Tüm dünyanı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısı 2 milyonu aştı, 130 binden fazla kişi ise virüsten yaşamını yitirdi

15 Nisan – Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum | Vaka sayısı 2 milyonu aştı

Dünya genelinde koronavirüsten enfekte olan vaka sayısı 2 milyonu aşarken ölüm sayısı ise 130 binin üzerine çıktı.

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesindeki bilgiye göre, dünya genelinde toplam vaka sayısı 2 milyon 65'e ulaştı.

En çok vaka görülen ülke 614 bin 246 ile ABD oldu. Bu ülkeyi 174 bin 60 vakayla İspanya, 162 bin 488 ile İtalya, 143 bin 303 ile Fransa, 132 bin 210 ile Almanya ve 93 bin 873 ile İngiltere izledi.

Salgının ortaya çıktığı Çin'de ise 82 bin 295 vaka kayda geçti.

Vaka sayıları 10 bini aşan ülkeler ise şöyle sıralandı:

"İran (74 bin 877), Türkiye (65 bin 111), Belçika (31 bin 119), Hollanda (27 bin 419), Kanada (27 bin 63), İsviçre (25 bin 936), Brezilya (25 bin 684), Rusya (21 bin 102), Portekiz (17 bin 448), Avusturya (14 bin 234), İsrail (12 bin 46), Hindistan (11 bin 487), İrlanda (11 bin 479), İsveç (11 bin 445), Güney Kore (10 bin 591) ve Peru (10 bin 303)."

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde geçen yıl aralıkta ortaya çıkan Covid-19 salgını, 210 ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüştü.

Salgın nedeniyle dünya genelinde 126 bin 754 kişi hayatını kaybetti, virüs bulaşan 484 bin 597 kişi ise iyileşti.

Johns Hopkins Üniversitesi tarafından hazırlanan ve anlık güncellenen harita ile koronavirüs salgının dünyadaki son durumunu görebilirsiniz.

Güncelleme- 23:51

İSRAİL'DE ÖLENLERİN SAYISI 131'E YÜKSELDİ

İsrail'de Covid-19 vaka sayısı 12 bin 500'ü geçerken, hayatını kaybedenlerin sayısı 131'e ulaştı. Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Covid-19 teşhisi konulan beş hastanın daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Güncelleme-23:26

NHRC: NİJERYA'DA GÜVENLİK GÜÇLERİ 18 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Nijerya'da güvenlik güçlerinin Covid-19 salgını nedeniyle konulan sokağa çıkma yasağına uymayan 18 sivili öldürdüğü bildirildi.

İnsan Hakları Ulusal Komisyonu (NHRC) tarafından yayımlanan raporda, Covid-19 ile mücadele kapsamında, ülkenin bazı eyaletlerine uygulanan sokağa çıkma yasağının uygulanması çerçevesinde güvenlik güçlerinin son 2 haftada 18 kişiyi öldürdüğü belirtildi. Raporda, güvenlik güçlerinin Kaduna eyaletinde 12, Abia eyaletinde iki , Delta, Niger, Ebonyi ve Katsina eyaletlerinde ise birer kişiyi öldürdüğü kaydedildi. Güvenlik güçlerinin yasağı uymayan 33 kişiye de işkence yaptığı ve olaylarda çok sayıda kişinin de yaralandığı ifade edildi. Ülkede şimdiye kadar 373 Covid-19 vakası görülürken 11 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Güncelleme-22:55

İSPANYA KORONA NEDENİYLE MALİ'DE GÖREVLİ 100'DEN FAZLA ASKERİNİ GERİ ÇEKTİ

Mali'deki Avrupa Birliği Eğitim Misyonu'nda (EUTM) görev yapan 100'den fazla İspanyol askerinin, Covid-19 salgını nedeniyle geri çekildiği belirtildi. Mali basınındaki haberlere göre, İspanya Savunma Bakanlığı, Covid-19 salgını nedeniyle misyondaki 278 askerinin 100'den fazlasını salgın nedeniyle geri çekti.

