Milli Eğitim Bakanlığı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 12’nci sınıflara ‘devamsızlık affı’ getirdi. Prof. Dr. Yıldırım, “İki yıl üst üste alınan bu karar çok yanlış” dedi.

12’nci sınıf göstermelik

Berkay SAĞOL

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem sonrası eğitim sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bakan Özer, 12’nci sınıfta eğitim gören hiçbir öğrencinin devamsızlık nedeniyle sınıfta kalmayacağını açıkladı. Özer, “12’nci sınıf öğrencilerimizi devamsızlıktan bırakmayacağız. Toplumdaki eşitsizliklerin minimize edildiği mekânlardır okullar” dedi. Kararın 81 ili kapsadığı da aktarıldı.

ODTÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Soner Yıldırım, kararı BirGün’e değerlendirdi. Liselerin 12’ncinin sınıfın eğitim sisteminde bir fonksiyonu olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, şöyle dedi: “Göstermelik bir 12’nci sınıfımız var. Bununla yüzleşmek lazım. 12’nci sınıflar ‘işsizlik daha az görünsün’ diye zorunlu eğitime eklendi. Fiili olarak lise eğitimimiz aslında üç yıl. İki yıl üst üste alınan bu karar, çok yanlış. Bu sistemde okulu kıymetlendirme, okumuş kişiyi kıymetlendirme ya da okul kıymetli değil. Sınıfta kalma yok, devam zorunluluğu yok, yani bir değeri yok.”

‘OKULLAR BİLİMİN KAPISI’

Bu kararların öğrencileri açık liselere sevk ettiğine vurgu yapan Prof. Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Örgün öğretim veya açık lisenin arasında fark yok. Bu durum çok tehlikeli bir şey. Bilimin kapısı okuldur. Okulun kapasını kapalı tutarsan, bilime açılan kapıyı da o derece kapatırsın.”

Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl da 12’nci sınıflarda devamsızlığı kaldırmıştı.