İzmir’de 6.6 büyüklüğündeki depremde 15 kişinin yaşamını yitirdiği 12 kişinin de yaralandığı Doğanlar Apartmanı davası, istinafa gitti. 3 kişinin yargılandığı davada mahkeme, statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı’nın yurt dışına çıkış yasağıyla tahliyesine karar verdi.

15 kişinin öldüğü Doğanlar Apartmanı davasında bir sanığa tahliye
Fotoğraf: AA

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 15 kişinin yaşamını yitirdiği, 12 kişinin de yaralandığı Doğanlar Apartmanı davasında 3 kişinin yargılandığı dava, istinafa gitti, statik-betonarme proje müellifi Mehmet Sedat Boyacı tahliye edildi.

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14'üncü Ceza Dairesi’nde bugün görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar Doğan ve Boyacı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, tutuksuz sanık Uysal, taraf avukatları ve bazı müştekiler salonda hazır bulundu.

SANIKLAR, TAHLİYE İSTEDİ

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Çetin Doğan, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek "Çok kötü durumdayım. Sağlık problemlerim var. Yöneltilen suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Doğan'ın ardından söz verilen tutuklu sanık Mehmet Sedat Boyacı tahliye talebinde bulundu. Boyacı, "2001 yılında çalışmak için yurt dışına gittim ve nadir aralıklarla İzmir'e geldim. Benden sonra neler olduğunu bilmiyorum. Kolonlar delinmiş, binada tadilatlar yapılmış. Bilirkişi raporunda da asli kusurlu değilim ve tahliyemi istiyorum" ifadelerini kullandı.

MÜŞTEKİ AVUKATLARI, ÜST HADDEN CEZA İSTEDİ

Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatini talep ederken, müşteki avukatları ise sanıkların üst hadden cezalandırılmaları talebinde bulundu.

Depremde oğlu Umut'u kaybeden Seher Perinçek, sanıkların en ağır cezayı almaları talebinde bulundu. Perinçek, "4 çocuğumla birlikte 23 saat enkaz altında kaldım. Oğlumu kaybettim, kızıma 65 saat sonra ulaşıldı. Burada sanıkların eylemleri olası kasttır. Sanıkların en ağır cezayı almalarını istiyorum" dedi.

'İKİ SANIĞA AZ CEZA VERİLMİŞ'

Savunmaların ardından esas hakkında mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, sanıklar Çetin Doğan ve sürveyan (inşaatta teknik işlerde çalışan eleman) Gündüz Uysal hakkında temel ceza tayin edilirken uygun bir cezaya hükmedilmesi ve alt sınırdan fazla uzaklaşılması gerektiği gözetilmeden az ceza tayini yapıldığını ifade etti.

Mehmet Sedat Boyacı hakkında ise fazla ceza tayini yapıldığına kanaat getirdi. Esas hakkında mütalaasında Boyacı için tahliye talebinde bulunan savcı, sanıkların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan ayrı ayrı 22'şer yıl 5'er ay hapisle cezalandırılması isteminde bulundu.

Esas hakkında mütalaanın okunmasının ardından sanık avukatları, savunma için süre talebinde bulundu. Avukatların süre taleplerini kabul eden heyet, Çetin Doğan'ın tutukluluk halinin devamına, Mehmet Sedat Boyacı'nın ise yurt dışı çıkış yasağıyla tahliyesine karar vererek duruşmayı 9 Aralık'a erteledi.

(DHA)