Güncelleme-22:22

ABD'DE COVİD-19 TEDBİRLERİ 2022'YE KADAR SÜREBİLİR

ABD'de Covid-19 salgınından korunmak için alınan sosyal mesafe tedbirlerinin aşının kısa zamanda bulunmaması durumunda 2022'ye kadar devam edebileceği belirtildi. Harvard Üniversitesine bağlı T.H. Chan Halk Sağlığı Bölümü ekibi, Covid-19 salgını ve ABD'deki etkilerine ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Salgının olası senaryolarını tespit etmek için Covid-19 ile diğer koronavirüs çeşitlerinin kıyaslandığı raporda, Beyaz Saray tarafından yapılan "salgının bu yaz durabileceği" yönündeki açıklamalarla çelişen ifadelerin olması dikkati çekti. Buna göre, halkın evde kalma süresi ve okulların kapatılması da dahil olmak üzere alınan tedbirlerin uzayabileceği belirtilirken, "Yoğun bakım kapasitesi önemli ölçüde artırılmadıkça veya tedavi için aşı bulunmadıkça tedbir süreleri 2022'ye kadar devam edebilir" ifadesine yer verildi. Bununla birlikte virüsün kontrol altına alınması halinde bile 2024'e kadar bulaşma ihtimalinin devam edeceği belirtilirken, teşhis ve gözetimin sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Güncelleme-21:35

WASHİNGTON'DA "EVDE KAL" TALİMATI 15 MAYIS'A KADAR UZATILDI

ABD'nin başkenti Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, kentteki Covid-19 önlemlerine ilişkin güncelleme yayımladı. Buna göre Washington DC'deki "Evde kal" talimatı 15 Mayıs'a kadar uzatılırken zaruri olmayan iş yerleri ve okulların da bu tarihe kadar kapalı kalacağı kaydedildi. Ayrıca marketlerin ardından kentteki otellerde ve taksilerde maske ya da ağzı ve burnu örten herhangi bir şey takılması zorunlu hale getirildi. Washington DC metrosundan yapılan açıklamada da kentin toplu ulaşım ağını kullanan herkesin ağzını ve burnunu örtmesinin zorunlu olduğu bildirildi. Belediye Başkanı Bowser, kentteki virüs önlemlerinin gevşetilmesi için virüs vaka ve ölümlerinde iki haftalık düşüş görmeleri gerektiğini vurguladı.

Virginia'da da "Evde kal" talimatının 10 Haziran'a kadar uzatılması bekleniyor.

Güncelleme-21:07
NEW YORK'TA VAKA SAYISI 200 BİNİ GEÇTİ

New York'ta yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalananların sayısı 200 bini geçti.

New York Valisi Andrew Cuomo, düzenlediği basın toplantısında, eyalette virüs nedeniyle son 24 saatte 752 kişinin daha hayatını kaybettiğini söyledi.

ABD'de salgından en fazla etkilenen New York'ta koronavirüs tespit edilenlerin sayısı 200 bini geçerken, son rakamlarla ölü sayısı da 11 bin 586 kişiye çıkmış oldu.

Günlük 2 bin kişiye Covid-19 teşhisi konduğunu ancak vaka, hastaneye yatış ve suni solunum cihazlarına bağlı hastaların sayısında düşüş kaydedildiğini belirten Cuomo, ''İyi haber, salgını kontrol altına alabiliyoruz'' dedi.

Cuomo ayrıca New York'ta dışarda olan herkese maske takma zorunluluğu getirildiğini söyledi.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, salgının kent ekonomisine yaklaşık 10 milyar dolara mal olduğunu söyledi ve federal hükümetten yardım istedi.

Salgın nedeniyle birçok iş yerinin kapandığını ve çok sayıda kişinin işinden olduğunu belirten de Bilasio, ''Gelir kaynaklarımız, vergi tabanımız ve ekonomimiz gitti. 5 ila 10 milyar dolar kaybımız var'' dedi.

New York Bağımsız Bütçe Ofisi ise kentte nisan ayından itibaren bir yıllık süre içinde 475 bin kişinin işini kaybedeceğini ve 9,7 milyar dolar vergi geliri kaybının yaşanacağını öngörüyor.

Güncelleme-20:38
KIBRIS RUM KESİMİNDE VAKA SAYISI 700'Ü AŞTI

Kıbrıs Rum kesiminde Covid vaka sayısı 715'e ulaştı. Rum basınında yer alan habere göre, Rum Sağlık Bakanlığı son 24 saate 20 yeni pozitif Kovid-19 vakası tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 715'e yükseldiğini duyurdu. İlk Covid-19 vakasının 9 Mart'ta görüldüğü Rum kesiminde 12 kişi virüs sebebiyle yaşamını yitirdi.

