IDMC’nin raporuna göre, 2020’nin ilk yarısında ekstrem hava olayları, şiddet ve çatışma nedeniyle 15 milyon insan yerinden edildi. Uzmanlar bu sayının ilerleyen aylarda artacağına dikkat çekiyor.

15 milyon insan yerinden edildi

HABER MERKEZİ

İsviçre merkezli Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) tarafından açıklanan yeni bir rapora göre bu yılın ilk altı ayında milyonlarca insan çatışma, şiddet ve aşırı hava olayları nedeniyle yerlerinden edildi. 2020’nin ilk altı ayında ekstrem hava olayları, çekirge istilası, şiddet ve çatışma nedeniyle yerinden edilen insanların sayısı 15 milyona ulaştı. Bu sayının ilerleyen aylarda artması bekleniyor.

IDMC’nin araştırmasına göre ocak ve haziran ayları arasında 120’den fazla ülkede, ülke içerisinde, yaklaşık 15 milyon kişinin yerinden edildiği kaydedildi. Rapora göre kasırga, sel, orman yangınları ve çekirge istilası 9,8 milyon yer değiştirmenin büyük çoğunluğunu oluşturuyor.

IDMC’ye göre, başta Suriye olmak üzere, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burkina Faso’daki çatışma ve şiddet 4,8 milyon insanın yerinden edilmesine yol açtı.

Raporda, 2019’un sonunda tahmini olarak 50,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edilmiş insanlar olarak yaşadığını belirtiliyor ve ilerleyen aylarda da milyonlarca insanın daha yerinden edileceği konusunda uyarıda bulunuluyor.

SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞIM ZOR

IDMC direktörü Alexandra Bilak, “Yılın ilk altı ayında kaydedilen şaşırtıcı rakamlar, dünya çapındaki yerinden edilme krizlerinin sürekli değişkenliğinin kanıtı niteliğinde. Covid-19 salgını sağlık hizmetlerine erişimin düşmesine neden olurken, yerlerinden edilmiş topluluklar için ekonomik zorlukları ve korunamama risklerini arttırdı” dedi.

ÇATIŞMA VE ŞİDDET

IDMC, çatışma ve şiddet nedeniyle, başta Afrika ve Ortadoğu olmak üzere 4,8 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 2019’un ilk yarısına kıyasla bu sayının bir milyon daha fazla olduğunu tespit etti. Rapora göre, Suriye ordusunun yılın ilk üç ayında İdlib’de yenilenen faaliyeti, 2011’de savaşın patlak vermesinden bu yana ülkedeki en önemli yerinden edilmeyi tetikledi ve rapora göre, haziran ayı sonunda yaklaşık 1 buçuk milyon kişi yerinden edildi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 1,4 milyon yerinden edilmiş kişi kaydedildi. Suç çeteleri, cihatçılar ve yerel milisler arasındaki çatışmanın ulusun çoğunu krize sürüklediği Burkina Faso’da ise 419 bin kişinin daha yerinden edildiği kaydedildi.

IDMC, yalnızca sayılarla, Cyclone Amphan’ın 2020’nin ilk yarısındaki en büyük tek yer değiştirme olayından sorumlu olduğunu ve Hindistan ve Bangladeş’te 3,3 milyon önceden tahliyeyi tetiklediğini buldu.