Google Play Store
App Store

Küçükçekmece’de kendiliğinden yıkılan binanın ardından megakentteki yapı stoku bir kez daha dikkat çekti. İBB’nin verilerine göre bin 556 bina her an kendiliğinden çökebilir, 200 bin yapı ise kullanılmaz hale gelebilir.

1556 bina çökebilir
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

İstanbul Küçükçekmece İlçesi Kartaltepe Mahallesi Geçit Sokak’ta pazar günü bir anda yerle bir olan ve bir kişinin yaşamını yitirmesine neden olan 4 katlı bina kentteki yapı stokunu bir kez daha gündeme getirdi. Sık sık deprem uyarısı yapılan İstanbul’da AKP’nin rant odaklı kentsel dönüşüm projeleri, sorunları daha da büyütüyor. Binalarda güçlendirme çalışmaları yapmak ise adeta ateş pahası. Yurttaşlar evlerini kentsel dönüşüme vermek isteyince pek çok problemle karşılaşıyor, bu durum çalışmaları da engelliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) verilerine göre, bin 556 bina her an yıkılabilir, olası bir depremde ise yaklaşık 200 bin civarında yapı ise kullanılamaz hale gelebilir. Binlerce yurttaşın canı tehlikede.

İBB, özellikle 1999 öncesi yapılarla ilgili tespit yapmak ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için 2020 yılında "Hızlı Tarama Yöntemleri ile Bina İncelemesi Projesi" başlattı. Proje ile adreslere gidilerek analizler yapıldı. İBB’nin hızlı tarama testini yaptırmak için 160 bin talep alındı.

YARISI YÜKSEK RİSKLİ

35 bin yapıda yapılan analizler konut dayanıklılığına göre A,B (düşük risk), C (orta risk), D (yüksek risk) ve E (çok yüksek risk) kategorilerinde sınıflandırıldı. Bina incelemesi sonuçlarında analizi yapılan konutların yüzde 50’si D ve E kategorisinde, yani riskli yapı olarak yer aldı. Bin 556 yapı ise kendi yükünü dahi taşıyamıyor. İBB’nin verileri şöyle:

İstanbul’daki yapı sayısı: 1.2 milyon

Analiz edilen yapı: 35 bin

Acil yıkılması gereken yapı: 1556

Yıkılan yapı: 178

Resmi işlem başlatılan bina: 96

Bilgilendirme yapılan bina: 1443

İşlem yapılırsa yıkılacak birim: 2907

OLAYLARDAN DERS ALINMALI

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi de yapıların denetlenmesi ve yapı stokunun iyileştirilmesi için çağrı yaparak özetle şunları kaydetti: “İstanbul’un yapı stoku sağlığının iyileştirilmesi rasgele seçilmiş binaların yıkılıp, yenilenmesiyle gerçekleştirilemez. Yerel ve merkezi yönetimler arasındaki yetki kargaşası ortadan kaldırılmalı, gündelik siyasi hesaplarla birbirlerinden bağımsız çalışma anlayışına son verilmeli, bu amaçla kamu kaynakları öncelikleri dikkate alan plan ve programlara dayanarak değerlendirilmeli ve yönlendirilmelidir.”

BAŞVURU YAPMALARI GEREKİRDİ

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt dönüşümle ilgili daha çok insana bilgi vermeye çalıştıklarını kaydederek şunları söyledi: “Küçükçekmece’de çöken yapı hızlı tarama testine başvurmuş olsa, İBB veya bir müteahhitle anlaşıp yapısını yenileme sürecine girse bakanlığın verdiği kira yardımına ekstradan 7 bin TL lira kira yardımı alacaktı. Binası da yenilenmiş olacak ve bu felaket yaşanmayacaktı. Vatandaşımız bunu bilmiyor” dedi. Öte yandan İstanbul Yenileniyor platformuna gelen başvuruların sonuçları paylaşıldı. Şu veriler yer aldı:

Başvuru sayısı: 32 bin 780

Başvuru gelen ilçe sayısı: 39

Başvurulan konut: 437.112

Başvurulan ticari birim: 44.022

Başvuran kişi: 1 milyon 748 bin 448

Uzlaşma sürecinde başvuru: 1.013

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün de İstanbul’da bulunan 1.2 milyon yapıdan 800 bininin 2000 yılı öncesine ait olduğunu belirtti. Hasar tahmin tespitine göre olası bir depremde yaklaşık 200 bin civarında yapının kullanılamaz hale geleceğini öngördüklerini aktaran Akgün, "Bu binalarda 1,3 milyon hane bulunuyor. Deprem riski olan binalar özellikle Marmara kıyısındaki batı ilçelerinde yoğunlaşıyor" dedi.

DÖRT KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Küçükçekmece’deki binayla ilgili dün gelişme yaşandı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmak suçundan binanın sahibi Hacı Murat Gençtürk ve binanın girişinde bulunan restoran sahibi Özge Aktürk Dinçer gözaltına alındı. Çalışmaların devamında gözaltına alınan Dinçer’in eşi İbrahim Dinçer ile restoranın eski sahibi Özcan Karar da gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan 4 kişi adliyeye sevk edildi. Öte yandan dün çöken binanın kontrollü yıkımı yapıldı ve enkaz kaldırma çalışmalarının ardından sokak trafiğe yeniden açıldı.

VATANDAŞ KADERİNE TERK EDİLİYOR

Yurttaşlar kentsel dönüşüm kapsamında rantsal dönüşüme maruz bırakılacakları korkusuyla yaşıyor. Birçok yurttaş evlerinden çıkarılma korkusuyla hasar tespitinde bile bulunamıyor, verilen desteği yetersiz buluyor. Peki bu kentsel dönüşümler neden yapılamıyor?

• Ev sahibine kısıtlı destek varken kiracıya destek yok.

• Rantı yüksek yerlerde dönüşüm başlıyor.

• Mühendislik sorunları baş gösterebiliyor.

• Arsa paylarında yaşanabilecek hak kaybı kentsel dönüşüm süreçlerini olumsuz etkiliyor.

• İnşaat malzeme fiyatlarındaki artış nedeniyle ev sahipleri de kâr elde edemeyen müteahhitler de kentsel dönüşüme girmesi gereken binalarını yenilemek istemiyor.