Bilim insanlarının DNA’sını elde etmeyi umduğu tamamen korunmuş, 22 bin ila 39 bin yaşında olduğu tahmin edilen bir yetişkin ve bir yavru mağara ayısı bulundu. Mağara ayılarının nesli 15.000 yıl önce tükenmişti.

15 bin yıl önce nesli tükenmiş ayının, 39 bin yaşında tamamen korunmuş kalıntıları bulundu

Rusya’nın kuzeydoğusundaki Yakutistan Cumhuriyeti’nde 15 bin yıl önce nesli tükenmiş bir mağara ayısının 39 bin yıllık tamamen korunmuş kalıntıları bulundu.

Kalıntı, Rusya'nın kuzeyindeki Yeni Sibirya takımadalarının bir parçası olan Lyakhovsky Adaları'nda ren geyiği çobanları tarafından bulundu ve ardından üniversiteye devredildi.

Kuzey Doğu Federal Üniversitesi'nden (NEFU) bilim insanları, söz konusu numunenin burnunun bile bozulmadığını belirtti.

Üniversitenin yaptığı açıklamada bilim insanı Lena Grigorieva’nın şu ifadeleri yer aldı:

“Türünün ilk ve tek bulgusunu elde ettik: Yumuşak dokuları yerinde duran bütün bir ayı gövdesi. Burnu dahil tüm iç organları yerinde ve tamamen korunmuş.

Daha önce mağara ayılarının sadece kafatasını ve kemiklerini bulabilmiştik. Bu keşif tüm dünya için önem taşıyor.”

Araştırma ekibine göre Ursus spelaeus türündeki mağara ayısı, Avrasya'da Orta ve Geç Pleistosen döneminde yaşadı ve soyu yaklaşık 15 bin yıl önce soyu tükendi. Ön analizler, ayının 22 bin ila 39 bin 500 yaşında olduğunu gösterdi.

Sibirya’nın Yakutsk şehrinde bulunan Mamut Müzesi laboratuvarında üst düzey araştırmacı Maxim Cheprasov, ayının kesin yaşının belirlenmesi için radyokarbon analizi gerektiğini aktardı.

Son yıllarda Sibirya’nın donmuş toprakları erirken, bilim insanları da mamutlar, yünlü gergedanlar, Buz Devri tayları ve mağara aslanları gibi hayvanlara ait önemli kalıntılar keşfediyor.