Güncelleme-20:33
FRANSA'DA ÖLÜ SAYISI 17 BİNİ AŞTI

Fransa'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 167'ye yükseldi.

Güncelleme-20:00
IRAK'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UZATILDI

Irak’ta, Covid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasağı ramazan ayına kadar uzatıldı. Irak Haber Ajansı’na göre, hükümete bağlı kriz masası tarafından alınan kararla, Covid-19 nedeniyle sokağa çıkma yasağı ramazan ayına kadar uzatıldı. Irak hükümeti daha önce sokağa çıkma yasağının 18 Nisan'a kadar süreceğini duyurmuştu. Irak Sağlık ve Çevre Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, koronavirüs salgını nedeniyle 79 kişi hayatını kaybetti ve 1415 kişi hastalığa yakalandı.

Güncelleme- 19:44
RUSYA'DA İZİNLİ SOKAĞA ÇIKMA UYGULAMASI BAŞLADI

Rusya’nın başkenti Moskova’da, Covid-19 önlemleri kapsamında sokağa çıkma veya çalışanların işlerine gitmesi için verilen izin uygulaması yürürlüğe girdi. Polis ekipleri, cadde ve sokaklardaki kontrollerinde vatandaşlardan SMS ve internet aracılığıyla temin ettiği "özel kod”u kontrol etti.

Güncelleme-19:23
ALMANYA'DA OKULLAR KADEMELİ AÇILACAK

Almanya’da yeni tip koronavirüs salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 22 Mart’ta alınan tedbirler kademeli olarak gevşetilecek.

Başbakan Angela Merkel, eyaletlerin başbakanlarıyla video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, Covid-19 salgınıyla mücadeleye ilişkin önlemleri değerlendirdi.

Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında alınan kararları açıklayan Merkel, Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere uyan halka teşekkür etti.

Merkel, Kovid-19 önlemlerinin 3 Mayıs'a kadar uzatıldığını ancak bazı mağazaların 20 Nisan ve okulların 4 Mayıs'tan itibaren kademeli olarak açılacağını belirtti.

Okullar, hayvanat bahçeleri, kütüphaneler ve müzelerin 4 Mayıs’tan itibaren kademeli bir şekilde açılabileceğini söyleyen Merkel, halkın maske kullanmasının zorunlu hale getirilmediğini ancak toplu taşıma araçlarında ve alışverişlerde maske takılmasını tavsiye ettiklerini söyledi.

Kreşlerin ve okulların açılmasında çok dikkatli ve adım adım ilerlenmesi gerektiğini kaydeden Merkel, ''İlk olarak son sınıflarda bulunan ve sınava girme zorunluluğu olan öğrenciler için okullar açılacak.'' dedi.

Merkel, 20 Nisan'dan itibaren 800 metrekareye kadar olan mağazalar ile berberlerin açılabileceğini ancak sıkı hijyen kurallarına uyma şartı olduğunu ifade etti.

Aşı bulunana kadar koronavirüs ile yaşanılacağını dile getiren Merkel, virüse karşı mücadele konusunda gelişmeleri değerlendirmek amacıyla 30 Nisan'da eyalet başbakanlarıyla tekrar görüşeceğini belirtti.

Toplantıda ayrıca otomobil galerileri, kitapçılar ve bisiklet mağazalarının da metrekareye bakılmaksızın açılabileceği kararlaştırıldı.

Toplantıda, 22 Mart’ta alınan ikiden fazla kişinin bir araya gelme yasağı ve en az 1,5 metrelik sosyal mesafe kuralına uyma zorunluluğu ise 3 Mayıs’a kadar uzatıldı.

Restoranlar, oteller ve kafeler kapalı kalmaya devam edecek.

Covid-19 önlemleri çerçevesinde “büyük etkinlikler” 31 Ağustos’a kadar yasak olacak.

Kilise, cami ve sinagog gibi ibadet yerlerinde topluca ibadet yasağı devam edecek.

Huzurevleri ve engellilere ait bakımevlerinde özel önlemler alınacak.

Güncelleme-19:11
İTALYA'DA ÖLÜ SAYISI 21 BİN 645'E YÜKSELDİ

İtalya'da Covid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 578 artarak 21 bin 645'e yükseldi.

Sivil Savunma Genel Müdürü Angelo Borrelli, ülkede 21 Şubat’tan bu yana süren Covid-19 salgınına ilişkin son bilgileri başkentte düzenlediği basın toplantısında paylaştı.

