Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan ve birçok endemik bitkiye ev sahipliği yapan Sandras Dağı’nın yüzde 94’ü madenlere ruhsatlı. Sandras’ı Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci, “Dünyada ve ülkemizde kuraklık sorunu yaşanırken su kaynaklarımızı korumak yerine madenlere açıyoruz” dedi.

150 eşsiz bitkiyi barındıran dağı madenciler ele geçirdi

Aycan KARADAĞ

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde sınırları bulunan Sandras Dağı, maden kuşatması altında. TEMA Vakfı tarafından yapılan açıklamada Sandras Dağı’nın yüzde 94’ünün madenlere ruhsatlı olduğu belirtildi.

TEMA Vakfı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Sandras Dağı'nda ‘Muğla sümbülü’ adı verilen yeni bir sümbül türü keşfedildi. Bu güzel haberi aldığımız bölgemizde yeni türlerin keşfedilme ve gelecek kuşaklara aktarılma ihtimali ne yazık ki çok düşük. Çünkü Muğla Sümbülü'nün keşfedildiği Sandras Dağı'nın yüzde 94'ü madenlere ruhsatlı. Biyolojik zenginliğimizin kanunlarla koruma altına alınmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sandras’ı Koruma Platformu Sözcülerinden Murat Demirci, bölgenin çok zengin bir yer olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye'deki endemik bitki türlerinden yaklaşık 150’si Sandras Dağı bölgesinde yer alıyor. Bunların 30'u Sandras Dağı dışında başka hiçbir yerde yetişmiyor. Son olarak keşfedilen Muğla Sümbülü de sadece Sandras Dağı’nda yaşayan endemik tür olarak yerini aldı” ifadelerini kullandı.

Bölgenin su kaynağının madenler yüzünden zarar gördüğünü dile getiren Demirci, “Sandras Dağı bölgenin su kaynağı. Bu kaynakla bütün Köyceğiz havzasının ihtiyacı karşılanıyor. Sadece insanlara değil tüm doğaya hayat veriyor. Göllerimiz var bu bölgede. Bunlar çok etkileniyor. Dünyada ve ülkemizde kuraklık sorunu yaşanırken su kaynaklarımızı korumak yerine madenlere açıyoruz” diye konuştu.