15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümünde DİSK tarafından “15-16 Haziran İnteraktif Haritası” hazırlandı. Harita üzerinden işçi eylemleri, yürüyüş güzergâhı, işçilerin talepleri, basındaki yansımaları izlenebiliyor.

15-16 Haziran: Türkiye işçi sınıfının en görkemli direnişinin interaktif haritası hazırlandı

EMEK SERVİSİ

DİSK, 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin yıldönümünde “15-16 Haziran İnteraktif Haritası” hazırladı. Harita, Türkiye tarihinin en önemli işçi eylemini anlatan bir çevrimiçi sergi niteliğinde.

15-16 Haziran işçi eylemlerini, yürüyüş güzergâhını, işçilerin talep ettiklerini, basındaki yansımalarını interaktif harita üzerinde fotoğraflar, gazete kupürleri ve açıklayıcı yazılar eşliğinde takip etmek mümkün.

İnteraktif haritalar veya hikâye haritaları dünya genelinde okullarda bir eğitim materyali olarak giderek yaygınlaşıyor. DİSK’in de 15-16 Haziran İnteraktif Haritası’nı işçi eğitimlerinde kullanacağı öğrenildi.

BU MİRASI GENÇ İŞÇİLERE AKTARMAK GÖREVİMİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 15-16 Haziran Direnişi’nin güncelliğini koruduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu mirası yeni kuşaklara, genç işçilere aktarmak bizim en önemli görevlerimizden biri. Bunu eylemlerle, kitaplarla veya panellerle yaptığımız gibi teknolojiyi kullanarak da yapmak istedik. Sendikal faaliyetlerimizde ve eğitim çalışmalarımızda teknolojiyi kullanmaya, daha çok kişiye ulaşmaya çalışıyoruz. İşçiler sendikalara e-devlet üzerinden üye oluyor, sendika eğitimlerinde de interaktif haritaları kullanmalıyız.”

SİLİK BİR ANI DEĞİL ÖNCÜL BİR SARSINTI

Çalışmanın küratörlüğünü yapan Yeni Emek Çalışmaları Ofisi’nden Deniz Yürür ise şunları kaydetti: “15-16 Haziran İnteraktif Haritası’nda dönemin işçi eylemlerindeki dinamizmi yansıtmaya çalıştık. 15-16 Haziran belki de Türkiye tarihinin en önemli iki günüdür. Silik bir anı olarak değil günümüzdeki işçi eylemlerine ışık tutan bir öncül sarsıntı olarak ele aldık. Herkesi sergimizi gezmeye davet ediyoruz.”

Zafer Aydın’ın ‘İşçilerin Haziranı’ ve DİSK’in ‘DİSK Tarihi: Kuruluş, Direniş, Varoluş’ kitaplarından, TÜSTAV ve DİSK arşivlerinden faydalanılan sergide, Paşabahçe Grevi’ni, DİSK’in kuruluşunu; Kocaeli, Gebze, Eyüp, Zeytinburnu, Levent yürüyüş kollarını, direnişe katılan fabrikaları ve işyerlerini bulmak mümkün. Haritadan çevredeki sokaklara ve kentlere bakılabiliyor. Detaylı yazılara ve ilgili belgelere de linklerle ulaşılabiliyor.

Haritaya buradan ulaşabilirsiniz.