15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan 'Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun hazırladığı rapor ortadan kayboldu. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, "Rapor için başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır" dedi.

15 Temmuz raporu yok oldu

Hüseyin Şimşek

TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi bilgiç, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'nun tören yapılarak teslim edildiği açıklanan raporu için "Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Bilgiç, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’in eski TBMM Başkanı İsmail Kahraman’a sunduğu açıklanan darbe girişimi raporunun “başkanlık makamına hiç sunulmadığını” iddia etti.

Özel’e yanıt veren Bilgiç, “15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporu tekemmül etmediğinden 26’ncı Yasama Dönemi içinde bastırılarak dağıtılamamıştır. Komisyon tarafından tekemmül ettirilerek Başkanlığımıza sunulan bir rapor bulunmamaktadır” ifadesini kullandı.

BASININ ÖNÜNDE SUNULDU

Bilgiç’in önergesine verdiği yanıtı değerlendiren Özel, “Kurumlarda ve devlette devamlılık esastır. Önceki TBMM Başkanı İsmail Kahraman, bu raporu 12 Temmuz 2017 günü makam odasında Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek’ten almıştır. Raporun daha sonra matbaaya gönderildiği kamuoyuna yansımıştır. Önceki TBMM Başkanı’nın bizzat elden teslim ettiği bir raporun Başkanlığa sunulmadığını söylemek çok şaşırtıcı. Tüm basının önünde TBMM Başkanı’nın makam odasında sunulmuş ve İsmail Kahraman’ın bahsettiği bu raporun Başkanlığa sunulmadığını söylemek kabul edilir değildir. O raporun nerede olduğu konusunda doyurucu bir açıklama yapılmak zorundadır” ifadesini kullandı.

ERDOĞAN BİTİRME TALİMATI VERMİŞTİ

Bilgiç’in yanıtının “şüpheli” olduğunu ve kamuoyunu tatmin edici bir yanıtın verilmesi gerektiğini ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özel, şunları söyledi:

“Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın komisyon çalışmalarının bitirilmesi talimatını vermiş olmasını ve aradan geçen üç yıla karşın bu raporun yayınlanmamış olmasını, 15 Temmuz konusunda kamuoyundaki bir takım şüpheleri güçlendiren bir tutum olarak görüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında darbecilerin açık hedefi olan ve bombalanan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu darbe girişimi konusunda kapsamlı bir rapor ortaya koymasının gerekliliği de ortadadır. Bu tutumu anlamak mümkün değil. Bu raporun yayımlanmaması, 15 Temmuz ile ilgili bazı gerçeklerin irdelenmesine saraydan uzanan bir elin engel olduğu yönündeki iddiaları da tescil etmiştir.”