15 bin TL tazminat AYM’den döndü
Fotoğraf: AA

Hüseyin Şimşek

IŞİD tarafından 10 Ekim 2015’te Ankara Gar Katliamı’ndan ağır yaralı olarak kurtulan ancak buna karşılık sadece 15 bin TL tazminat “kazanan” İbrahim Kanbal, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kapısını çaldı.

AYM, yargılamaların yeterli araştırma yapılmadan sonuçlandırıldığını bildirerek yeniden yargılama kararı verdi. Katliamda ağır yaralanan Kanbal, 2015’te İçişleri Bakanlığı’ndan tazminat talep etti. Talebi reddedilen Kanbal, 100 bin TL’lik tazminat davası açtı. Ankara 12’nci İdare Mahkemesi’nde yapılan yargılamada Bakanlık, kusurlarının bulunmadığını öne sürdü.

Kanbal’a 30 bin TL ‘manevi tazminat’ ödenmesi kararı verdi. Daha sonra istinaf, 15 bin TL’ye düşürdü. Kanbal ise 2019’da AYM’ye başvurdu. AYM’ye savunma gönderen Bakanlık, “uğradığı zarar giderildi” dedi. AYM kararında, “yerel mahkemelerin yeterli araştırma yapmadan karar verdiği” vurgusu da yer aldı. AYM, Kanbal’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine karar vererek yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Kanbal’ın avukatı Berna Karadaş, AYM’nin kararlarına yerel mahkemelerin direndiğini söyledi. Kanbal’ın sırf öğrenci olduğu için maddi tazminat talebinin reddedildiğini vurgulayan Karadaş, şunları söyledi: “Yerel mahkemeler, AYM’nin ihlal kararı gerekçesinde belirttiği eksiklikleri gidermeden eski kararları vererek bir nevi AYM kararlarını yok sayıyor. Ortada bir kusur var. Bu kusurun giderilmesine yönelik etkin yargılamanın yapılması gerekiyor.”

Öte yandan AYM, 2015’te Şırnak Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybedenlerin yaşam hakkının ihlal edildiğine dair başvuruyu "kabul edilemez" buldu. AYM, “yaşam hakkının öldürmeme yükümlülüğü” ve “yaşam hakkının usul boyutu” bakımından da ihlal olmadığına karar verdi.