“Robotlar gelecek bizi işimizden edecek" demeyin. 133 milyon farklı iş alanı oluşacak. Buna odaklanmalıyız. Yeni oluşacak iş alanları için kendimizi nasıl daha donanımlı hale getiririz ve kendimizi nasıl pozisyonlarız onu düşünelim

133 milyon yeni iş alanı geliyor

Klasik basın toplantılarının aksine bu hafta gerçekten beni heyecanlandıran ama bir o kadar da kafamı karıştıran bir toplantıya katıldım. Teknoloji sektöründen uzun yıllardır tanıdığımız, başarılı bir üst düzey yöneticilik geçmişi olan, sektörü ve teknolojiyi çok iyi bilen, seven Tansu Yeğen’in davetiyle gittiğim ‘UiPath’ basın toplantısını anlatacağım. Tansu Yeğen’i öncelikle buradan da tebrik etmiş olayım, UiPath Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başlamış.

UiPath, robotik süreç ve otomasyonu ve yapay zeka alanında uzmanlaşmış bir şirket. Romanya’da kurulmuş ama şu an merkezi New York’ta olan alanında lider bir teknoloji şirketi.

Şimdi bazı dikkat çeken rakamlar paylaşacağım. Bunların bize geleceğin nasıl geldiğini ve bizim buna nasıl hazırlanmamız gerektiğini gösteren rakamlar olacağını söyleyeyim. Okurken lütfen bunu aklınızdan hiç çıkartmayın. Çok ilerlemiş tarihlerden bahsetmiyor olacağım. Emekli bile olsanız, çocuklarınız için, torunlarınız için okumanızı öneririm.

Amerika’da güncel işsizlik rakamları 6,3 milyon, işe alınacak boş pozisyon sayısı 6,9 milyon! Evet işsizlik var, iş var ama örtüşmediği için bu işsizler çalışmak için bu pozisyonlarda kendilerine yer bulamıyor.

Economic Forum

Eylül 2018’de yapılan World Economic Forum’da açıklanan bazı rakamlar çok önemli bilgileri barındırıyor.

>> 2018 yılında robotlar işlerin yüzde 29’unu yaparken, 2025 yılına geldiğimizde yüzde 52’sini yapacaklar.

>> 2022 yılına kadar 75 milyon iş robotlara geçecek, aynı zamanda 133 milyon yeni iş meydana gelecek.

Gartner RPA Raporu

Ekim, 2018 tarihinde açıklanan Gartner RPA Raporu'nda ise şu veriler yer alıyor:

>> 2018 sonunda 10,000+ çalışanı olan kurumların yüzde 60’ı RPA (Robotic Süreç Otomasyonu) kullanımına geçecek. Bu rakam 2022 yılında yüzde 85’e ulaşacak.

>> 2019 yılında RPA kullanan şirketlerin yüzde 80’i kullanımını artıracak ve ortalamada lisans için 100 bin dolar harcayacak.

>> 2022 yılında kurum süreçlerinin yüzde 25’i otomasyona geçecek. (2016 yılında bu rakam yüzde 2 idi.)

Potansiyel bir işsiz

Yeni dünya ile ilgili bazı fikirler eminim sizde de oluşmuştur. Buradan çıkartmamız gereken sonuçlar şunlar olmalı:

Bireyler gibi kurumlar da tasarruf etmek ve bunu yaparken de kaliteden ödün vermemek istiyor. Bu sebeple işgücünü en verimli şekilde kullanmak, zamandan ve paradan tasarruf edecekleri tüm yenilikleri imkânları ve vizyonları dahilinde kullanmaya çalışıyorlar.

Hemen "robotlar gelecek bizi işimizden edecek" demeyin lütfen! Bundan 3-4 yıl evvel konuştuğumuz konuydu bu. Artık konuşulması gereken, odaklanmamız gereken bu yeni dünyayla nasıl uyumlu, verimli ve yaratıcı oluruz bunu düşünmeliyiz. Yukarıda yazdığım rakamları görüyorsunuz, 133 milyon farklı iş alanı oluşacak. Buna odaklanmalıyız. Yeni oluşacak iş alanları için kendimizi nasıl daha donanımlı hale getiririz ve kendimizi nasıl pozisyonlarız onu düşünelim.

