120 milyon dolarlık merkez çürüyor

Aycan KARADAĞ

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde temeli 2005’te atılan ve 120 milyon dolara mal olan Efes Kongre Merkezi 2013 yılında tamamlandı. Avrupa’nın üçüncü, ülkenin ise en büyük kongre merkezi olan Efes Kongre Merkezi (KOMER) üç yıldır çürümeye bırakıldı.

Merkez, turizmi 12 aya yaymak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB), Aydın Valiliği, Kuşadası Belediyesi ve özel sektörden yatırımcılar tarafından kuruldu. Açılışı dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan merkez, TÜRSAB’ın maddi sıkıntı içinde olması, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise yönetimden çekilmesi sonrası 2018’de kaderine terk edildi. Büyük hayallerle açılan merkez, çürüyen tesis konumuna geldi.


SONUÇ ALAMADIK

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Efes Kongre Merkezi’nin en kısa sürede tekrar faaliyete geçmesi çaba sarf ettiklerini belirtti. Başkan Günel, “KOMER için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Daha önce KOMER'i kent ekonomisine kazandırmak amacıyla hazırlattığımız bir projeyi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eski Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ile paylaşmıştık. Projemize TÜRSAB çok büyük destek vermişti. Ancak daha sonra sonuç alamadık” dedi.

Günel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Efes Kongre Merkezi’nin yeniden faaliyete geçmesi için 18 Ekim’de yapılacak genel kurul öncesi tüm paydaşların yer aldığı bir işletme şirketi kurmamız gerekiyor. Ancak bu konuyla ilgili Kuşadası’ndaki herkes taşın altına elini koymalı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB da işletme şirketine desteğini esirgememeli.”

MECLİS GÜNDEMİNDE

Konuyu Meclis gündemine de taşındı. Soru önergesi veren CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dan, şu soruları yanıtlamasını istedi: “TÜRSAB’a ait olan bu tesisin rehabilitasyonu sağlanarak, tekrar hizmete açılması düşünülmekte midir? Bakanlığınızın bu yöndeki son çalışmaları neler?”