akıbetine ilişkin iktidar temsilcilerinden kısa süre içerisinde birbirinden farklı iki ayrı açıklama dinledim. Bu durum şüphelerimi artırdı” dedi.

PARAYA NE OLACAK?

Emecan, şunları söyledi: “Türkiye Tek Yürek kampanyasında toplanan paralarla ilgili komisyon toplantısı henüz başlamadan önce bir soru yönelttim. Tutanaklara girmeyen o yanıtta, toplanan paraların fona aktarılacağı bildirildi. Daha sonrasında komisyonun resmen başlamasının ardından tam tersi değerlendirmeler yapıldı. Komisyon sırasında yapılan açıklamada, toplanan tutarların bu fona aktarılmayacağı bildirildi. Buradaki sorun şu, İçişleri Bakanı’nın bile hâlâ yardım ve destek talebinde bulunduğu bir ortamda bu 115 milyar TL nereye harcanacak? Bu fona aktarılmayacaksa neden toplandı? Daha sonra bu paralara ne olacak? Tüm bunların cevaplanması gerekiyor. Ayrıca seçim öncesi yapılan her harcamanın da belgelendirilmesi gerekiyor. Bu teklife mevcut hali ile onay vermemiz mümkün değil.”

***

Bakan kahvaltılık istemişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 11 ilde ağır yıkıma neden olan depremlerin 35’inci gününde yurttaşlardan bölgeye terlik, kahvaltılık, eşofman ve hijyen malzemeleri göndermelerini istemişti. 115 milyar lira toplandığını hatırlatan muhalefet, “Hani vatandaşlarımızın sıkıntısı yoktu?” diyerek Soylu’ya tepki göstermişti.