Hopa’da 2013’te Erdoğan’ın mitingine yönelik protestolar sırasında biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun davasına devam edildi. Tüm talepleri reddeden mahkeme, davayı 26 Ekim tarihine erteledi.

12 yıl geçti hâlâ adalet gelmedi
Duruşma sonrası yapılan açıklamada adalet talebi yinelendi. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Devrimci öğretmen Lokumcu’nun ölümüyle ilgili 13 polis hakkındaki yargılama dün Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti. Duruşmada 31 Mayıs 2011 günü olay tutanağı altında imzası olan polis memurları tanık olarak dinlendi. Duruşmada dinlenen dönemin 112 Acil görevlisi, "O dönem Hopa’ya ekstra ekipler çağrıldı. Çokça yardım isteyen vardı. Aracımız durduruldu, Metin Lokumcu araca yürüyerek geldi. Şiddetli göğüs ağrısı olduğunu söyledi. Biz de kendisinin pozisyonunu verdik. Damar yolunu açtık, en yakın hastaneye götürdük" dedi. Mahkeme tanıkların dinlenmesinin devamına ve keşif taleplerinin reddine karar vererek duruşmayı 26 Ekim saat 11.00’e erteledi.

BirGün'e konuşan Metin Lokmucu'nun oğlu Ulaş Lokumcu, "Geçen sefer ve bu sefer tanık ifadesi veren polisler nerdeyse aynı cümleleri kullandılar. Bunun üstüne kalan tanıkların dinlenmemesinin doğru olacağını söyledik ama heyet kabul etmedi. Tekrar olay yerinde keşif talebimiz oldu onu da tekrar reddetti. 12 yıl geçti bu yargılanmanın artık sonuca ermesi için bazı hususların hızlanması gerekiyor" dedi.

Devrimci öğretmen Lokumcu’nun 2011 yılında ölümüyle ilgili soruşturma dokuz yıl sonra tamamlandı. Ardından açılan davalarda ise karar hâlâ çıkmadı. 

***

NE OLMUŞTU?

Dönemin Başbakanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Haziran 2011 seçimi kampanyası için Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011 günü miting yapacağını öğrenen Hopalılar, Hidroelektrik Santrallarının bölgenin doğası üzerinde yarattığı tahribata ilgili itirazlarını duyurmak üzere basın açıklaması yapmak istedi. Henüz Erdoğan ilçeye gelmemişken Hopalılara, kolluk kuvvetlerinin sert müdahalesi başladı. Hopa’ya giriş çıkış yasaklandı. Gün boyu süren müdahalede kullanılan kimyasal gaz nedeniyle ilçede gaz stoklarının tükendiği açıklandı. Protesto hakkını kullananlar arasında emekli öğretmen Metin Lokumcu da vardı. Lokumcu, maruz kaldığı yoğun gaz nedeniyle fenalaştı. Kaldırıldığı ambulansa dahi gaz atılan Lokumcu, aynı gün Hopa Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.