Kadına yönelik şiddet ve cinayetler hız kesmeden sürüyor. 2023 Ocak ayından bugüne kadar en az 105 kadın, erkekler tarafından hayattan koparıldı. Son beş ayda yüksekten düşme, yakılma, boğulma gibi canice ölümlerin geçen yıla oranla arttığı gözlemlendi.

150 günde 105 kadın hayattan koparıldı
Fotoğraf: Depo Photos

İlayda KAYA

Kadın cinayetlerine her geçen gün yenisi eklenirken, vahşice katliamların arttığı gözlemlendi. Yılın ilk beş ayında en az 105 kadın, erkekler tarafından öldürüldü. 

Kadın cinayetlerinin ve kadına yönelik erkek şiddetinin en yoğun yaşandığı AKP döneminde, başta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok AKP’li isim şiddeti ve cinayetleri meşrulaştıran açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı’nda yer alan Hüda Par ve Yeniden Refah Partisi üyelerinin Meclis’te yarın yapacakları yemin törenini öncesinde, kadınları hedef alan açıklamaları tabloyu daha da karanlık hale getirdi. Kadına yönelik şiddetin arttığı ve failin korunduğu bu dönemde kadınlar, sayılardan ibaret olmadıklarını söyleyerek şiddete karşı omuz omuza mücadele edeceklerini belirtti. Kadınlar, laikliği savunan milletvekillerine ‘beraber hareket etme’ çağrısı da yaparak caydırıcı politikaların uygulanması için çalışmalarını istedi.

YAKINLARI ÖLDÜRDÜ

2023 Ocak ayından bugüne geçen 5 ayda en az 105 kadın, erkekler tarafından katledildi. Kadınların en çok ev içinde ve tanıdığı erkekler tarafından öldürüldüğü görüldü. Öte yandan mayıs ayında, geçen aylardan farklı olarak yakılma ve boğulma olaylarının daha çok yaşandığı belirlendi. Geçen yıl hazırlanan raporlarda en az 6 kadının yakılarak ya da boğularak katledildiği görülürken, 2023 Ocak ayından itibaren bu yöntemin daha da arttığı görüldü.

Belirlenen 105 kadın cinayetinin yarısından çoğunun tanıdığı erkekler tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Belirlenen kadınlardan 44’ü evli ya da beraber olduğu erkek tarafından öldürüldü. 12 kadın eskiden beraber olduğu erkek tarafından katledilirken, 23’ünün ise akrabaları ya da aile üyesi erkekler tarafından öldürüldü. Ayrıca 13 kadın tanıdığı erkek tarafından hayattan koparıldı. 2 kadın hiç tanımadığı erkek tarafından katledildi, 11 katilin ise kim olduğu tespit edilemedi. Katledilen 105 kadından 102’si reşit, 3’ü ise henüz reşit olmadan hayattan koparıldı.

Öldürülen kadınların 51’i ateşli silahla, 35’i ise kesici aletle vahşice katledildi. Yakılarak, boğularak katledilen kadınların sayısı ise en az 11. 8 kişinin ise nasıl katledildiği belirlenemedi. Şüpheli kadın ölümlerindeki artış ise yine gün yüzüne çıktı. Kadınların yüzde 50’den fazlasının ise ev içinde öldürüldüğü belirlendi. 

***

YAKILMIŞ İKİ CESET BULUNDU

Konya- Ankara karayolunun 125'inci kilometresinde yer alan Acıkuyu Mahallesi yakınlarında, dün sabah saatlerinde, naylona sarılıp, yakılmış 2 kişinin cansız bedeni bulundu. İhbar üzerine adrese jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaşları 25 ila 30 arasında ve birinin kadına ait olduğu değerlendirilen cansız bedenler otopsi için Kulu Devlet Hastanesi morguna götürüldü. Jandarma ekipleri, başka bir nokta yakılıp yol kenarına atıldığını tespit ettiği cesetler ile şüphelilerin kimliklerini belirlemek için çalışma başlattı.

***

KATLEDİLEN BAZI KADINLARIN HİKÂYELERİ ŞÖYLE:

Yetersiz soruşturma

Karabük’te 18 yaşındaki Gabonlu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga, Filyos Çayı kenarından ölü olarak bulundu. Kadının boğularak öldüğü belirlendi. Soruşturma kapsamında 8 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 7’si serbest bırakılırken, 4 kez gözaltına alınıp bırakılan Dursun Acar ise tutuklandı. Dina'nın soruşturması hâlâ aydınlatılmadı.

Boğarak öldürdü

Aydın’ın Nazilli ilçesinde yaşayan Edanur Arslan, evli olduğu erkek M.A tarafından katledildi. M.A., polis merkezine giderek eşini darp ettiğini söyleyerek teslim oldu. Edanur Arslan’ın cenazesi adli tıp kurumuna gönderilirken M.A. tutuklandı. M.A ifadesinde, tartıştıktan sonra aralarından çıkan arbedede eşini yastıkla boğarak öldürdüğünü söyledi.

Pişman değilmiş

İstanbul Bahçelievler’de Rıza Beler, birlikte olduğu Özbekistanlı Umıda Tulyaganova’yı taşla canice öldürdü. Beler ifadesinde, “Cinayette kullandığım taşı olaydan 3 ay önce balkona koymuştum. Pişman değilim, canım istedi” dedi. Rıza Beler ‘canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan tutuklandı.