Borrelli, ülkede aktif koronavirüs vaka sayısının 105 bin 418’e ulaştığını, bu sayıya ölenler ve iyileşenler dahil edildiğinde Covid-19 bulaşanların toplam rakamının ise 165 bin 155’e çıktığını bildirdi.

Sivil Savunma Genel Müdürü, iyileşenlerin sayısının bugün 962’lik artışla 38 bin 92’ye çıktığını ifade etti.

Borrelli, ölü sayısının son 24 saatte 578 daha artarak 21 bin 645’e yükseldiğini açıkladı.

Bu arada, Borrelli bugün 1127 yeni vaka kaydedildiğini duyurdu. Dün bu sayı 675 iken, 13 Nisan’da 1363 idi.

Borrelli, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısındaki düşüşün sürdüğünü belirterek dün 3 bin 186 olan sayının bugün 3 bin 79’a gerilediğini ifade etti.

Güncelleme-18:49
İNGİLTERE'DE COVİD-19 HASTALARININ ÖLÜME TERK EDİLDİĞİ İLERİ SÜRÜLDÜ

İngiltere'deki huzurevi sakinlerinin Covid-19 salgını karşısında ölüme terk edildiği ve bu yerlerde ölenlerin sayısının 4 bini bulduğu öne sürüldü. Ülkede koronavirüs krizi derinleşirken, huzurevlerinde yakınlarını kaybedenler sevdiklerinin ölüme terk edildiğini söyledi.

Daily Mail gazetesine konuşan Donna Millan, 73 yaşındaki annesinin Covid-19 semptomları gösterdikten sonra 9 Nisan'da öldüğünü kaydetti. Israrlarına rağmen annesine test yapılmadığını iddia eden Millan, "Eğer işler daha iyi yönetilseydi annem virüsü kapmaz ve hayatta olurdu" dedi. Hayden Hewitt de 83 yaşındaki kayınvalidesinin Kovid-19 semptomları gösterdiğini ancak ambulans gönderilip huzurevinden alınmadığını aktardı. Hewitt, doktorun da ziyaret etmediği kayınvalidesinin cuma günü hayatını kaybettiğini söyledi.

YÜZDE 60-70'İNDE VİRÜS GÖRÜLÜYOR

Her ne kadar hükümet virüs görülen huzurevleri oranını yüzde 13,5 olarak verse de ülkedeki en büyük huzurevi işletmelerinden Four Seasons'ın Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Jeremy Richardson, Sky News kanalına yaptığı açıklamada, bu bilginin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Richardson, "Oranın muhtemelen yüzde 60 veya yüzde 70 olduğunu sanıyorum" dedi. 21 bin 723 huzurevi veya bakımevi bulunan ülkede yüzde 70'lik oranın ciddi bir riske işaret ettiği değerlendiriliyor.

HUZUREVLERİNDE 4 BİN KİŞİ ÖLMÜŞ OLABİLİR

Huzurevleri, bakımevleri ve hizmet sağlayıcılarını temsil eden Bağımsız Bakım Grubu Başkanı Mike Padgham, Daily Mail gazetesine yaptığı açıklamada, virüsün bu yerlerde halihazırda binlerce kişinin ölümüne neden olduğuna inandığını belirtti. Diğer Avrupa ülkelerindeki toplam ölümlerin üçte birinin huzurevleri veya bakımevlerinde gerçekleştiğine dikkat çeken Padgham, İngiltere'nin de bu ülkelerden farklı olmayacağını, dolaysıyla yaklaşık 4 bin kişinin bu yerlerde öldüğünü düşündüğünü dile getirdi.

İngiltere'de şu ana kadar koronavirüs nedeniyle 12 bin 868 kişinin hayatını kaybettiği bildirilse de bu veri sadece hastanede ölümleri kapsadığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğu değerlendiriliyor.

Güncelleme- 18:08
MEKSİKA'DA ÖLENLERİN SAYISI 406'YA YÜKSELDİ

Latin Amerika ülkesi Meksika'da, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 406'ya yükseldi. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Covid-19 nedeniyle son 24 saatte 74 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle ölü sayısı 406'ya, vaka sayısı 5 bin 399'a ulaştı. Yoğun bakımda yatan hasta sayısı ise 1058'e çıktı.

