15 Temmuz'un yıl dönümünde, binlerce kişi köprüde buluştu

Ankara'da TBMM'deki özel oturumun tamamlanmasının ardından darbe girişiminin yıldönümü etkinliklerine İstanbul'da devam ediliyor. İstanbul'daki etkinliklerin merkezi ise adı '15 Temmuz Şehitler Köprüsü' olarak değiştirilen Boğaziçi köprüsü. İstanbul'un Anadolu yakasında Kısıklı, Altunizade ve Çengelköy'de toplanarak yürüyüş yapacak gruplar, 20.00 sularında köprüye ulaşacak.

​Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21.15'te tören alanına gelmesi ve 15 Temmuz belgesinin izlenmesinin ardından 22.30 sularında bir konuşma yapması bekleniyor. Daha sonra hayatını kaybedenlerin isimleri okunacak ve köprünün Anadolu yakası girişinde yapılan anıt açılacak.

Canlı Blog:

15-temmuz-un-yil-donumunde-binlerce-kisi-koprude-bulustu-320763-1.

22.00 - Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşuyor

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Tam bir yıl önce burada bir ihanet girişimi başlamıştı. Tanklarıyla buraya gelen darbecilerin köprüyü kapatmasıyla bir süredir anlam verilemeyn hareketin sebebi artık anlaşıldı. Köprüyü kapatan darbeciler kendilerince tüm Türkiye'ye 'Kontrol bizim elimizde' mesajı vermek istiyorlardı. Ankara'da da benzer işgal girişimleri haberleri geliyordu. Ben de Enerji Bakanım ve eşim ile bu tarafa hareket etmiştik. Arkasında FETÖ ihanet şebekesi olduğunu tespit etmiştik. Milletimiz hemen harekete geçmişti. Sayın Başbakanın ve şahsımın yaptığı çarğıyla milyonlarca vatandaşımızı darbecilere karşı sokakları, meydanları, kışla önlerini doldurmuştu. En kanlı saldırılar İstanbul ve Ankara'da yaşandı. Diğer illerimizde darbeciler harekete geçmeye fırsat bulamadan derdest edilmişlerdir. Köprüyü kapatan tankların önünde tam 36 vatandaşımız şehit oldu.

Onların karşısında dikilen milletimizin neyi vardı? Benim vatandaşımın elinde sadece aynen bugün olduğu gibi bayrağı vardı. Ama bunun yanında çok daha etkili bir silahı vardı. O silah da imanıydı. Bir tarafta imanlı olan halkım vardı ama öbür tarafta imansız darbeciler vardı. Dünyanın en modern silahlarına galebe çalındı. Sırtındaki tişörtünü tankın egzoz borusuna tıkamak suretiyle çalışamaz hale getiren imandır. Sağında solunda onlarca kişi vurulduğu halde geri dönmeyi aklından geçirmeyen bu milleti kim durdurabilir?

Ah şu köprünün dili olsa da o gece yaşanan kahramanlıkları bir anlatsa... Şehit kanlarıyla sulanan her karış toprağın dili olsa da yiğitlik nasıl olurmuş dünyaya anlatsa...

2193 kardeşimiz o gece yaralanarak milyonlarca kardeşimizin umudunu yaşattı. Bu fedakarlıkların karşılığında elde ettiğimiz istiklalimize de, istikbalimize de değer biçemeyiz. Biz de burada sembolik bir makam hazırladık. Unutmayacağız, unutturmayacağız. Rastgele bir araya gelmiş insan topluluklarıyla milletler arasındaki fark budur. Milletlerin ortak geçmişleri vardır. Bunlar uğrunda gerektiğinde canlarını vermeyi göze alırlar.

O gece 50 milyonluk Türkiye'nin geleceğini ve istikbalini kurtardık. Piyonları ezmeden şahı mat edemeyiz. O yüzden önce bu hainlerin kafasını kopartacağız.

21.30 - Başbakan Yıldırım, düzenlenen törende konuştu

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

Bugün alçakları, hainleri sevindirmeyeceğiz. Şehitler bugün bizlerden dua bekliyor. Millet olarak 15 Temmuz'u unutmayacağı, unutturmayacağız. Onların aziz hatıralarını yaşatacağız.

Bugün açılışını yapacağımız Şehitler Makamı'nı, anılarını yaşatmak için bu mekanda inşa ettik. Çevresini şehitlik parkı haline getirdik. Bu parkta 250 şehidimizi temsilen 250 selvi ve gül ağacı dikildi.

