25 Kasım'a bu yıl da erkek şiddetinin gölgesinde girilirken, kadınların şiddet karşısında hayatta kalmasını sağlayan 6284 sayılı Koruma Kanunu hedefte. 15 yıl sistematik şiddete maruz kalan Ç.B., "Boşanma davası açtım, yasa kapsamında gizlilik kararı aldırdım. Kendimi daha güvende hissediyorum şimdi. Artık tek isteğim, çocuklarımla yeni bir hayat kurmak" diyor

15 yıl sistematik şiddete maruz kalan Ç.B.: Haklarımı öğrendim artık daha güçlüyüm

RABİA YILMAZ rabiayilmaz@birgun.net

Kadınlar, bu yıl da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nü şiddetin gölgesinde karşıladı. İktidar erkek şiddetine karşı çözüm odaklı herhangi bir adım atmazken, yürürlükte olan ve kadınları şiddete karşı koruyucu nitelikteki 6284 sayılı kanun da saldırıların odağında. Ailesinde gördüğü şiddetten evlenerek kaçmak isteyen 35 yaşındaki Ç.B., kocasının da ilk günden itibaren şiddetine maruz kalmış.

6284 sayılı kanun kapsamında gizlilik kararı alan ve bu sayede çocuklarını okula yazdırıp hayatına devam eden iki çocuk annesi Ç.B., "Kadınlar şiddete boyun eğmesinler. Tek başlarına her şeyi yapabilirler, ben yaptım. Bizler çok güçlüyüz" dedi.

15 yıldır sistematik bir şekilde şiddet gören Ç.B., bu şiddetten kurtulmak için çaba sarf ettiğini ve araştırma yaptığını belirterek, "İnternette kadınlara yardım eden derneklerin açıklamalarına baktım. Bana yardımcı olabileceklerini anladım. 15 yıllık şiddetin artık biteceğini düşündüm ve çocuklarımı alarak evden ayrıldım. Derneğe gittim, oradaki kadınlar bana yasayı ve haklarım olduğunu anlattılar. Onların desteğiyle boşanma davası açtım, yasa kapsamında gizlilik kararı aldırdım. Kendimi daha güvende hissediyorum şimdi. Çocuklarımı da okula yazdırdım. Artık tek isteğim, çocuklarımla yeni bir hayat kurmak" diye konuştu.


Artık geleceğe dair umudum var
Ç.B., geleceğe dair umutlu olduğunu şu ifadelerle anlattı:

"Bu kadar mücadele etmesem, çok daha kötü şeyler yaşanabilirdi. Şu an her şey yolunda. Bundan sonra çocuklarımla beraber bir hayat kurmak istiyorum. Haklarım ne ise artık biliyorum. Bu süreç bana çok şey kattı. Öğrendikçe şiddetten kurtulmanın yolunu buldum, kendimi çok zayıf hissediyordum öncesinde. Ama bu yasayla 'Benim de haklarım varmış. Bir çözümü varmış bu işin' dedim. Artık 'daha güçlüyüm' diyorum. Artık şiddet yok ve benim geleceğe dair çok umudum var."

'Bu şiddetten kurtulamam' demeyin!
Kadınlara çağrıda da bulunan Ç.B., sözlerini şöyle sürdürdü:


"Kadınlar şiddete boyun eğmesinler. ‘Ben kadınım, kocama muhtacım’ ya da 'Bu böyle gelmiş böyle gider. Ben bu şiddetten kurtulamam' demesinler. Ben öyleydim, ama şimdi öyle değilim. Ben tek başıma bir şeyleri yapabiliyorum, bunu gördüm. Kadın haklarını, kadın dayanışmasını öğrendim. Hep umutlu olsunlar. Kadınlar tek başlarına her şeyi yapabilirler, kadınlar çok güçlü. Baba, abi ya da koca olsun bir erkeğin şiddetine sessiz kalmasınlar."

***

Mor Çatı: Kadınlar için yaşamsal önemi var

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, 6284 sayılı Kanun’un kadınlar için yaşamsal önemini vurgulamak amacıyla Karar Aldım Kampanyası’nı başlattı.

6284 sayılı Kanun’un pek çok kadının şiddet karşısında hayatta kalmasını sağladığı için önemine dikkat çeken Mor Çatı'dan Zuhal Güreli ve Yasemin Temizarabacı, kanuna yönelik saldırıların olduğunu da aktardı.

Kadınlar için kurtarıcı nitelikteki kanuna pek çok kesimden saldırıların olduğunu ifade eden Güreli, "Bu saldırıların yanı sıra yasa uygulayıcılar tarafından da bu kanun güdükleştirilmeye çalışılıyor. Hâkimler kopyala-yapıştır kararlar veriyor ve kanunu tam kapasite kullanmıyorlar. Gizlilik kararların da ve uzaklaştırma sürelerinde de sıkıntı mevcut. Kadınlar talep etmesine karşın gizlilik kararı verilmiyor. Uzaklaştırma süreleri ise, 6 ay vermenin hiçbir kültefi olmamasına karşın kararlar 1 ayla sınırlandırılıyor" dedi.

Kanunun kadınlar lehine ve kadınların şiddetten uzak bir hayat kurmasını destekleyebilecek çok önemli maddeleri barındırdığını kaydeden Temizarabacı ise, şöyle konuştu:

"Elbette kadınların lehine değişmesini ve daha iyi uygulanmasını istediğimiz birçok madde var. Bunların değişmesi için de elimizden gelen bir çabayı gösteriyoruz. Ama bir yandan da bu kanunun var olduğunu ve birçok iyi uygulamasının olduğunu da tekrar dile getirmek istedik. Bu kanunun varlığının önemli olduğunu ve yararlanabileceğimiz birçok hakkımız olduğunu da kadınların bilmesini istedik ve bu nedenle kampanyaya başladık. Amaçlarımızdan bir tanesi de kanunun bilinirliğini artırmaktı."

***

6284 neden önemli?
6 yıldır yürürlükte olan 6284 sayılı kanun, kadınları şiddetten koruyan ve şiddet uygulayan kişileri engelleyen bir içeriğe sahip. 6284 sayılı kanun kapsamında yer alan ve hayat kurtarabilecek maddeler şöyle;


► Acil olarak kalacak güvenli bir yere ihtiyacınız varsa, çocuklarınızla birlikte bir kadın sığınağına yerleştirilmeyi,

► Geçici Koruma (Yakın Koruma) altına alınmayı talep ederek size eşlik etmesi için bir polisin görevlendirilmesini,

► Şiddet uygulayanın evden uzaklaştırılmasını ve size yaklaşmasının engellenmesini,

► Şiddet uygulayanın telefon, mail, sosyal medya veya başka yöntemlerle size ulaşmasının engellenmesini,

► Kimlik, adres ve önem taşıyan diğer tüm bilgilerinizin resmi kayıtlardan gizlenmesini,

► Kimlik ve ilgili diğer bilgilerinizin (ehliyet, diploma, sertifikalar gibi) değiştirilmesini,

► Şiddet uygulayanın silahını polise teslim etmesini,

► Çocuklarınızın geçici velayetini alabilir, kendiniz ve çocuklarınız için tedbir nafakası,

► Geçici maddi yardım,

► Oturduğunuz evin kocanız tarafından satılmasını engellemek için eve aile konut şerhi konulmasını talep edebilirsiniz.

► Bu kanun kapsamında koruma kararı aldıysanız, sigortalı değilseniz ya da sigorta prim borcunuz olsa dahi sigortalı sayılır ve genel sağlık sigortasından yararlanabilirsiniz.