Güncelleme- 18:03
MALEZYA'DA VAKA SAYISI 5 BİNİN ÜZERİNE ÇIKTI

Malezya'da Covid-19 vaka sayısı, son 24 saatte yeni teşhis konulan vakalarla birlikte 5 binin üzerine çıktı. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre ülkedeki toplam Covid-19 vaka sayısı, son 24 saatte 85 kişiye teşhis konması üzerine 5 bin 72’ye yükseldi, toplam vefat eden kişi sayısı ise 83 oldu. En son taburcu edilen 169 vaka ile toplam 2 bin 647 kişinin tedavi edildiği açıklandı.

Güncelleme-17:06
ABD'DE ÖLENLERİN SAYISI 2 BİN 410 KİŞİ ARTTI

ABD'de Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 410 artarak 26 bin 59'a yükseldi.

Güncelleme-16:44
İNGİLTERE’DE KORONAVİRÜSTEN YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 13 BİNE YAKLAŞTI

İngiltere’de son 24 saatte 761 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi. Ülkede salgın nedeniyle can kaybı sayısı 12 bin 868 oldu.

Güncelleme-12:17
İSPANYA'DA CAN KAYBI 18 BİN 579'A YÜKSELDİ

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 523 artışla 18 bin 579'a çıktı.

Sağlık Bakanlığı, Covid-19'la ilgili bilgileri güncelledi. Covid-19 salgınında dün 567 olarak açıklanan günlük ölüm sayısı, bugün 523'e düştü.

Salgında ölü ve vaka sayısındaki artış hızını yavaşlatıp kontrol altına almaya çalışan İspanya, virüsle mücadele ikinci aşama olarak gösterilen "ölü ve vaka çizelgesini zirveden aşağı yönlü döndürme sürecine" devam ediyor.

Ülkede vaka sayısı, düne göre 5 bin 92 artışla toplamda 177 bin 633'e çıktı. Bunun, günlük yeni vaka sayılarında son haftaların en yüksek artış olması dikkati çekti.

Covid-19 hastalarından taburcu olanların toplam sayısının, düne nazaran 3 bin 349 artışla 70 bin 853'e çıktığı bilgisi de paylaşıldı.

İspanya'da Covid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 523 artışla 18 bin 579'a çıktı.

Katalonya özerk yönetiminde 3 bin 756 kişi öldü

Virüsten en fazla etkilenen Madrid özerk yönetiminde ölü sayısı düne göre 156 artışla 6 bin 724'e çıktı. Kentte vaka sayısı da son 24 saate kıyasla 1478 artışla 49 bin 526 olarak açıklandı.

Madrid'in ardından İspanya'da Covid-19 nedeniyle en fazla ölümün görüldüğü Katalonya özerk yönetiminde hayatını kaybedenlerin sayısının 3 bin 756'ya çıktığı, bölgede toplam vaka sayısının da 36 bin 505'e ulaştığı bildirildi.

Muhalefetten sert eleştiri

İspanyol meclisinde yapılan genel oturumda, muhalefetteki partilerin temsilcileri, gündemdeki konularla ilgili Başbakan ve bakanlara sorularını yöneltti.

Covid-19 salgını nedeniyle 26 Şubat'tan sonra ilk kez gerçekleşen oturumda söz alan muhalefet milletvekilleri, ülkedeki sağlık ve ekonomi krizini "kötü yönettiği" gerekçesiyle sol koalisyon hükümetini sert dilde eleştirdi.

Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi ile aşırı sağ görüşlü Vox'un meclis sözcüleri, hükümeti Covid-19 ölümlerinde "gerçek sayıyı saklamak, geç önlem almak ve ekonomiyi uçuruma sürüklemekle" suçladı.

Başbakan Pedro Sanchez ise muhalefetin suçlamalarına karşı "sosyal ve ekonomik ulusal yeniden yapılanma planı için uzlaşma" çağrısını yineledi.

Sanchez, İspanya'nın günde 20 bin tanı testiyle dünyada en fazla Covid-19 testi yapan ülkelerden biri olduğunu belirterek, pazartesinden itibaren ülke genelinde bazı iş kollarının tekrar çalışma hayatına dönmesi kararının arkasında olduklarını vurguladı.

Ocak ayında koalisyon hükümetini kurarken açıkladıkları, büyük şirketlerden daha fazla vergi alma vaadinin geçerli olduğunu aktaran Sanchez, Covid-19'dan en fazla mağdur olan ailelere ve firmalara destek vererek "kimseyi geride bırakmayacaklarını" ifade etti.

