130 bin metal işçisi greve hazırlanıyor

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında süren 2017-2019 Dönemi Grup Toplu İş Sözleşme görüşmelerinin MESS’in enflasyon oranında zam ve 3 yıllık sözleşme dayatması nedeniyle anlaşmazlıkla sona ermesinin ardından, arabuluculuk sürecinde de uzlaşma sağlanamadı. Birleşik Metal-İş üyesi 10 bin işçi ile Türk Metal üyesi 117 bin işçi greve hazırlanıyor.

Türk Metal: Bıçak kemiğe dayandı
Türk Metal Sendikası Başkanlar Kurulu dün toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, “Türk Metal Sendikası üyeleri için artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Türk Metal ve üyeleri, sosyal diyalog kapısını açık bırakmak kaydıyla eylemlerine devam edecek, bu konudaki kararlılığını ortaya koyacaktır. Bu amaçla önümüzdeki süreçte işyerlerimizin bulunduğu kentlerde, meydanlarda kitlesel basın açıklamaları yapılacaktır. Bu eylemlerden sonuç alınamaması halinde, süreç alınacak grev kararıyla devam edecektir. En iyi sözleşmenin masa başında uzlaşmayla biten bir sözleşme olduğunu düşünen sendikamız, MESS’i bir kez daha masaya çağırmaktadır” denildi.

Birleşik Metal-İş MESS ile görüşecek
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ise MESS’in kendilerini bir kez daha görüşmeye davet ettiğini, görüşmenin yarın (11 Ocak) gerçekleşeceğini duyurdu. Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye binlerce işçi, geçen hafta Gebze’de OHAL yasaklarına karşın miting yapmış, MESS patronlarına ‘OHAL’e güvenmeyin’ mesajı vermişti. Mitingde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türk Metal’e ve Çelik-İş’e “Gelin aynı gün greve çıkalım. Hükümet grevi yasaklarsa Anayasa’ya aykırı olan bu yasağı tanımayalım, grevi devam ettirelim” çağrısında bulunmuştu.

***

Grev yasaklarına karşı konferans

Fabrikalarda eylemlerini sürdüren Birleşik Metal-İş, önümüzdeki cumartesi günü de (13 Ocak) ‘Grev Yasakları ve Sendikal Haklar’ başlıklı bir konferans düzenliyor. İstanbul Kadıköy’deki Barış Manço Kültür Merkezi’nde; akademisyenler, milletvekilleri, sendika yöneticileri ve uzmanlarının katılımıyla yapılacak konferansta grev hakkı tüm boyutlarıyla değerlendirilecek; sendikal haklara yönelik saldırılar, grev yasakları ve bu yasaklara karşı neler yapılabileceği tartışılacak.
Konferansın konuşmacıları arasında; Sosyal-İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Av. Murat Özveri, Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Doç. Dr. Aziz Çelik, IndustriALL Genel Sekreteri Valter Sanches ile ILO’dan bir temsilci de yer alıyor.