Tanrıkulu’nun önergesini yanıtlayan Adalet Bakanlığı, cezaevlerinde avukat sayısının 146 olduğunu açıkladı. Bakanlık, artan “kasten öldürme” suçundan ise 25 bin kişinin cezaevinde olduğunu bildirdi.

146 avukat cezaevinde

HÜSEYİN ŞİMŞEK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı’na cezaevlerindeki avukatları, kasten öldürme suçundan cezaevinde olanların sayılarını ve ailelerinden uzakta cezaevlerinde tutulan yurttaşları sordu.

Tanrıkulu’nun soru önergelerini yanıtlayan Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürlüğü, cezaevlerinde tutulan mahkumlara ilişkin çeşitli istatistikleri paylaştı. Tutuklu ve hükümlü avukatların yıllara göre istatistiklerini paylaşan Bakanlık, 2016 yılında 354, 2017 yılında 487 ve 2018 yılında 169 avukatın cezaevinde tutulduğunu ifade etti. Adalet Bakanlığı ayrıca 2019’un ilk dört ayında 143 avukatın cezaevinde olduğunu belirtti. Adalet Bakanlığı, cezaevlerindeki avukatların bulundukları kentlere göre dağılımına ilişkin istatistiki bilgilerin bulunmadığını iddia etti.

SÜRGÜN EDİLEN MAHKÛMLAR

Ailelerinin bulunduğu kentlerdeki cezaevlerinden sürgün edilerek uzak kentlere gönderilen mahkumların istatistiklerini paylaşan Adalet Bakanlığı, bu durumda olan mahkum sayısının 416 olduğunu ifade etti. Bakanlık ayrıca mahkumların disiplin, hastalık ve boş yer bulamama gibi nedenlerden ötürü başka kentlerde bulunduklarını öne sürdü.

20 BİN HÜKÜMLÜ KATİL VAR

Tanrıkulu’nun “Kasten öldürme” suçundan cezaevinde bulunan mahkumların istatistiklerine ilişkin sorusunu da yanıtlayan Adalet Bakanlığı, bu suç grubundan 25 bin 688 mahkumun çeşitli cezaevlerinde tutulduğunu ifade etti. Adalet Bakanlığı, bu mahkumların 20 bin 216’sının hükümlü, 5 bin 472’sinin ise tutuklu olduğunu bildirdi.