14 yıllık okul bile hasarlı!

MUSTAFA KÖMÜŞ

İstanbul’da 5.8’lik depremin ardından önceki gün hasarlı olduğu gerekçesiyle boşaltılmasına karar verilen iki okulun 1999’da gerçekleşen depremin ardından güçlendirildiği ortaya çıktı. Bağcılar’da bulunan Gaziosmanpaşa İlkokulu’nun ise sadece 14 yıllık olduğu öğrenildi. Okulun sitesinde yer alan bilgilere göre; 1999 yılında öncelikle okula bir kat ilave edildi ve derslik sayısı artırıldı. 2005 yılında ise bina yıkıldı ve yerine 28 derslikli bina inşa edildi.

Küçükçekmece’de bulunan Gültepe İlkokulu binasının ise 15 yıl önce güçlendirildiği bildirildi. Binanın 9 sene önce küçük onarımdan geçtiği açığa çıkarken, okulun tarihçe bilgisinde şu ifadelere yer verildi: “2004 yılında okul binası güçlendirilmesi görmüştür.2008 yılında da küçük onarımdan geçmiştir.2010 yılından beri 3. kat Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya devam etmektedir.”

Daha önce taşınan 29 okul içinde de güçlendirilen okullar olduğu kamuoyuna yansımıştı.

'HASAR GÖRDÜ, RESTORE EDİLMELİ'

Külliyesiyle birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilen Hekimoğlu Ali Paşa Camii’nin konutlar ile dükkanlar arasında kalan ve 5,8 büyüklüğündeki depremde zarar gören tarihi girişi restore edilmeyi bekliyor.

Davutpaşa mahallesinde yaşayan Adem Güler, depremde zarar gören yapının tarihi önemde olduğunu söyleyerek, “Depremde bu yapı sallandı, bazı taşlar düştü. Bina aslına uygun bir şekilde sağlamlaştırılmalı” dedi.