"Çok varmış ben emekli olurum" diyorsanız, onun da cevabı var. Çocuk yetiştirenler özellikle çok dikkat etmeli. Çocuk gelecekte olma olasılığı çok düşük bir meslekle ilgili eğitim almamalı mesela. Potansiyel bir işsiz yetiştirmeyi kimse istemez herhalde. Burada devletimizin ve ilgili bakanlıklarımızın çok ama çok çalışması gerekiyor. Bir nesli 1-0 geriden bir maça çıkartmamak adına onların atacağı radikal adımlar ülkemizin geleceğini belirleyecek. Topyekûn enflasyonla mücadele ediyoruz ya hani, işte topyekün eğitim sistemi ve yeni dünyanın hazırlıklarının Türkiye’de bir an evvel başlatılması için enerjimizi harcamalıyız.

Tansu Bey ile toplantı sonrasında yaptığımız kısa sohbetten bir kaç satır başıyla toparlayalım. "Bu dünyaya adım atmak istiyorsanız UiPath’in internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ücretsiz deneme sürümünü kullanarak ve eğitim videolarını izleyerek kendi robotunuzu yaratabilirsiniz. Üstelik herhangi bir kod bilmenize gerek yok. Çok gerekli durumlarda bizden de destek alabilirsiniz, kod işi kolay" diyor Tansu Yeğen.

Kendinize ait robot

Dikkat ettiyseniz kendi robotunuzdan bahsettim. Kurumsal olduğu kadar bireyselde de robot kullanabilirsiniz. Şimdi farkettim, olayın heyecanından bu robotlarla neler yapılabildiğinden bahsettmedim!

Bu robotlar özünde, en sade anlatımıyla iş ve özel hayatımızda işlerimizi kolaylaştıracak. Mesela bilgisayarınızda aktifleştirdiğiniz zaman sizin rutinlerinizi önce izliyor, öğreniyor ve sonrasında bunları kendi yapmaya başlıyor.

Gün sonu satışlarını rapor olarak sunum haline getirmek, hangi bayi o gün en çok ne satmış, stok durumları, stok bitiyorsa kime, nasıl bir e-posta atması gerektiğini öğreniyor ve yapıyor. Konuştuklarınızı yazıya çevirebiliyor. Bunları istediğiniz kişiler ile paylaşabilmenizi sağlıyor.
Aslında pek bir sınırı yok. Dediğim gibi öğrenebilme durumu olduğu için sizden ne öğrenirse onları hatasız bir şekilde uyguluyor. UiPath hazır belli alanlarda uzmanlaştırılarak size hazır bir robot veriyor, siz onu geliştirerek kullanmaya devam ediyorsunuz.

Büyük değişim

Şöyle şeyler olacak mesela, 4 yıl boyunca robotunuzla belli bir alanda omuz omuza çalıştınız bu robot artık sizi ve yaptığınız işi çok iyi tanıyor olacak. Toplantıda aklıma hemen şu soru geldi; Peki uzun yıllar çalıştığım bir robotum var. Yeni bir işe geçeceğim, robotum da benimle gelebilecek mi? Onun için ayrıca bir transfer ücreti ben ve eski çalıştığım işyerim alabilecek mi? Malum tecrübeli, yetişmiş bir robot bugün kolay yetişmiyor.

Tansu Bey, "Çok mantıklı, işte gelecekte bizi böyle sorunlar da bekliyor olacak" dedi. Anlayacağınız, kanunlar, işlerin yapılış şekilleri kısaca hayatımız hızla değişmeye başlıyor.

Deneme sürümünü kullanıp robot yetiştiriciliğine başlamayı düşünüyorum, Tansu Yeğen ile de konuştuk.

Bir video ile bu işi daha anlaşılır şekilde birlikte yapacağız. UiPath’in uzman ekibinden de destek alarak hızlıca bir şeyler yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bakalım neler olacak. Gerçekten epeydir böyle heyecanlanarak bir toplantıdan çıkmamıştım. Açıkcası iyi geldi. Görüşmek üzere, keyifli haftasonları.