Kısıtlı sosyo-ekonomik koşullarda yaşayan çocuk ve gençlere 15 yıldır karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlayan Barış için Müzik şimdiye kadar 7000’den fazla çocuğa dokundu. Şimdi Peter ve Kurt’la da destek arayışlarına devam ediyorlar

15 kere Barış için Müzik!

İntermezzo, evlere kapanma mecburiyeti başlamadan önce de, gece çalışmayı seven bir şahıs olarak benim için bir cankurtaran simidi olmuştur. Haftalık programına hep bakarım, dinlemeye çalışırım. Bu sefer programa göz attığımda, aşina bir isim gördüm. 100’den fazla filme müzik yapan, 50’den fazla Oscar adaylığı, beş altın heykeli olan John Williams için bir kutlama vardı. Ama bu duyuruda tanıdığım, hatta yıllar önce burada gencecik bir klasik orkestra ile Lütfi Kırdar sahnesinde izlediğimiz, kendisi de genç olan bir şefin de adı vardı: John Williams kutlamasında 2009’dan beri şefi olduğu Los Angeles Filarmoni Orkestrası’nı yönetecek olan Gustavo Dudamel.

Gerçi artık 37 yaşında ve dünyanın her yanında afişler ve panolarda hayran kalınan o uçucu kaçıcı siyah bukleler hafiften kırlaşmış ama gene de ‘live’ performanslarda müzisyenleri de müzikseverleri de heyecanlandıran enerji yerli yerinde. Dudamel, yoksul ve yetenekli çocukların klasik müzik eğitimi görmesi sağlanırsa erkenden orkestra şefi olabileceklerinin gözle görünür, kulakla duyulur örneği. Hamisi de Venezuelalı eğitmen, müzisyen ve eylemci José Antonio Abreu’ydu. Yani, ülkesinde bir milyonu aşkın çocuğa ulaşan El Sistema klasik müzik seferberliğini gerçekleştiren vizyoner. Şanslıyız çünkü İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Venezuella Simon Bolivar Gençlik Senfoni Orkestrası’nı, kurucusu José Antonio Abreu’yu ve kendisi de El Sistema’da yetişmiş Gustavo Dudamel’i İstanbul’da ağırlamıştı.

BÖYLE ÇOCUKLARIMIZ VAR

Ama bizim de böyle çocuklarımız var. Bizim böyle bir vakfımız da var: Mehmet Selim Baki ve Yeliz Baki’nin girişimiyle kurulan, sonra Barış için Müzik Vakfı’na dönüştürülen Barış için Müzik. Başlangıçta Edirnekapı'daki bir ilköğretim okulunda ders saatleri dışında haftada beş gün 6-14 yaş aralığındaki çocuklara solfej ve akordeon dersleri veriliyordu. Akordeonla başlayıp, flütle devam eden müzik eğitimine keman, viyola, çello, piyano, perküsyon, kontrbas, klarnet, trombon, trompet, tuba ve korno da eklendi. Barış için Müzik Vakfı, 2009 yılında Deutsche Bank Urban Age Award ödülüne layık görüldü ve 2012 yılında El Sistema'nın Avrupa ayağını oluşturan Sistema Europe tarafından en iyi uygulamalar arasında gösterildi. Benim için El Sistema’nın da, artık bu ağın bir parçası olan Barış için Müzik’in de klasik müzikte çok özel bir yerleri vardır.

1975’te El Sistema Venezuela’yı kuran José Antonio Abreu “Müzik insanların yaşamını değiştirebilecek en etkili araçtır,” diyordu. “Dayanışma, uyum, karşılıklı saygı gibi toplumsal değerleri yücelterek tüm insanlığı birleştirecek mucizevi bir güce sahiptir.” 2005 yılında kurulan Barış için Müzik, Maestro Abreu’yu ve El Sistema’yı yıllar sonra tanıdı. Maestro ile Vakfın yolları, ortak duygularla ve hayallerle, farklı zamanlarda, farklı coğrafyalarda çıkılan benzer bir yolculuk sırasında kesişti. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın girişimiyle 2011 yılında İstanbul’a gelen José Antonio Abreu Barış için Müzik Vakfı’nı ziyaret etti.

2012 yılında, El Sistema Venezuela anlayışının Avrupa’da yayılması ve geliştirilmesi amacıyla Sistema Europe kuruldu. Barış için Müzik Vakfı, merkezi Avusturya’da bulunan Sistema Europe’un beş kurucu üyesinden biri olarak önemli bir görev üstlendi.

2014’te El Sistema’nın içinden yetişmiş müzik direktörü Christian Vasquez’in yönetiminde 240 kişilik orkestra 42. İstanbul Müzik Festivali’ne geldi. Aynı yıl José Antonio Abreu ile Mehmet Selim Baki arasında “Dostluk Anlaşması” imzalandı ve Barış için Müzik resmen El Sistema’nın bir parçası oldu.

İZLEYİN, PİŞMAN OLMAZSINIZ!

Barış için Müzik Vakfı bu yıl 15’inci yılını kutluyor. 2020 onlar için de zor bir yıl oldu. 23 Nisan projesi olarak Prokofiev’in “Peter ve Kurt’unu sahneye koymaya hazırlandılar. Olmadı ama, pandemi onları da etkiledi. Konser ertelendi, ancak çocuklar vazgeçmedi. Evlerindeki bilgisayar ekranlarından çevrimiçi provalara devam ettiler ve Temmuz ayında maskelerini takarak CRR’de çekim yaptılar. Şebnem Bozoklu anlatıcı oldu, çocuklar çaldı ve ortaya 16 dakikalık şahane bir çevrimiçi konser çıktı. (16 dk.) “Peter ve Kurt”, Barış için Müzik Vakfı web sitesi ve YouTube kanalı üzerinden izlenebilir. İzleyin, pişman olmazsınız.

Kısıtlı sosyo-ekonomik koşullarda yaşayan çocuk ve gençlere 15 yıldır karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlayan Barış için Müzik şimdiye kadar 7000’den fazla çocuğa dokundu, pek çoğunun hayatını değiştirdi. Ömürlerinde Fatih Edirnekapı’nın dışına çıkmamış çocuklar, Barış için Müzik’le Salzburg’da, Atina’da, Londra’da kamplara katıldılar, konserler verdiler. Peter ve Kurt’la da destek arayışlarına devam ediyorlar. Ses verirseniz eğer, daha çok çocuk müzikle buluşur!