15 yıl sonra yüksek uçuş

Kadıköy’de derbi akşamı… Bir tarafta şampiyonluk parolasıyla başladığı sezonda iyi bir performans ortaya koyan Fenerbahçe, öbür yanda beklentileri pek karşılayamasa da geçen hafta son şampiyon Başakşehir’i deviren Beşiktaş… Kanarya, Kartal karşısında favori gözüküyor. Ama malum futbol kâğıt üstünde oynanmıyor; mücadele etmeden kazanılmıyor.

Ev sahibi cephesinde Novak ilk 11’de, Caner kulübede başlıyor. Savunmada Serdar’ın yerine Lemos’u tercih eden Erol Bulut, beklenen orta saha beşlisini sahaya sürmüş. Gustavo-Sosa-Perotti triosunun deneyimi, Ozan’ın enerjisi, Pelkas’ın incelikleri bakalım siyah-beyazlılar karşısında etkili olacak mı? Sakat Samatta’nın yokluğunda Cisse sahada. Şüphesiz Alanyaspor ve Galatasaray’ın kazandığı haftada sarı-lacivertliler yapmak istemiyor.

Sergen Yalçın’ın kadro tercihi santra öncesi merak konusuydu. Savunmanın göbeğinde Necip’le Montero şans bulurken, hocanın kısa bir zaman önce öneminin altını çizdiği Welinton ise yedek kalmış durumda. Genç Rıdvan solda, N’Sakala ise kenarda. Kartal’ın Alanyaspor’dan transfer ettiği iki oyuncunun kulübede olması dikkat çekisi olsa gerek. Yalçın, orta saha ve ileride ise sürpriz yapmamış. Mensah-Atiba-Josef üçlüsünün rakip orta sahaya direnip direnemeyeceği merak ediliyor.

Maradona için yapılan saygı duruşunu müteakip derbi demir alıyordu. Kanarya hızlı başlıyor, golü Beşiktaş buluyordu. Rakip kaleye ilk geldiği pozisyonda Lemos’u ekarte eden Aboubakar, 4. dakikada soluyla harika vurmuştu. 20’de fark ikiydi! Ghezzal’in adrese teslim ortasında, Aboubakar bu sefer kafasıyla köşeyi bulmuştu. Caner’in yerine oynayan Novak ortayı yaptırmış, Lemos yine yetersiz kalmıştı.

34’te Fenerbahçe, bu sezon hep yaptığı gibi duran toptan golü buluyordu. Sosa’nın kornerinde Tisserand aşırmış, Cisse fileleri bulmuştu. Hemen akabinde Perotti çıkıyor, Caner giriyordu. İlk yarıda başka gol olmuyordu.

Sanki ikinci devre her şeye gebeydi…

Bulut ikinci 45 dakikaya Mert Hakan’la Ademi’yle başlayan Bulut, tempoyu yükseltmeyi hedefliyordu. İlk yarıda bu bakımdan biraz sınıfta kalan Sosa’yla Cisse çıkmıştı. 50’de Larin ikinci sarıdan atılıyordu. Karar belli ki çok tartışılacaktı.

53’te fark yine ikiydi! Bir duran topta Necip, Gökhan Gönül’ün üstünden kafayı vurmuştu. Siyah-beyazlı camiada yıllardır tartışılan görev adamı, beş yıl sonra gol atmıştı. Tüm hatlarıyla yüklenen Kanarya’da Ozan Tufan 68’deki karambolde ağları bulmuştu. Hemen akabinde Necip çıkmış, Welinton girmişti.

83’te üç adımdan çerçeveyi bulamayan Mert Hakan’ın beş dakika sonra kaptırdığı top kontraya dönüyor; N’Kodou N’Sakala’ya “al da at” diyordu. Uzatmalarda Kanarya, VAR yardımıyla penaltı kazanmıştı. Bu konuda sabıkalı olan Welinton yine yapacağını yapmıştı. Ozan beyaz noktada hata yapmamıştı. Maçın son anlarında saha karışmış ama kırmızı çıkmamıştı. 15 yıl sonra Beşiktaş, Kadıköy’de yine 4-3’lük skorla kazanmıştı.

Ne maçtı ama. Belli ki bu derbi çok konuşulacak, hakem Tugay Kaan Numanoğlu da sanki başrolde olacak. Fenerbahçe adına ilk yarı kayıptı; bazı oyuncularda “nasılsa kazanırız havası” vardı. Beşiktaş’a gelince bu galibiyet çok önemli. Başakşehir’den sonra ezeli rakiplerini de devirmeye başardılar; futbolun kâğıt üstünde oynanmadığını hatırlattılar. Derbi, bu değil midir zaten…