AKP’nin çocuk tecavüzcülerinin cezasız kalmasını sağlayan önergeden toplumsal baskı üzerine vazgeçmesine karşın, mevcut düzenleme 12  yaşındaki çocukların cinsel istismara uğraması ile evlendirilmesinin önünü açıyor. CHP’li Aldan, ‘’Bakan Bozdağ da bunu kabul etti ama kamuoyu baskısı altında kalındığını söyledi’’ dedi.

12 yaşındaki çocuklar hala tehdit altında

NURCAN GÖKDEMİR
nurcangokdemir@birgun.net

12-yasindaki-cocuklar-hala-tehdit-altinda-212728-1.AKP’nin çocuk tecavüzcülerine af getiren önergeden yükselen muhalefet nedeniyle vazgeçmek zorunda kalması, çocukları cinsel istismara ve 12 yaşında evlilik riskine karşı korumuyor.

AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı üzerine hazırlayarak TBMM’ye sunduğu tartışmalı yasada, evlilik koşuluyla çocuk tecavüzcülerinin cezadan kurtulmasına olanak sağlayan geceyarısı önergesi geri çekilse de tehlike sona ermedi.

Hükümetin 12 yaşından küçük çocuklara yönelik tecavüz suçunun cezasının arttırıldığı iddiasına karşın yapılan yaş kademelendirilmesi ile cinsel ilişkiye rıza yaşı ile evlilik yaşı 12’ye düşürülüyor. TCK 103’üncü maddede 15 yaş altındaki çocukların cinsel davranışa razı olduğunun kabul edilemeyeceği açık bir ifade ile yer almadığı için 12-15 yaş arasındaki çocukların da evlenebileceğinin ön kabulü düzenlemede ifadesini buluyor.

CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu üyesi Ömer Süha Aldan, BirGün’e yaptığı açıklamada, tehlikenin sürdüğüne dikkati çekerek, şunları söyledi:

‘’Tasarının komisyondaki görüşmeleri sırasında Adalet Bakanı da bunu kabul etti ancak yoğun bir kamuoyu baskısı altında kalındığını belirtti. Daha sonra geniş katılımla bunu düzenlemek istediğini söyledi. Anayasa Mahkemesinin iptaline rağmen düzenleme aynen ve yeniden getirilmek isteniyor.’’