Güncelleme- 10:40
ÇİN'DE 46 YENİ VAKA AÇIKLANDI

Çin'de son 24 saatte 46 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası tespit edilirken, bir kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan (NHC) yapılan yazılı açıklamaya göre, ülke genelinde son 24 saatte 36'sı yurt dışı kaynaklı 46 yeni vaka görüldü.

Yurt içinde tespit edilen vakaların 8'i Heylongciang, 2'si Guangdong eyaletinde kaydedildi.

Salgının ülkede en yoğun hissedildiği Hubey eyaletinde bir kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Çin genelinde 78 hasta taburcu edilirken, gözetim altında tutulanların sayısı 1058 kişi olarak açıklandı.

Böylelikle Çin ana karasında toplam vaka sayısı 82 bin 295'e, taburcu edilenlerin sayısı 77 bin 816'ya yükseldi.

Covid-19 nedeniyle can kaybının 3 bin 342'ye çıktığı ülkede, 113'ünün durumu ağır olmak üzere bin 137 Covid-19 hastasının tedavisi sürüyor.

Yurt dışı kaynaklı vaka sayısı 1500'e ulaştı

Ülkede bugüne kadar tespit edilen yurt dışı kaynaklı Covid-19 vaka sayısı 1500'e çıkarken, bunlardan 596'sı taburcu edildi.

Bu hastalardan 45'inin durumu ağır olmak üzere 904'ünün tedavisi ise sürüyor. Bugüne kadar yurt dışı kaynaklı vakalarda can kaybı yaşanmadı.

►Rusya ile kara sınırında önlemler artırıl��yor

Diğer yandan Hong Kong basınındaki haberlere göre, ülkede yurt dışı kaynaklı Covid-19 vakalarının artması üzerine NHC, hafta sonu yerel hükümetlere "ithal vakalara" karşı hazırlıklı olunması çağrısı yaptı.

Çin'in Rusya ile kara sınırında bulunan Heylonciang eyaletine bağlı Sunfeyhı kentinde sınır devriyelerinin artırıldığı, sıkı karantina önlemlerinin uygulandığı ve Rusya'dan gelen kişilere sağlık kontrolleri yapıldığı belirtildi.

Ayrıca eyaletteki Sunfeyhı ve Harbin kentleri arasında tren seferleri durduruldu, 13 katlı bir bina da 600 yatak kapasiteli geçici hastaneye dönüştürüldü.

Çin, Rusya ile İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Cilin ve Heylongciang eyaletleri üzerinden 4 bin 300 kilometrelik kara sınırını paylaşıyor.

Güncelleme- 10:10
SİNGAPUR'DA ÖLÜ SAYISI 10’A ÇIKTI

Singapur’da ise son 24 saatte 334 kişi daha artarak koronavirüs teşhisi konulan hasta sayısı 3 bin 252��ye çıkarken; 25 kişinin daha iyileşmesiyle toplamda 611 kişinin iyileştiği bildirildi. Ülkede virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı son 24 saatte 1 kişi daha artarak 10’a yükseldi.

Güncelleme- 09:30

ALMANYA'DAKİ ÖLÜMLER ÇİN'İ AŞTI

Almanya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı Çin'deki ölümleri aştı.

Eyalet sağlık bakanlıkları ile yerel sağlık dairelerinden alınan ve Risklayer şirketi ile Karlsruhe Teknoloji Enstitüsünce derlenerek Tagesspiegel gazetesinde yayımlanan verilere göre, Almanya’da ölenlerin sayısı son 24 saatte 301 artarak 3 bin 495’e yükseldi.

Ülkede Covid-19'a enfekte olan vaka sayısı ise 2 bin 138 artarak 132 bin 210'a ulaştı.

Çin'de ise Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 342 olarak açıklandı.

►Almanya'da 68 bin 100 kişi iyileşti

Almanya'da Covid-19 teşhisi konulduktan sonra iyileşenlerin sayısı ise 68 bin 100 oldu.

Ülkede 34 bin 812 vaka ve 991 ölü sayısıyla Bavyera, Covid-19'dan en fazla etkilenen eyalet oldu.

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19, 200'ye yakın ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüştü.

Dünya genelinde vaka sayısı 2 milyonu aşarken, virüs nedeniyle 120 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

TRUMP VE MACRON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkan Emmanuel Macron, telefon ile yaptıklar�� görüşmede, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını ve dünya ekonomilerinin yeniden faaliyete geçmesi çabalarını ele aldı.

Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada, Trump ve Macron'un bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi.

Görüşmede, Covid-19 salgını ile mücadele ve dünya ekonomilerinin yeniden faaliyete geçirilmesi çabalarının ele alındığına işaret edilen açıklamada, iki liderin perşembe günü telekonferans yoluyla yapılması planlanan G7 liderler toplantısını da görüştüğü kaydedildi.

Trump ve Macron'un görüşmede, kritik bölgesel ve ikili konuları da ele aldığı aktarıldı.

FAS'TA MEMURLARIN 3 GÜNLÜK MAAŞI FONA AKTARILACAK

Fas hükümeti, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele için oluşturulan fona aktarılmak üzere memur maaşlarında 3 günlük kesinti yapılması kararı aldı.

Başbakan Saadeddin el-Osmani tarafından yayınlanan genelgede, tüm hükümet kurumları ile ona bağlı kuruluşlarda çalışan memurların, nisan, mayıs ve haziran ayı maaşlarından birer gün olmak üzere toplam 3 günlük maaşlarının söz konusu fona aktarılmasına karar verildiği ifade edildi.

Genelgede, söz konusu kararın, Fas halkı arasındaki dayanışma ruhunun bir göstergesi olduğu belirtildi.

Fas Sağlık Bakanlığı ülkede toplam vaka sayısının 1838'e yükseldiğini, 126 kişinin de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

FİLİSTİN'DE VAKA SAYISI 329'A ÇIKTI

İşgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria ve abluka altındaki Gazze Şeridi'nde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 329'a çıktı.

Filistin Hükümet Sözcüsü İbrahim Mulhim, yaptığı yazılı açıklamada, işgal altındaki Doğu Kudüs'te 41 kişide Covid-19 tespit edildiğini duyurdu.

Mulhim, söz konusu sayıların yerel kaynaklar tarafından kendilerine bildirildiğine dikkati çekerek, “işgal devleti (İsrail) makamları, işgal altındaki başkentte (Doğu Kudüs) gerçek rakamları açıklamayı reddediyor.” ifadelerini kullandı.

Böylece İsrail ablukası ile işgali altındaki Filistin topraklarındaki toplam vaka sayısının 329’a yükseldiğini belirten Mulhim, şu ana kadar Covid-19 teşhisi konulan 62 kişinin iyileştiğini, iki kişinin ise salgından hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 25 Mart'ta Kudüs'ün kuzeybatısındaki Biddu beldesi sakini 60 yaşındaki bir kadın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirmiş ve bu Filistin'de Covid-19 kaynaklı ilk can kaybı olarak kayıtlara geçmişti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da daha önce çıkardığı kararnameyle olağanüstü halin 30 gün uzatılmasına karar vermişti.

ABD HAVA YOLU ŞİRKETLERİYLE COVID-19 YARDIMINDA ANLAŞTI

ABD Hazine Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkileriyle mücadele kapsamında, ülkenin büyük hava yolu şirketlerinin mali yardımdan faydalanması için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin tarafından yapılan açıklamada, bazı büyük hava yolu şirketlerinin Maaş Destek Programı'na katılmak istediğine yönelik haberleri memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.

Bunun Amerikalı işçilere destek verecek ve vergi mükelleflerine uygun tazminatı sağlarken hava yolu endüstrisinin stratejik önemini korumaya yardımcı olacak önemli bir program olduğunu belirten Mnuchin, Alaska Airlines, Allegiant Air, American Airlines, Delta Air Lines, Frontier Airlines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways, United Airlines, SkyWest Airlines ve Southwest Airlines şirketlerinin Maaş Destek Programı'na katılmayı planladıklarını bildirdi.

Mnuchin, diğer hava yolu şirketlerinin katılımına ilişkin görüşmelerin de devam ettiğine işaret ederek, şunları belirtti:

"Hazine, daha küçük hava yolu şirketlerinin de başvurularını kısa sürede gözden geçirmek ve onaylamak için çalışıyor. Kargo ve yüklenici firmalar için daha fazla rehberlik çok yakında sağlanacaktır. Gerekli anlaşmaları sonuçlandırmak ve ödemeleri mümkün olduğunca çabuk yapmak için hava yolu şirketleriyle birlikte çalışmayı umuyoruz."