15 yıldır adalet gelmedi
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İstanbul Zeytinburnu’nda Emek İş Hanı’ndaki bir maytap atölyesinde 31 Ocak 2008’de 20 işçi ve 1 işverenin hayatını kaybettiği Davutpaşa Patlaması’nın üzerinden 15 yıl geçti. Toplam 115 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin dün görülen dava ertelendi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) yeniden yargılama kararının ardından Bakırköy Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan davanın duruşmasına müştekiler ile tutuksuz sanıklar Hatice Küçükakyüz ve Şevket Yıldırım katıldı. Duruşmada ayrıca taraf avukatları hazır bulundu. Tutuksuz sanık Şevket Yıldırım savunmasında, “Anayasa Mahkemesinin kararına katılmıyorum. Bu binanın imarında imzası bulunana birisi değilim. Hatice Küçükakyüz’de benim yardımcımdı. Patlamanın üzerinden 16 yıl geçti. Dosyayla herhangi bir ilgim yoktur. İnşaatta kullanılan malzemelerle ilgim yoktur. İnşaatın yapı ruhsatının alındığı tarih 1989’dur. Ben o dönem Bakırköy Belediyesi’nde çalışıyordum. Benim herhangi bir evrakta imzam yoktur. Ben suçsuzum. 1994 yılında yapı ve ruhsatı inşaat fonksiyonları değişti. Sanayiden çıkartılarak merkezi iş alanına soktular” dedi.

Tutuksuz sanık Hatice Küçükakyüz ise savunmasında “Patlamadan 35 gün önce imar müdürü olarak göreve başladım. Patlamanın olduğu yerle ilgili imzam yoktur. Ruhsatlandırma, iskan verme, kaçak yapı denetimi görevlerini yapıyordum. İmar tespit edildiğinde imar kanununa göre işlem yapılıyordu. Patlamanın olduğu bina ile ilgili işlem olup olmadığını bilmiyorum. Göreve yeni başlamıştım” diye konuştu.

DAVA ERTELENDİ

Duruşmada beyanda bulunan müşteki avukatları sanıkların yeniden yargılanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi. Öte yandan duruşmadaki taleplerin mahkeme heyetinin geçici heyet olması nedeniyle bir sonraki celse değerlendirilmesine karar verildi.

***

İŞ KAZASI DEĞİL BU BİR CİNAYET

Davanın öncesinde adalet arayışını sürdüren aileler, patlamanın yaşandığı yerde anma düzenledi. Aileler, katledilen yakınları için şu an hurdalık olarak kullanılan alana karanfil bıraktı. 15 yıldır adaletin yerine getirilmesi ve bütün sorumluların yargılanması için mücadele ettiklerini kaydeden aileler adına konuşan, patlamada hayatını kaybeden Gülhan Çabuk’un eşi İdris Çabuk, "Kaybettiğimiz canlarımızı anmak ve Başka Davutpaşalar olmasın demek için buradayız. Sadece 2022’de ölen en az bin 843 işçiyi de saygıyla anıyoruz. Temennimiz davada cezasızlık anlamına gelebilecek cezaların çıkmaması, davamızın başka iş cinayetlerinin olmasını engelleyecek bir kararla sonuçlanması. 15 yıldır sesimizin ulaştığı her yerde haykırdık. İş cinayetleri son bulana dek haykırmaya devam edeceğiz. Davutpaşa’yı unutmadık, unutturmayacağız. Davutpaşa iş kazası değil, iş cinayetidir" dedi.