Bizler alelade bir toprak parçası üzerinde yaşamıyoruz. Bu topraklar farklı, mübarek, 80 milyonun canının bir parçasıdır, vatanımızdır.

15 Temmuz'da milletimiz Cumhurbaşkanımızın liderliğinde meydanlara inmiş, gözü dönmüş hainlere dersini vermiştir.

Çanakkale Boğazı'nı geçemediniz ey gafiller, İstanbul Boğazı'nı geçeceğinizi mi zannettiniz? Şehitler Köprüsü'nü geçeceğinizi mi zannettiniz?

21.20 - Törene Abdullah Gül ve Tansu Çiller de katıldı

15-temmuz-un-yil-donumunde-binlerce-kisi-koprude-bulustu-320756-1.

21.10 - Erdoğan, miting alanına ulaştı

15-temmuz-un-yil-donumunde-binlerce-kisi-koprude-bulustu-320748-1.

21.00 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Birlik Yürüyüşü'ne başladı

20.00 - Başbakan Binali Yıldırım ve çok sayıda bakan şu anda Çengelköy'de yürüyor.

19.10 - Başbakan Yıldırım da kortejle birlikte yürüyecek

Başbakan Binali Yıldırım'ın da kortejle birlikte köprüde yürüyeceği öğrenildi. 3 kilometrelik yolu, vatandaşlarla birlikte yürüyecek olan Yıldırım, Çengelköy'deki yürüyüş güzergahanı kullanacak.

19.00 - Köprüde kurulan sahnede hazırlıklar sürüyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında yaşamını yitirenlerin isimlerinin okunması bekleniyor.

18.40 - Yürüyüş kortejleri henüz köprüye ulaşmamış olmasına rağmen köprü üzerinde binlerce kişinin buluştuğu görülüyor.

18.30 - Köprünün Anadolu Yakası çıkışında kurulan etkinlik alanına vatandaşlar güvenlik kontrolünden geçirilerek alınıyor.

18.00 - İstanbul'daki Milli Birlik Yürüyüşü'nün resmen başlamasına yarım saat kaldı. Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu platformun tam karşısına kurulan basın platformunda etkinliği takip ediyor. Alanda çok sayıda ambulans bekletilirken, sağlık kabini, mescit çadırları ve dinlenme yerleri de bulunuyor. Anma töreni, Çengelköy, Kısıklı ve Altunizade'de toplanan vatandaşların 18.30'da yürüyerek etkinlik alanına gelmesiyle başlayacak. Şu anda Yenikapı'dan tören için tekneler kalkıyor.

17.12 - İstanbul'da binlerce kişi yürüyüşe başladı. Anadolu Yakası'nda Altunizade sapağından itibaren büyük bir kalabalık güvenlik kontrol noktalarından geçerek törenin düzenleneceği bölgeye ilerliyor. Avrupa Yakası'ndan da kafileler halinde Asya Yakası'na geçişler sürüyor. Şehir Hatları vapurları ile geçişler sürerken tören alanına Zincirlikuyu'dan yürüyerek gitmek isteyenlere şimdilik izin verilmiyor.

16.45 - Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan helikopter Atatürk Havalimanı'ndan ayrıldı. Helikoptere, iki askeri helikopter eşlik etti.

16.25 - Cumhurbaşkanı Erdoğan özel uçakla İstanbul'a ulaştı. Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nin protokol alanına da koruma polislerinin dışında hiç kimse alınmıyor.

15.45 - İstanbul ve Ankara'da görerek uçuş yapan sivil uçak ve helikopterlere uçuş yasağı getirildi.

14.18 - 15 Temmuz 'da yaşamını yitirenler Türkiye'nin dış temsilciliklerinde de anılıyor.

13.00 - TBMM Genel Kurulu, 15 Temmuz Özel Gündemi ile toplanıyor. Tarihi oturum gergin geçiyor.

12.00 - Köprü yürüyüş öncesi trafiğe kapatıldı.

10.05 - Başkent Ankara'da 'Demokrasi Nöbeti' hazırlıklarda sona gelindi. Anma etkinlikleri kapsamında Saray önüne gelen vatandaşlar geceyi burada geçirdi - Darbe girişimine direnişin sembol mekanlarından TBMM, 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı, Genelkurmay Başkanlığı, Yenimahalle'deki MİT kampüsü ve Emniyet Genel Müdürlüğünün önünde yapılacak anma etkinlikleri için hazırlıklar sürüyor.

06.49 - İstanbul'un birçok meydanında anma programları düzenlenirken, bazı bölgelerde vatandaşlar 'demokrasi nöbeti' tuttu.