Ekonomik sorunlarla mücadele eden eczacılar 14 yıl sonra ilk kez mitingde buluşuyor. Eczacılar, “Daha sağlıklı bir toplum için bugün Ankara’dayız” diyor.

14 yıl sonra eczacılar alanda
Fotoğraf: ANKA

Asena TUNCA

Özellikle son bir yılda büyük sıkıntı yaşayan eczacılar bugün Başkent'te bir araya geliyor.

Ekonomik sorunlar, ilaç sıkıntısı, hak kayıpları, kontrolsüz açılan eczacılık fakülteleri gibi mesleklerini tehdit eden durumlara dikkat çekmek isteyen eczacılar Anıt Park’ta dev bir miting gerçekleştirecek.

Eczanelerin camlarına miting öncesi “Dur de, tükeniyoruz” sloganı ve taleplerinin yazılı olduğu siyah afişler asıldı. Türk Eczacıları Birliği (TEB), Twitter hesabından paylaştığı videoda mitinge katılım çağrısı yaptı.

SİSTEM MAĞDUR EDİYOR

TEB ve 54 bölge eczacı odasından yapılan ortak açıklamada, "Hizmet sunan meslektaşlarımızla, kamuda görev yapan eczacılarımızla, çalışanlarımız ve eczacılık fakültesi öğrencilerimizle, akademisyen hocalarımız ve halkımızla birlikte Ankara’da taleplerimizi tek ses tek yürek dile getireceğiz" denildi.

İstanbul Eczacı Odası Genel Sekreteri Zeki Salih Özcan, hastaların çok sayıda ilacı bulmakta zorlandığını hatırlatarak şöyle konuştu: “İlaç Fiyat Kararnamesi’ni düzenleyen sistem yürümüyor. Hastalara söyleyecek sözümüz kalmadı. Eczane eczane gezmek zorunda kalıyorlar. Elimizden geldiğince yardım etmeye ve çevre eczanelere sorup ilacın olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz. Hem eczacıları hem de hastaları mağdur eden bir sistem var. Kararnamenin düzenlenmesi ve ülkeye giremeyen ilaçlara erişim sağlanması en acil çözüm. İlaç sayısındaki düşüş sürüyor. Öte yandan kötüleşen ekonomik koşullar eczacının giderlerini artırıyor. Hem kendimiz hem hastalar için taleplerimizi dile getireceğiz."

Öte yandan 16 Ekim’de yapılması planlanan Büyük Eczacı Mitingi, Bartın Amasra’da yaşanan maden katliamı nedeniyle bugüne ertelemişti.

***

ECZACILAR NE İSTİYOR?

•İlaç Fiyat Kararnamesi’nde kâr oranı ve barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerleme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellenmelerin yapılacağı yeni bir model oluşturulması

•Sosyal Güvenlik Kurumu ile yapılan ilaç alım protokolünde gerçekçi iyileştirmeler yapılması

•Kamuda görev yapan eczacıların çalışma koşulları ve özlük haklarında düzenleme gerçekleştirilmesi

•Hastaları zorlayan yüksek fiyat farklarının kaldırılması

•İlaç teminindeki sıkıntıya son verilmesi

•Uluslararası standartta kaliteli bir eczacılık eğitimi sağlanması adına kontrolsüzce eczacılık fakültesi açılmasına son verilmesi

•Sunulan sağlık hizmetinde kalite ve etkinliği artıracak hasta danışmanlık ve takip hizmetleri üzerinden eczacılara meslek hakkı verilmesi