16 asırlık sarayın dönüşü

HABER MERKEZİ

Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan 1610 yıllık Bukoleon Sarayı'nın restorasyonu sürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı bünyesindeki İBB Miras, sarayı açık hava müzesine dönüştürecek. İstanbul’un en eski çeşmesi de çalışmalar sırasında gün yüzüne çıkıyor. Merak eden, gezip görmek isteyenlere restorasyon alanları da açıldı. Süreci şeffaf biçimde yürüten İBB Miras, toplumda kültürel miras alanlarına ilginin, duyarlılığın artmasını amaçlıyor.


TARİH SANATLA BULUŞACAK

Restorasyon çalışmaları tamamlanan Dünya miras alanlarını kentlinin deneyimleyebileceği kültür sanat alanlarına dönüştürdüklerini söyleyen İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, "Bukoleon Sarayı da çalışmalar tamamlandıktan sonra İstanbul’un yeni bir açık hava müzesi olacak’’ dedi. Çalışmaların tarihsel yapıya en az müdahale ile yürütüldüğünü belirten Özel, restorasyon sürecini ziyaretçiler ile paylaşarak toplumda tarihsel yapılara karşı koruma duygusu uyandırmayı amaçladıklarını söyledi. İBB Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Merve Gedik de kazı alanında yapılan çalışmalar sonucu İstanbul’un en eski çeşmesinin gün yüzüne çıktığını belirtti.

***

St. Pierre Han için ilk adım

İstanbul’un en eski finans merkezi olan Beyoğlu’ndaki St. Pierre Han’ın restorasyonu için ilk adım atıldı. İBB ile Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı arasında protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un içinde barındırdığı, tarihi ve kültürel varlıklarıyla dünyada sayılı şehirlerden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu köklü tarih ve o eşsiz birikim, eşsiz kültür, iyi yönetilme ve geleceğe bu anlamda çok sağlıklı bir şekilde taşınmalı. Bu manada miraslarımızı korumak, tekrar hayata kazandırmak ve gelecek nesillere sağlıklı bir biçimde aktarılması sorumluğumuz var” dedi. 1771-1775 yılları arasında Fransızlar tarafından inşa edilen St. Pierre Han, uzun yıllar Fransız tüccarlarını ağırladı.