İBB Meclisi’ndeki AKP grubu, 142 yeni Halk Ekmek büfesi açılmasına, şartlı olarak onay verdi.

142 yeni Halk Ekmek büfesine 15 ay sonra şartlı onay

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yeni Halk Ekmek büfeleri açılması teklifini, meclis çoğunluğunu kullanarak engelleyen AKP grubu, toplumdan gelen tepkiler üzerine geri adım attı. İBB Meclisi’ndeki AKP grubu, 142 yeni Halk Ekmek Büfesi açılmasına, şartlı olarak evet dedi.

AKP’nin isteği üzerine Halk Ekmek Büfelerinin şehit yakınları, gaziler ile yüzde 40 ve üzeri engellilerin işletmesi şartı getirildi. İyi Parti’nin teklifi üzerine dul ve yetimler de Halk Ekmek Büfesi işletme hakkına kavuştu. CHP grubu, büfelerin işletmesinin ihtiyaç sahibi kişilere verilmesini teklif etmişti.

İBB’nin yeni Halk Ekmek Büfeleri açma girişimini 15 aydır çeşitli gerekçelerle engelleyen AKP Grubu sonunda, şartlı da olsa geri adım attı. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu, dün akşam yapılan İBB Meclis toplantısında, yeni 142 Halk Ekmek Büfesi açılması teklifine, şartlı evet dedi. AKP, yeni büfelerin şehit yakınları, gaziler ile yüzde 40 ve üzeri engellilerin işletmesi şartını koydu. İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, AKP’nin şartına, “Dar gelirli aileler dul ve yetimlerin de” eklenmesini teklif etti. AKP, dar gelirli aileler ifadesini çıkararak, dul ve yetimlerin de büfe işletmesini teklife ekledi. CHP’nin kadınların da teklife eklenmesi önerisi AKP tarafından kabul edilmedi. 142 yeni Halk Ekmek Büfesinin açılması teklifi Mecliste oybirliğiyle kabul edildi.

İBB Meclisi Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Muhammet Kaynar’ın Halk Ekmek Büfeleriyle ilgili konuşması şöyle: “Komisyon görüşü kısmının aşağıda okuyacağım şekilde düzeltilmesini arz ve teklif ediyorum. Rapor komisyonumuzca incelenmiş olup Halk Ekmek büfelerinin işletilmesi hakkının yalnızca a-Şehit yakınlarına, eşi ve ikinci dereceye kadar, b-Gazilere, c-Yüzde 40 ve üzeri raporu olan engellilere verilmesi;

1-Belirtilenler dışındaki kişilere devire yasak konulması şartıyla belediye meclisinin 12.3.2020 tarih ve 387 sayılı kararıyla tahsisine karar verilen 117 adet Halk Ekmek büfesine ilaveten ekteki listede adresleri bulunan 142 noktada ilgili ilçe belediyesinden imar ve şehircilik yönünden uygun görüş alınması kaydıyla Halk Ekmek büfesi koyma yetkisinin İstanbul Halk Ekmek A.Ş’ye verilmesi

2-Büfelerde Halk Ekmek A.Ş tarafından üretilen ürünler Hamidiye ve Belbim A.Ş tarafından üretilen ürünler dışında ürün satışı yapılmaması,

3-Halk Ekmek’in İstanbul Halkı için daha ulaşılabilir olması amacıyla talep eden tüm bakallara satış yetkisi verilmesi meclisimizin onayına arz olunur.”

Halk Ekmek konusuyla ilgili İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, şöyle dedi: “Şimdi bu Halk Ekmek büfelerinde şöyle bir sorun var. AKP Grup Başkanvekili arkadaşımızın da pazartesi izah ettiği gibi, bu 142 Halk Ekmek büfelerini oluşturduk. Lokasyonları belli ama Halk Ekmek büfelerinin gelirleri çok düşük. Yaklaşık 3 bin lira gibi bir gelir elde edildiği için duracak insan bulunmakta zorlanılıyor. AK Parti döneminde 25 yılda 2 şehit ailesine verilebilmiş, geri kalan engelli vatandaşlara verilmiş. Demek istediğim gelir seviyesi düşük olduğu için pozitif ayrımcılık yapmak adına özellikle kadınlarımız yönünden bizim de aykırı bir teklifimiz olacak. Dar gelirli aileler dul ve yetimlerin de bu kapsama dahil edilmesi kıymetli olacaktır. Meclis üyelerinin görüşüne ve sizin de oylarınıza sunuyorum.”

142-yeni-halk-ekmek-bufesine-15-ay-sonra-sartli-onay-829517-1.

CHP grubu adına söz alan Hukuk Komisyonu üyesi Filiz Öztürk, şunları söyledi:

“AKP’nin direncine rağmen bu teklif komisyondan geçti ve Meclis’e geldi. Ancak Muhammet(Kaynar) beyin kendisinin getirdiği şartlar oldu. Bunlardan bir tanesi şehit yakınları, diğeri gaziler ve diğeri de engelliler. Ben bunu duyduğumda bu dezavantajlı gruplara bir pozitif ayrımcılık yapıyorsun o zaman kadınları da buna ilave edelim dedim. Ama kendisi kadınları dezavantajlı grupta görmediği için ilave etmedi. Şimdi ben bu tekliften şunu anlıyorum. Muhammet bey hiç halk ekmek almamış ve hiç yememiş. Hâlihazırda talep eden bakkal ve marketlerde halk ekmeğin satıldığından bihaber. Teklifin sonuna talep eden bakkallar şeklinde siyasi şova özgü bir cümle eklemiş. 25 yılda sadece 3 şehit yakınına Halk Ekmek büfesi verilmiş ve 21 engelliye. Yani 25 yılda 24 dezavantajlı gruba vermiş. Şimdi gelmişler 142 büfenin tamamının verilmesini istiyorlar. Şimdi bir de ayrıca son dakika ilçe belediyelerinin onay şartını çıkardı. Halk Ekmek açarken ilçe belediyelerine mi soracağız? Bu yetki gaspı değil de nedir?”

AKP’li Komisyon Başkanı Muhammet Kaynar’ın, Kadıköy’e fazla sayıda büfe konulmak istenmesiyle ilgili eleştirisi üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı özetle şunları söyledi: “Kadıköy’de her yer Fenerbahçe değil. Fikirtepe de var. İşinden çıkıp evine giden insanın da halk ekmeğe ihtiyacı var. AKP döneminde sadece 3 şehit yakınına ve 21 engelliye verilmiş. 533 büfenin geri kalanı normal vatandaşlara verilmiş. İkincisi zaten şu an 373 bakkala halk ekmek veriliyor. Kamuoyu baskısı sonucu buraya geldik. Reklam yaptı diyorlar. O zaman geçen ay izin verseydiniz de buna izin vermeseydiniz. Elinizden tutan mı vardı? Netice itibariyle kamuoyu baskısı sonucu yeni 142 halk ekmek büfesi İBB meclisinden oybirliği ile geçecek.”

AKP’li Muhammet Kaynar’ın son olarak “1.Fıkranın c bendinden sonra gelmek üzere dul ve yetimlere de verilmesinin ‘d’ maddesi olarak eklenerek oylanmasını teklif ediyoruz” şeklindeki düzeltme ile teklif Mecliste oybirliğiyle kabul edildi.