15 işçiye ‘fişleme’ zulmü!

Aycan Karadağ

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan DİSK üyesi 15 işçi, ‘güvenlik soruşturması’ bahanesiyle işten çıkarıldı.

Düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Yargı kararı olmaksızın, doğruluğu tartışılır istihbarata dayalı bilgilerle insanları işinden edemezsiniz. Emekçinin sabrını sınamayın” dedi.


Sarı, AYM’nin güvenlik soruşturması şartını kaldıran kararına rağmen bu hukuksuzluğun sürdüğünü kaydetti: “İktidar, onlarca konuda olduğu gibi bu konuda da evrensel hukuk ilkelerini esas almak yerine ‘ikinci sınıf vatandaş’ yaratma ve ayrımcılığı yasalaştırma girişiminden vazgeçmedi. Kamu görevlileri yönünden güvenlik soruşturması/arşiv araştırması uygulamasına gidilmesi, demokrasi olduğu iddia edilen bir ülkede hiçbir şekilde kabul edilemez.”

İZENERJİ ve İZELMAN’da 15 üyelerinin hukuka aykırı şekilde işinden edildiğini vurgulayan Sarı, “Cezalar şahsidir, kimse yakınının veya bir akrabasının işlediği suçtan dolayı cezalandırılamaz. Kimse cezasını çektiği bir suçtan dolayı ayrımcılığa maruz bırakılamaz. Suç işlemiş ve cezasını çekmiş olanların da çalışma hakkı gasp edilemez” diye konuştu.