Hapishanelerin tıka basa dolduğu ülke, binlerce çocuk için koca bir cezaevine dönüştü. Geçen yıl çocuklara yönelik 30 bin 300 mahkûmiyet kararı alındı. 15 bin 407 çocuk ‘denetimli serbestlik’ sistemi ile takip edildi.

15 bin çocuk denetimli serbest

Mustafa BİLDİRCİN

Hapishanelerde kapasitenin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü bulunan ülkede, suça sürüklenen çocukların sayısı da çarpıcı boyutta. Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, suça sürüklenen çocuklara yönelik 2022 yılında ceza mahkemelerinden toplam 101 bin 635 karar çıktı. Kararların 30 bin 300’ünü mahkûmiyet hükmü oluşturdu.

SUÇ İLE ERKEN TANIŞMA

Ceza mahkemelerinde geçen yıl suça sürüklenen çocuklarla ilgili toplam 101 bin 635 kararların 20 bin 449’unu beraat oluşturdu. Suça sürüklenen çocuklara yönelik dosyalarda 29 bin 67 kez de ‘‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’’na karar verildi. Denetimli serbestlik sistemine yönelik veriler de suç ile erken yaşta tanışıldığını gözler önüne serdi. Bakanlığın 2022’nin başında 13 bin 500 olarak öngördüğü denetimli serbestlik sistemi ile takibi yapılan çocuk sayısı, yılın sonunda 15 bin 407 olarak gerçekleşti. Bakanlık “sınav ve eğitim imkânlarına erişen çocuk tutuklu” sayısını da paylaştı. Toplam 5 bin 601 çocuğun eğitim yaşamına cezaevinde devam ettiği belirtildi.

***

İHLALLER ARTTI, CEZAEVİNDE SORUNLAR DAĞ GİBİ

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın, “Çocuk Cezaevi” isimli raporu, cezaevlerindeki sorunları gözler önüne seriyor. Raporda, özetle şu tespitler yer alıyor:

•Çocuk ceza infaz kurumları çocukların psikososyal durum ve ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

•Çocuk cezaevlerinin tutulma şartları ve infaz usulleri, çocuğun çocuk olmaktan gelen haklarına erişememesine neden oluyor.

•Ceza infaz usulleri çocukların yetişkinler gibi infaza uğramaları sonucuna yol açıyor.

***

HER YIL BİNLERCE KARAR

Suça sürüklenen çocuklara yönelik alınan mahkûmiyet kararlarının toplam sayısı, yıllara göre şöyle kaydedildi:

15-bin-cocuk-denetimli-serbest-1146927-1.